Reklama

Reklama

Sherlock - Série 2 (2012) (série)


Psisko baskervillské (S02E02)

(epizoda)
  • Česko Pes Baskervilský (více)

Obsahy(1)

Sherlock právě vyřešil případ, ale to bylo ráno. Nutně potřebuje další, jinak jeho mysl vybuchne jako raketa na startovací rampě. Situace je natolik kritická, že se začne pídit po svých tajných zásobách cigaret, nakonec ale přeci jen zazvoní spásný zvonek. Malý Henry Knight byl před dvaceti lety svědkem násilné smrti svého otce, který byl nedaleko jejich domu v Dartmooru roztrhán na kusy děsivým monstrem. Nyní je Henry dospělý a je přesvědčen, že na blízké vojenské základně Baskerville šlechtí zmutovaná zvířata. Sherlocka jeho teorie zjevně neohromují a o případ nejeví zájem. Až do chvíle, kdy Henry pronese slovo psisko. Nevyzpytatelný detektiv mění názor a rozhodne se s Johnem vyrazit na místo, aby záhadě přišli na kloub. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Strach a podnet, stručná a výstižná charakteristika tohoto dielu. Táto atmosférická podívaná dokonalo stimuluje desivé prostredie hocijakého sebalepšieho horroru. Svojou prízračnosťou mi Sherlock pripomína dokonca až tie najhrôzostrašnejšie epizódy novodobého Doctora Who (Blink), bodaj by aj nie, keď na oboch britských seriáloch pracuje rovnaký tvorca, zdravím Moffat. Príbeh o konšpiračných teóriách, ktoré sa týkali genetických experimentov a klonovaníiav pochybnom vojenskom zariadení, malo svojimi myšlienkami dosť blízko k sci-fi motívom. Sherlock a jeho prvý kontakt so strachom bolo vskutku pozoruhodné psychologické rozpoloženie tejto postavy, ktoré bolo ešte umocnené znamenitým hereckým umom Benedikta Cumberbatcha. A pochváliť musím tiež aj nádherne nasnímané lokácie Wessexu, ktorými sme sa mali po celý čas možnosť kochať. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pes Baskervilský je asi najznámejší Sherlockov prípad a preto je asi najjednoduchšie porovnávať jeho modernizáciu s originálom. Scenáristi ju poriadne prekopali, ale dali je presne to, čo zasadením do pretechnizovanej spoločnosti potrebovala. Atmosféra vidieka funguje skvele, nie je to tá temná romantická gotika, ako máme prípad zafixovaný, ale o to je lepšie, že je svojská, že pôsobí ako prípad sám o sebe. ()

Reklama

Kingjiri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlock se sice v tomhle díle mění z detektiva s geniálnm postřehem v jasnovidce (na nějaký věci dle stop prostě přijít nemoh) a tempo vyprávění občas drhne, ale líbila se mi atmosféra a závěrečná pointa. Rozhodně lepší, než předchozí díl, tři slabší hvězdy. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

PSISKO zdánlivě zachovává koncepci všech předchozích příběhů, ale ve skutečnosti ji respektuje pouze naoko a přitom trochu umanutě - víceméně takřka ilegálně pracuje na své vlastní, když zápletku cíleně odvádí stranou. Dokonce by se dalo říct, že jde o vůbec první experiment, který nemá ve svých rukou Sherlock, ale Mark Gatiss. Experiment, jehož prostřednictvím nenápadně testuje míru vašeho okouzlení vysoce výkonným sociopatem, jeho spouhráči i protihráči. Protože záleží zase jenom na vás, jestli nanejvýš extravagantní provedení baskervillského případu bezvýhradně přijmete a nebudete se šťourat v detailech. Na druhou stranu musím přiznat, že tentokrát ještě scénář nezachází do krajnosti, takže ani pro trochu vykolejeného detektiva a jeho image nepředstavuje větší nebezpečí. V každém případě ... moje hodnocení berte s rezervou, neboť poslední, pátá * je určená výhradně pro Sherlocka. P.S.: ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- S ohledem na kompletní přeorání knižní předlohy ... víte ... myslím, že to nebohé čtyřnohé stvoření nemuselo skončit tak, jak skončilo. Z čehož vyplývá, že ani v tomhle směru se Mark Gatiss moc nevytáhl - inovoval kdeco, ale psisko jako takové pro něho představovalo jen rekvizitu na jedno použití, s níž není třeba se zdržovat. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejslabší díl nejen této série, ale i celého seriálu, což je škoda. Zpracováno je to sice opět výborně (jak taky jinak), ale mě ta zápletka s tou tajnou základnou prostě moc nezaujala. Začátek a finále jsou sice vynikající, ale jinak je to asi i nejslabší Pes baskervillský vůbec. Nesmí vás ale ani napadnout, že je ta epizoda špatná, to ne, pořád je to vysoký nadprůměr s několika opravdu, ale opravdu velice dobrými nápady. 85%. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Herec Russell Tovey, jehož postava Henryho Knighta je pronásledována přízrakem obrovského vražedného psa, se zapsal do širšího diváckého povědomí rolí vlkodlaka v seriálu Cena za lidskost (od r. 2008). (Morien)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno