Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

yakoob 

všechny recenze uživatele

Ty kráávo...Domument o lidské chamtivosti...Kéž by takové dokumenty točil někdo i u nás v ČR....Co vede lidi k tomu, když vydělávají 50 milionů dolarů ročně, chtějí 100 miliónů?...Ano lidé si našli svého boha v penězích a obyčejní lidé je nenávidí nebo jim závidí...Tak to dopadne, když se nemusíme nikomu zpovídat a jít si životem co nejvíce nahrabat...S rukou na srdce, kdybych byl na jejich místě, taky by mne nezajímali ostatní a hrabal bych jen pro sebe...Jsem šťastný, že mým bohem nejsou peníze...Lidé si ukládají peníze, chtěji si zabezpečit život, kupovat věci na které nemají...Lidská chamtivost se vyskytuje i v těch nejchudších vrstvách...Ale nakonec je sežere rez, mol nebo je zloději vykratou...Tož já si raději budu ukládat tam, kde rez ani mol nejsou a zloději nekradou...Mám tam už pěkně dlouho účet...Moje jmění se mi tam hezký kupí...Banka, která je zdarma a nikdy nekrachne...Na vlastní kůži a generacemi vyzkoušeno... ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Ekonomická krize komplexním, leč zároveň i přehledným a poutavým způsobem. Ferguson není až tak fanatický levičák jako Moore a nepotrpí si tolik na hru na efekt, takže jeho hloubkový pohled do finančního světa neuráží ani ty kteří vědí o čem je řeč a chápou nejednoznačnost celého problému. Snahy o až přehnané argumentační zjednoduššení a černobílé obžalovávání jednotlivých "viníků" jsou zde sice v určité míře také, nicméně není až tak velký problém se od toho v těch spornějších případech oprostit a promýšlet problém i nad rámec názoru autora - autor především solidním způsobem prezentuje problém a jeho nejsilnější příčiny, poukazování na jeho vlastní závěry a možná řešení jsou k tomu jen letmo nadhozeny. 8/10 ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Zo zákulisia hlavných aktérov, ktorí rozpútali premyslené a do detailov zvážené vyčíňanie, na ktorom sa rozprávkovo n-a-b-a-l-i-l-i, čiže extrémne zbohatli, čím dopredu zabezpečili niekoľko svojich skorumpovaných generácii. Hovorím o chlapcov, od naproti z Wall Street, či o riaditeľov, manažérov prestížnych amerických bánk, ktorí o všetkom vedeli, čo sa blíži, aj tak to mali komplet v paži. Zaujímavý dokument, o ktorom vznikol film na podobný princíp, a la The Big Short, ale ani táto poctivá vec v ničom nezaostáva za kvalitným filmom. Je tu množstvo faktov a informácii, čo občas zamotáva divákovi poriadne hlavu. Dôležité je porozumieť intenzívnej - zrozumiteľnej myšlienke, ktorá nedáva počas takmer 2. hodín divákovi vydýchnuť, to je len pre dobro veci, viac - menej, garantujem, že väčšina z vás, bude dosť zhnusená po konci záverečných tituliek, keď si premietnete ľudí, ktorých ste sledovali, že vymenovať na nich výnimočné VULGARIZMY, aj tak nemá cenu, lebo sa tým nič nezmení ! ()

JOHN.NY 

všechny recenze uživatele

Inside job je primym zasahem a prvnim dokumentem o nedavne recesi, ktery je natocen srozumitelne, neotrele a na dobre edukativni urovni. Vsem, ktere zaujal, bych doporucil k precteni knihu americkoindickeho ekonoma, ktery se take v dokumentu objevil, Raghurana Rajana s nazvem Fault Lines. Ferguson se ji ocividne nechal dost inspirovat a znacne koresponduje s Rajanovymi pracemi poslednich let. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Prachy prý ničí charakter...no, tato kapka už je dávno za námi, nyní už prachy ničí celé rodiny, obce, města, státy. Když už nemají na Wallstreetu z čeho hrabat, vyhlásí krizi. Kapitalistický globální trh krizi potřebuje ke svému přirozenému chodu, je to její hnací motor, ony ty ranče, pozemky, jachty, letadla, vrtulníky, monstrózní paláce, děvky a drogy někdo vždy musí zaplatit. Ještě, že je Amerika a okolní svět plný vážených klientů, ze kterých lze stále něco ždímat. Další investigativní dokument poukazující na fakt, že jsme jako vývojový druh už dávno a dlouho v prdeli, kdo jiný by toto mohl vymyslet. PS: Zdejší poznámky o jednostrannosti dokumentu jsem nějak nepochopil. Jenda polovina miliardářů rozhovor odmítla, ta druhá při rozhovoru počítala, kolik minut režisérovi ještě zbývá k pokládání dalších otázek, jaký jiný pohled by byl ještě třeba k tomu, aby člověk pochopil, kdo a kde drží moc nad cenou prakticky čehokoli, včetně pitné vody?? ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno