Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem před zhlédnutím takřka nic nevěděl (krom nástřelu námětu a pozitivních recenzí) a vám doporučuju to samé, takře přestaňte číst, hned teď :). Hodně velký unikum v rámci subžánru "hlavní hrdina je (možná) blázen". Michael Shannon je ženatý s Jessicou Chastain (mimochodem skvělé herecké výkony, oba dva) a má hluchoněmou dcerku. A apokalyptické vize o jakési superbouři, která nepřinese nic dobrého. Jeff Nichols (režisér i scenérista) zvolil zajímavý přístup, kdy o sobě nechává hlavní postavu pochybovat. Ale blázni si většinou nemyslí, že jsou blázni, což v divákovi budí poměrně oprávněnou obavu, že se nakonec fakt něco semele. Hlavně ale neočekávejte katastrofický snímek - Take Shelter je z větší části tíživé rodinné konverzační drámo, sem tam obohacené nějakým takřka hororovým výjevem. V závěrečných patnácti minutách mě několikrát (ne)příjemně zamrazilo, na čemž nese velký podíl vynikající soundtrack. O úplně poslední scéně by se dalo dlouze diskutovat (nakolik ji brát doslovně / co případně symbolizuje), za což taky palec nahoru. Veliká spokojenost, ale nebude to zdaleka pro všechny. 9/10 ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Skvelé zobrazenie rozpolenej mysle hlavného hrdinu, pri ktorom až do konca nevieme, či sa prichádzajúca búrka nachádza iba v jeho hlave, alebo rodine skutočne hrozí nebezpečenstvo. Nepopieram, Take Shelter mal aj slabšie miesta, kde sa to trochu ťahalo, ale ako celok film pôsobil výborne. Michael Shannon rozhodne nepatrí medzi mojich favoritov, no v Take Shelter zatienil úplne každého, dokonca aj sympatickú Jessicu Chastain. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Melancholický, komorný, atmosferický film o človekovi, ktorý má rodinu, pričom akurát prežíva svoje dni, máva nočné mory, myslí si, že dostal údel po svojej matke v podobe diagnostikovania - paranoidnej schizofrénie, ku všetkému sa pridáva i nepochopenie zo strany - jeho najbližšej rodiny, alebo kliniec zabil tým, že si stavia doma na dvore - protitornádový kryt, kde si myslí, že sa schyluje k veľkej búrke, ktorá by priniesla so sebou - apokalyptické tornádo ! Chce len zabezpečiť svoju rodinu, ktorá aj pôjde, do spomínaného krytu, pričom to ešte nie je konečná bodka, matka príroda - uderí, ale až, v podstate na inom mieste, kde nebude k dispozícii - kryt. Vskutku, zaujímavý film s roztržitým strihom, vynikajúcim - Michaelom Shannonom, ktorý predvádza - herecký koncert, samotná, Jessica Chastain, je kus baby, ale nemá taký široký repertoár, ako Mike. Taktiež sa pridáva - smutná hudba, ale i napriek všetkým pozitívnym reakciám, mi na filme vadilo - nesústredenosť, prelínačky dávali na zreteľ - začínajúci chaos. Takéto filmy, určite, nie sú - určené pre dnešné filmové publikum, ktoré vyžaduje - úplne čosi iné, ako v tomto pomaly plynúcom filme, kde sa prakticky nič nedeje, kde najlepšie filmové pasáže, sú v Curtisových nočných morách, inšpiráciu u Nicholsa, vidím v Blízkych stretnutiach tretieho druhu ! ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi minimalistické tempo filmů, tak Take Shelter je přesně pro vás. Budovaní napětí a strachu z nastávající katastrofy je udělano skvěle. Herecké výkony taky parádní, akorát mi někdy nesedlo chování manželky Curtise, ale to se dá překousnout. Take Shelter je podobný film jako Melancholie, ale Melancholie byla přece jen o parník lepší. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Myslel som, že to bude hlavne thriller a že dôraz bude kladený na tie "desivé" sny a preludy, ktorých som tam čakal ďaleko viac. Bol som sklamaný, keď vysvitlo, že ide o rodinnú drámu postavenú na mŕtvych statických záberoch a neskutočne nudných dialógoch. Vadil mi pomaly sa vyvíjajúci dej. Film ako celok mi pripadá nezaujímavý, nudný. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Film měl premiéru v lednu 2011 na filmovém festivalu v Sundance. (Brousitch)
  • Na náradí a nástrojoch pri ropných prácach je možné vidieť názov McKay and Gould. Jedná sa o skutočnú vrtnú spoločnosť so sídlom v Ohiu neďaleko miest natáčania. Skutočná bola taktiež poisťovacia agentúra. (Real Tom Hardy)
  • Herec Shea Whigham ztvárňující postavu kamaráda a kolegy hlavního protagonisty hrál s Michaelem Shannonem již v seriálu Impérium - Mafie v Atlantic City (od r. 2010). (Helo)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama