Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvělé konverzační drama, kterému jednoznačně vévodí Al Pacino. A ponaučení? Lidi jsou svině a když ji teče do bot udělají cokoliv aby šel ke dnu někdo jiný a ne oni. - Jak se jmenuješ? - Naser si... tak se jmenuju! A víš proč, panáčku? Protože tys tu přijel v hyundai a já v bavoráku za $80,000. Takhle se jmenuju. A tvoje jméno je "Nevyhovující. " ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek je naprosto neskutečný herecky. Těch jmen je tady tolik, že ani nemůžete věřit, že se všichni sešli na jednom místě a všichni navíc dostali dostatek prostoru. Alec Baldwin ho měl nejméně, ale přesto ho využil dokonale. Překvapivě mě ale snímek nedostal tolik svým příběhem, ale opravdu tím obsazením. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce herecké obsadenie sa nestalo zárukou výborného filmu. Je to divadelná hra a tam to malo asi aj ostať. Vo filme pár ukecaných mužov dokola hovoriacich o nejakých realitných záležitostiach, to môže chytiť asi len realiťáka. Je to taká dialógová nuda, kde sa páni v oblekoch naťahujú, kto je ako dobrý v získavaní zákazníkov a podpisovaní zmlúv. To má veľmi blízko k finačníkom a k tomu mám prirodzený odpor. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Břitké, precizně napsané dialogy si plně zasloužily skvostné obsazení - pro mne je favoritem Jack Lemmon, i když Spacey, Harris a Pacino podávají tradičně nadprůměrné výkony. "Konkurenti" to je ostrá jízda plná výbuchů emocí - a to je paradoxně i největší slabina tohoto filmu. Trochu zde chybí gradace, všichni celou dobu řvou, nadávají a jedou na plný plyn, takže divák postupně otupí. Přesto jde o nespravedlivě pozapomenutý snímek, takže PUT THAT COFFEE DOWN a věnujte mu chvilku svého cenného času. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Glengarry Glen Ross” ma na začiatku oslovil najmä pestrým, hereckým obsadením, na čele s Jackom Lemmonom a Alom Pacinom, ktorým zručne sekundoval i zvyšný ansámbel, v zložení Eda Harrisa, Alana Arkina, ďalej Kevina Spaceyho, a za nimi hneď nasledujú Jonathan Pryce s Alecom Baldwinom. 7 hereckých osobností, to bolo pre mňa najhlavnejším lákadlom, prečo dať filmu vôbec šancu, alebo všetci predviedli jeden herecký koncert, ktorý sa každý deň určite nevidí. Z celkovo „siedmich statočných” , nakoniec vyberám ústredné kvarteto realitných agentov, okolo ktorých sa to v podstate celé točí...Treba tiež podotknúť, že sa pôvodne jednalo o hru D. Mameta, a tak ani výsledný film nie je od tohto faktu príliš vzdialený, pretože skrátka väčšinu času, ak nie stále, pôsobí javiskovým dojmom, čo má svoje klady i zápory. Medzi pozitíva by som zaradil vskutku štipľavé dialógy postáv, a zase negatíva sa týkajú nezaujímavej réžie Jima Foleyho. Vidieť sa to síce oplatí, no na potenciálnych "svätuškárov" môže spadnúť lavína samých vulgarizmov, a tak si to radšej dopredu rozmyslite, než by ste mali byť potom strašne pohoršení. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Behom natáčania filmu ho herci nazývali Death of a Fuckin' Salesman. (Flipper)
  • Velký podíl na obsazení Kevina Spaceyho jako Johna Williamsona měl Al Pacino. Pacino viděl Spaceyho hrát na Broadwayi a byl jím natolik unešený, že přemluvil režiséra Folyeho, aby Spaceymu nabídl roli. (casyy)
  • Stejně jako divadelní předloha a všechny autorovy hry, i filmoví Konkurenti mají dialogy napsané v tzv. Mamet Speaku. Jde o poznávací znamení děl Davida Mameta – postavy mluví rychle, skáčou si do řeči, opakují svoje pointy, zatímco mluví někdo jiný. Mamet navíc všechny dialogy rozepisuje skutečně do detailu, včetně momentů, kdy se má postava zadrhnout, zastavit, nebo třeba nedoříct slovo. Na improvizaci v Mametově stylu není prostor. (DavePave)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama