Reklama

Reklama

Bůh masakru

  • Francie Carnage (více)
Trailer 1

Zachary a Ethan jsou spolužáci, kteří se nepohodnou v parku, a Zachary Ethana uhodí klackem do obličeje. Vyrazí mu dva zuby, poškodí nerv v zubu a způsobí nemalou bolest. Ethanovi rodiče Penelope a Michael se snaží situaci vyřešit se Zacharyovými rodiči Nancy a Alanem jako rozumní lidé. Pozvou je tedy k sobě, aby si o všem v klidu promluvili. Zpočátku se zdá, že jejich záměr vyřešit vše smírně, je skvělý. Netrvá to dlouho, a Nancy s Alanem, velmi zaměstnaným právníkem, se chystají k odchodu. Dvakrát se pokusí o odchod, dvakrát se vrátí zpět, protože diskuze stále pokračuje. Drobné, ale velmi bolestivé poznámky na obou stranách postupně vygradují v hádku. Kdo je vlastně za incident zodpovědný? Zachary, který tak krutým způsobem uhodil Ethana, nebo naopak Ethan, který nechtěl Zacharyho vzít do party a obvinil ho z toho, že je práskač? Oba manželské páry pochopitelně straní svým synům. Všem leze na nervy Alanovo neustálé telefonování s kolegou a Michaelovi zase pořád volá jeho matka, i přes upozornění, že mají návštěvu, a Michaelův slib, že jí zavolá později. Telefonáty vedou k tomu, že páry jsou stále nervóznější a nervóznější a postupně odkrývají svá pravá já... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (26)

  • Film zahajoval filmový festilval v Benátkách 2011. (Michelle75)
  • Zrcadlo, které mají Longstreetovi v předsíni naproti obývacímu pokoji, je na levé straně odchýleno od stěny, aby neodkrylo televizní štáb s kamerou. Odchýlení je vidět například v záběru v 11. minutě a 54. vteřině. (Bounded)
  • Herci film dva týdny zkoušeli, kvůli čemuž se museli naučit celý scénář podobně jako protagonisté v divadle. (NEfilmarka)
  • Kate Winslet a Jodie Foster získaly za snímek nominace na Zlatý glóbus. (Langy10)
  • Přestože se snímek odehrává v Brooklynu, režisér jej musel natočit v Paříži, protože „americká půda pro něj byla ještě pořád příliš horká“. Filmování probíhalo půl roku po propuštění z domácího vězení ve Švýcarsku, kde byl v září 2009 zatčen kvůli pohlavnímu styku s nezletilou dívkou v roce 1977 v USA. K činu se tehdy přiznal, ale před koncem soudu ze země utekl (DivX)
  • Autorkou původní divadelní hry je francouzská dramatička a spisovatelka Yasmina Reza, jejíž příběh se odehrává v Paříži. Roman Polanski natočil snímek podle americké verze hry, která je zasazena do New Yorku. (=woody=)
  • Několikrát je možné zahlédnout město za oknem. Celý byt byl však postaven ve filmovém studiu a život venku přidán do snímku jen digitálně. (=woody=)
  • Podle původní francouzské verze zrežíroval Ondřej Sokol „Boha masakru“ v Činoherním klubu v Praze, kde byl s velkým úspěchem pravidelně reprízován od premiéry v roce 2008. (=woody=)
  • Postavu Zacharyho, malého útočníka, ztvárnil Elvis Polanski, syn režiséra filmu Romana Polanského a herečky Emmanuelle Seigner. (alyne)
  • Režisér Roman Polanski se ve filmu objevil v malé roli souseda, který otevře dveře, aby se podíval, co se venku děje. (Ajka1)
  • Předlohou filmu je stejnojmenná divadelní hra napsaná roku 2006, jejíž autorkou je francouzská dramatička, spisovatelka a herečka Yasmina Reza. Ta se společně s Romanem Polanskim podílela také na podobě filmového scénáře. Původní hra se s úspěchem hrála na britských prknech i na Broadwayi. (Beastmaster4)
  • Takmer všetky mená postáv sú oproti pôvodnej hre zmenené. Alan a Michael sú jednoducho anglické verzie ich francúzskeho mena, Alain a Michel. Páry sa pôvodne volali Alain a Anette Reille a Michael a Veronique Vallonovci. Ich deti boli Ferdinand a Bruno, klient, s ktorým Alain hovorí, je Maurice. V anglickom preklade je priezvisko Alana a Anette Reilly, zatiaľ čo z Vallonov sa stávajú Novakovia. Ich deti nie sú Benjamin a Henry a z Mauricea sa stáva Murray. (F2003F)
  • Film sa natáčal od 31. januára do 14. marca 2011. (Arsenal83)
  • V roku 2017 Kate Winslet uviedla, že nikdy nemala žiadne pochybnosti o spolupráci s Romanom Polanskim na tomto filme, ako aj s Woodym Allenom na Koleso zázrakov (2017), napriek tomu, že obaja muži boli roky predmetom vyšetrovania sexuálneho zneužívania. V rozhovore pre Vanity Fair v roku 2020 však priznala, že v reakcii na hnutie Me Too oľutovala obe spolupráce a povedala, že „to nemala robiť“. (Arsenal83)
  • Christoph Waltz spolupracoval s hlasovým trénerom na získanie amerického prízvuku pre postavu Alana, hoci jeho rakúsky prízvuk občas počuť, ako napríklad keď vyslovuje meno „Walter“. (Arsenal83)
  • Film bol vybraný na otvorenie 49. ročníka filmového festivalu v New Yorku v septembri 2011. (Arsenal83)
  • Všetci herci boli povinní byť na pľaci po celý čas nakrúcania, pretože boli v každej scéne. (krasomama)

Související novinky

Polanski holduje masochismu

Polanski holduje masochismu

21.09.2012

Roman Polanski a erotická černá komedie? To zní jako něco, co by mohlo fungovat. A to není narážka na jeho soukromý život, ale na jeden z jeho nejlepších filmů – Hořký měsíc. To sice nebyla komedie,… (více)

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

07.07.2012

Volné seskupení čtyř jednosálových artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 12. do 18. července tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších… (více)

Jodie Foster chce natočit sci-fi thriller

Jodie Foster chce natočit sci-fi thriller

23.03.2011

Zní to jako podivné spojení, ale už hrála v sci-fi i v thrilleru (nemusím snad připomínat ten nejslavnější), teď to jen zkombinovat. „Samozřejmě, nebude to o souboji s nějakým monstrem či ďábelským… (více)

Reklama

Reklama