Reklama

Reklama

Bernie Tiede byl asistentem ředitele pohřebního ústavu v malém vesnickém městečku Carthage v Texasu a jedním z nejoblíbenějších obyvatel. Vyučoval ve víkendové škole, zpíval v kostelním sboru a vždy byl ochoten nabídnout pomocnou ruku. Bernieho všichni milovali a byli mu vděčni. Takže nebylo pro nikoho překvapením, když se sblížil s Marjorie Nugentovou, bohatou vdovou, která byla známá svou protivnou povahou a patřičným bohatstvím. Bernie s Marjorie často cestoval a vedl také její bankovní účty. Marjorie se časem stala na Berniem a jeho šlechetnosti naprosto závislá a Bernie se snažil plnit její stále narůstající požadavky. Bernie stále řídil její záležitosti a obyvatelé přitom Marjorie po několik měsíců vůbec neviděli. Obyvatelé Carthage byli šokováni, když se dozvěděli, že je Marjorie Nugentová již několik měsíců mrtvá a Bernie Tiede byl obviněn z její vraždy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 2

Recenze (107)

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nejprve musím varovat! Za prvé nečekejte komedii, když je v tom Jack Black. Za druhé je to podle skutečné události. Takže tu je film o jednom černým havranovi, který měl rád všechny a rozdal by se pro ně. Než však potká jednu starou zlou babu a rupne mu cévka (a komu ne). Jack Black musím se přiznat mě mírně překvapil. Poslední dobou jsou jeho postavy klišovité a sobě podobné. Tady je to však postava, která i místy přehrává, ráda zpívá a prostě toho člověka budete mít rádi. Film je točen ve dvou rovinách. Nejprve je tu ta dokumentární - ptají se obyvatel a ty mluví o Berniem. Ta druhá je filmová - sleduje postavu Bernieho. Určitě potěší McConaughey, který mluví texaským přízvukem jak stehno a nemá Berniho rád, protože nemá rád skryté homosexuály. Shirley MacClaine pak menší úloze zlé baby zahrála standard. Proto ten film určitě stojí ve filmografii Jacka Blacka výš než napřiklad Gulliverovi cesty. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Lehce morbidní mix mezi komedií a dramatem, který stojí a padá na Blackovi. Ono aby taky ne, když scénář, který je sice postavený na zajímavé zápletce, nemá jinak žádný výrazný twist a vsází vše právě na hlavního hrdinu. A Jack to zvládá na jedničku. Charakter dobrosrdečného Bernieho jako by mu byl ušit přímo na míru. Problém mám ale s Linklaterem a jeho režií. Chybí mi u ní nějaký vyhraněný názor, nějaký soud, něco co by ze snímku udělalo trochu víc než jen zachycení jednoho životního příběhu. Takhle totiž uplyne hodina a půl, divák se párkrát usměje jižanským charakterům a šáteček. Škoda. Hell, anybody in town would shoot her for five bucks. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to sice strašně jednostranné, ale zároveň je to snad jediná věc, která mi na tom vadí. Na vynesení nějakého objektivnějšího soudu by si člověk skutečně musel popovídat s obyvateli Carthage, kteří Bernieho osobně znali, jenže i tak mi ta určitá neobjektivnost kupodivu vadí méně než kdy jindy. Jednak je to tím, že ten Bernieho příběh je sám o sobě hodně zajímavý a značně i absurdní, takže mě dokázal zaujmout po celou dobu jeho trvání, ale také tím, že Linklaterovi hlavně šlo o kritiku funkčnosti současného amerického systému, který je dle něj v určitých případech příliš přísný. A tenhle svůj názor zde podal skvěle a nemůžu říct, že bych s ním nesouhlasil. Navíc si myslím, na rozdíl od některých uživatelů, že ten příběh graduje dost solidně a kupředu se posune vždy přesně v pravý čas. Taky je zde dost černohumorných a občas i absurdně vtipných scén, které to celé dost oživují a navíc dokáží skvěle ladit i s těmi vážnějšími scénami. S každou další minutou si mě to získávalo stále víc a víc, proto mě mrzí, že tomu nemůžu dát vyšší hodnocení, protože potenciál na to ten fiim prostě měl... Ale slušné čtyři hvězdy rozhodně taky nejsou žádná prohra. 4* ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Hodně divný film o hodně divném chlapíkovi v hodně divném příběhu. Směrodatné však pro mě zůstává, že mě to ani za mák nebavilo. Měl-li to být pokus o dokument, bylo to nezáživné, komedií bych to nenazvala, neb to nebylo vtipné a do kriminálky to má tak daleko jako já pěšky k tučňákům, takže asi tak, se mnou. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Možná se budou mnozí uživatelé divit mému hodnocení, ale já ho nezměním. Začala jsem se na něj dívat bez předešlého pitvání komentářů a obsahu tohoto filmu, takže jsem se příjemně bavila. Koneckonců mezi žánry je zmíněná i komedie a hlavní důvod, proč jsem chtěla film vidět, byl Matt. Asi po půlce jsem se šla teprve mrknout do obsahu a zjistila jsem, že to není jen zajímavý scénář od Richarda a Scipa, ale sám život napsal tenhle příběh a oni mu dali jen filmovou podobu. Pro skutečnou objektivitu bych si potřebovala na nějaký čas odskočit do Carthage a pak do vězeňských prostor trochu poklábosit se samotným Berniem. Takhle to budu hodnotit jen jako prima koukatelnou dramedii, kde jsem se ve finále dočkala i Matta ve své možná už trochu tradiční roli obhájce práva s klasicky zaseklou rukou v boku. Nevím jaká byla Marjorie ve skutečnosti, ale tu "milou paní" zahrála Shirley MacLaine skvostně. 75% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočený dle skutečné události. Bernie Tiede si v době uvedení filmu odpykával trest v Bostonské věznici. (ČSFD)
  • Jack Black se v rámci přípravy na svou roli osobně setkal se skutečným Berniem Tiedem, kterého vyzpovídal, aby mohl postavu ztvárnit co nejlépe. (Vala)
  • Většina lidí komentujících Bernieho (Jack Black) jsou skuteční obyvatelé městečka, kteří jeho a Marjorie Nugentovou (Shirley MacLaine) znali, a jedná se tedy o autentické výpovědi. (Nin)

Reklama

Reklama