Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller ze světa velkých peněz vypráví příběh klíčových postav investiční firmy v průběhu jednoho z prvních dnů finanční krize, jež se rozpoutala roku 2008. Když nezkušený finanční analytik Peter Sullivan (Zachary Quinto) odhalí informace, které mohou jeho firmu poslat ke dnu, vyvolá tím řetězec rozhodnutí – finančních i morálních – a katapultuje životy všech zainteresovaných na pokraj katastrofy. Pomocí skvěle vykreslených lidských charakterů film Margin Call ukazuje, že nic není jen černé, nebo bílé. V dalších rolích fascinujícího debutu scenáristy a režiséra J. C. Chandora se představují Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Stanley Tucci a Demi Moore. Margin Call nabízí neúprosný a odvážně autentický pohled na finanční průmysl a jeho aktéry ve chvíli, kdy stojí před rozhodnutími, která utvářejí budoucnost celého světa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (472)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Znepokojivý pohled na pragmatickou tvář kapitalismu, kdy když jde do tuhého, tak se jde přes mrtvoly. A právě ona pragmatická chladnost v přístupu k neřešitelnému problému, kdy je to čistě o tom zda (ne)být tím prvním, kdo vyběhne ze dveří domnělého blahobytu a rozpoutá paniku ovlivňující celý (nejen) finanční svět, je na tom nejpůsobivější. Mohlo to být plné plamenných deklamací, zvýšených hlasů, brekotu, bouchání do stolu a házení věcí (a s tímto ansámblem by to asi i tak prošlo), ale není, protože takto to nechodí. V tomto je chladná korporátní kultura zachycena velmi přesně. Což neznamená, že je to emocí zbavené. Jsou tam pod povrchem jasně cítit a vytváří vnitřní tenze mezi jednotlivými skvostně napsanými i zahranými postavami. A právě na nich "morální" stránka toho všeho stojí. Ano, je to ve své podstatě "pouze" divadelní komořina o pár hercích klábosících jedné noci nad stolem/počítačem/kávou o byznysu, ale jde o to, jak dobrá ta "pouhá" divadelní komořina je. A tahle je setsakra dobrá, srozumitelná i naprostému laikovi ve finančních otázkách (protože je to hlavně o postavách) a především výtečně napsaná. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Napínavá konverzačka o špinavém světě velkých peněž sází na dobré herecké výkony a dialogy. Nikdo sice nikoho nevraždí ani neloupí, přesto následky znamenají mnoho zmařených životů a spoustu ožebračených lidí. To, že je to pouze řečeno a nikoliv ukázáno, vyvolává snad ještě větší napětí. SHRNUTÍ: Zloděj se nemusí vždycky vkrádat potají a vrazi nemusí vždycky třímat zbraň. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Poslední finanční krize byla natolik rozsáhlá a medializovaná, až jsem se divil, že se tohoto tématu nikdo nechopil mnohem dříve. Nicméně Margin Call vypadalo na první pohled slibně a ačkoliv jméno režiséra mi neříkalo vůbec nic, herecké obsazení z mého pohledu zaručovalo slušnou porci zábavy. Ale ouha. I přes snahu hlavních hereckých protagonistů a slušně napsaný scénář nedokázal režisér filmu vtisknout ten pravý drajv, takže i scény, které nabízely alespoň špetku emocí a pošimrání divákových nervů byly nakonec naprosto bezkrevné a často i nudné. Na svůj debut si měl Chandor vybrat jinou látku. 50% ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Piata hviezda za dokonalý timing. Bola nedeľa 30.04. a ja som robil do večera uzávierku. Keď bolo po všetkom, púšťam si film o kríze kvôli dobrým hercom, ale s trochou sebazaprenia, lebo sa bojím, že únava mi nedovolí sústrediť sa na komplikované analýzy finančných trhov. Dočkám sa však príbehu pár maklérov, ktorí idú po práci chľastať do baru, no práve objavený prúser ich vráti späť do kancelárie o desiatej večer, čo je ešte iba začiatok rokovania a vyjednávania s vedením firmy. Nič vhodnejšie ako Margin Call som si vybrať nemohol. Síce svoj ročný plat nezaokrúhľujem na štvrtiny milióna USD, ani nespravujem pohľadávky na burze, ale atmosféra nočného officu a nočnej práce ako takej, vrátane časovej tiesne, mi je dôverne známa. Preto môžem posudzovať, ako bezchybne tu bola zobrazená. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

O finančnej kríze jednoducho a zrozumiteľne. Čiže presne tak ako pre ekonomického analfabeta môjho rangu. Menej formálne inovatívne ako napríklad Big short, ale pochopiteľnejšie a zároveň stále na vysokej úrovni. Vyzerá to ako adaptácia divadelnej hry a možno by nebolo od veci aj nejakú na základe filmu napísať. Aby sme si mohli tieto skryté, ale všehýbajúce momenty našej modernej histórie pripomínať častejšie, napríklad každý večer na jednom javisku. Koho viniť? Systém? Konkrétne osoby? Jednotlivé firmy? Ťažko povedať, ak vám bude z toho všetkého zle, choďte kopať jamy. Je to dobrý telocvik a niečo po vás aspoň ostane. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (20)

  • Peter (Zachary Quinto) bol raketový vedec, ktorý ale išiel radšej pracovať na Wall Street kvôli peniazom. Režisér uviedol, že ľudia s takýmito profesiami pracujúcimi na Wall Street nebola v tom čase žiadna rarita. (Real Tom Hardy)
  • Most Moundsville, ktorý Eric Dale (Stanley Tucci) spomínal, skutočne existuje a ako bolo uvedené vo filme, bol dokončený v roku 1986. (Real Tom Hardy)
  • Více než rok se počítalo s tím, že roli Sarah Robertsonové bude hrát Carla Gugino (mi-ib)

Související novinky

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Špičkově obsazený bankrot

Špičkově obsazený bankrot

12.07.2010

Předevčírem jsme tu měli drama z Wall Street, které chystají Scott a DiCaprio, dnes je tady další, mnohem aktuálnější. Margin Call je nezávislý film neznámého scénáristy a režiséra J. C. Chandora,… (více)

Reklama

Reklama