Reklama

Reklama

Bernie Tiede byl asistentem ředitele pohřebního ústavu v malém vesnickém městečku Carthage v Texasu a jedním z nejoblíbenějších obyvatel. Vyučoval ve víkendové škole, zpíval v kostelním sboru a vždy byl ochoten nabídnout pomocnou ruku. Bernieho všichni milovali a byli mu vděčni. Takže nebylo pro nikoho překvapením, když se sblížil s Marjorie Nugentovou, bohatou vdovou, která byla známá svou protivnou povahou a patřičným bohatstvím. Bernie s Marjorie často cestoval a vedl také její bankovní účty. Marjorie se časem stala na Berniem a jeho šlechetnosti naprosto závislá a Bernie se snažil plnit její stále narůstající požadavky. Bernie stále řídil její záležitosti a obyvatelé přitom Marjorie po několik měsíců vůbec neviděli. Obyvatelé Carthage byli šokováni, když se dozvěděli, že je Marjorie Nugentová již několik měsíců mrtvá a Bernie Tiede byl obviněn z její vraždy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 2

Recenze (107)

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nějakou totální bejkovinu,ale film mě mile překvapil jasně ne nějakým tempem filmu ,ale hlavně tím,že je to podle skutečnosti a vybízí vám snímek otázku jestli i ten nejvzornější člověk muže selhat.Účast Matthewa McConaugheyho beru jako bonus a jako Texaský patriot měl asi velký zájem se na filmu podílet.A jinak snímek působí i dost jako dokument už jen těmi zpovědmi nejspíše reálnými obyvateli Carthage.Za mě 75 % a čtyři hvězdy. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je vždy super vidieť Jacka Blacka v dobrej role. Nie všetky jeho filmy sú síce dobré, no na druhú stranu má dosť veľkú dávku charizmy a súčasne vie byť aj vtipný a veľmi sympatický. Je to niečo podobné ako vidieť Tima Allena. A ako Bernie sa svojej role zhostil podľa mňa veľmi dobre. Neviem prečo je to kategorizované aj ako komédia, lebo skôr mi to príde ako dráma, ale možno sú tu cítiť trošku aj komediálne prvky s trošku skôr čiernym humorom. Viac je to ale určite dráma. A dosť dobrá. Film má dobrý štýl a rovnako aj vie príbeh podať dosť dobre na to, aby človek dokázal pochopiť konanie postáv. Myslím si, že to možno pre Bernieho mohlo dopadnúť trošku inak, ale čo človek narobí. Život je proste občas sviňa, ktorá vie pritlačiť ku stene a dostať nás do nepríjemných situácií. S tým sa viem stotožniť. Pre mňa je "Bernie" dobrým filmom, ktorý sa oplatí vidieť aspoň raz. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Epizodka ze života pohřebáka Bernieho zasazená na fanatický východ Texasu let devadesátých. Linklater nekompromisně smetává ze stolu všechna očekávání tuctové komedie a rozehrává žánrově nezařaditelný hybrid říznutý dokumentárním zpovídáním svědků na kameru á la Kancl. Bernie je nejmilejší chlapík pod sluncem, sektař, miláček zazobaných vdov, vrah a nepřiznaný gay. Ksicht a pupek mu propůjčil JB, jehož rockerské zlato v hrdle je po hříchu plýtváno na kostelní sektozpěv, ale jinak jeho zženštilé kreace stojí za povšimnutí. Výsledek je přiměřeně laciný a mírně zbytečný, přesto však zábavný a svým způsobem i originální. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ze všech nabízených modelů rakví měl pro něj nejvyšší cenu mrazák v garáži. Nemyslím si, že pohřebníka Bernieho Tiedea hnala gerontofilie či vypočítavost, on jen chtěl životem na vysoké noze býti blíže k Pánovi.. Látka jako stvořená pro Coeny, ale protože o Texasu toho nejvíce ví Texasané, chopil se jí Linklater. Blackovy četné pěvecké vložky kompenzuje šílená estetika doplňků kanceláří, bister a obývacích pokojů a ten odvážně zvolený koncept kombinace mockumentary a černé komedie to dovede až k finále, kde postoje jdou ruku v ruce s ovlivněním úsudku. Ostatně soudím, že Kartágo musí být z rozsudku zničeno.. ()

s.e.p.p odpad!

všechny recenze uživatele

Celou dobu člověk přemýšlí, proč by to měl někdo chtít za a) napsat a točit, za b) financovat a pustit do produkce a za c) dobrovolně vidět. Ten film je už svojí hlavní postavou, zápletkou a celkovým provedením (ty dokumentární vsuvky se sem vůbec nehodí) tak strašně nesympatický, že to až bolí. Linklatera mám rád, ale tímhle mě úplně minul. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočený dle skutečné události. Bernie Tiede si v době uvedení filmu odpykával trest v Bostonské věznici. (ČSFD)
  • Přestože se film odehrává v polovině 90. let, je možné v několika scénách zahlédnout Bernieho (Jack Black) s iPhonem nebo v jedné chvíli i s Macbookem Pro. (Spike23)
  • Jack Black se v rámci přípravy na svou roli osobně setkal se skutečným Berniem Tiedem, kterého vyzpovídal, aby mohl postavu ztvárnit co nejlépe. (Vala)

Reklama

Reklama