Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (659)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Jako neznalci tohoto sportovního odvětví mi tento dokument přirostl k srdci svým vyprávěním a informacemi, o které jsem se obohatil. Zvlášť, když se pomalu jedná o část mého dětství, ktde jsem si hrál na koberci s autíčkama, ale o Sennovi jsem neměl ani páru. Není to jen o závodění, ale i o tom, co můžete znamenat pro lidi ve vaší rodné zemi a nejen tam. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Manish Pandey | Hudba: Antonio Pinto | Produkcia: Tim Bevan, Eric Fellner, James Gay-Rees | Distribúcia: Universal Pictures | Štúdio: Midfield Films, Working Title Films | Tržby: 8,003,957 $ || Všetci, ktorí sú aspoň trochu fanušíkmi autošportu, budú tento film milovať. Ponúka totiž doposial nevídané zábery nielen zo života Ayrtona, ale tiež dovoluje nahliadnuť za oponu F1 - konferencie, politické pozadie a podtext, názory najbližších a najväčších konkurentov. Všetko je to nastríhané s citom a zmyslom pre gradáciu, s štipkou zaujatosti voči Sennovi, čo ho robí o kus nesmrtelnejším. Myslím si, že sa jedná o jeden z najlepších biografických dokumentov o športovcovi vôbec, a niet lepšej voľby, než práve Senna... ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Fascinující dokument, i přestože nejsem fanoušek F1, tak mě tento příběh vzal. Sennu jsem před dokumentem neznal, ale aspoň jsem si udělal určitý přehled o jezdcích starší doby, zájmena o Sennovi. Tento sportovec do F1 podle tohoto dokumentu přinesl hrozně moc. A jak už je známé jedno pravidlo, dokud se nic nestane, tak se nic nedělá. Přijde první tragédie a v tomto případě Senny smrt, začne se něco dít, aby se předešlá tragédie neopakovala. Tato událost potkala bohužel nejlepšího jezdce F1. Nemám co bych vytkl... 9/10 = 95% ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Je to jednoduché. Vždy jsem (ať už se jednalo o sport, či "obyčejný život") dával přednost emocím před "chladným, vykalkulovaným rozumem". Proto jsem např. v tenisu fandil A. Agassimu před P. Samprasem, nyní N. Djokovičovi (popř. R. Nadalovi) před R. Federerem, v lyžování držel palce italskému špageťákovi A. Tombovi, či přál Trautenberkovi (v nerovném boji) proti Krakonošovi, popř. chudákovi vlkovi proti zajícovi. Stejně tomu bylo i v případě živelného a emocemi zmítaného A. Senny před strojovým, přemýšlivým, do posledního okamžiku kalkulujícím A. Prostem. Přiznávám, že (možná) v případě tohoto snímku (dokumentu) A. Kapadii nebudu zcela objektivní, neboť A. Sennu považuju za posledního velkého jezdce F1-ček a vůbec nejlepšího jezdce všech dob (min "na mokru"). (Možná) mohly zaznít (být ukázány) více i temné stránky a negativní vlastnosti Ayrtona, ale co, tohle má být POCTA a nikoliv OBŽALOBA a nutno jedním dechem dodat..., tohle je KURVA Pocta s velkým P. Dokument Senna je vkusně namýchaným mixem (jak ze soukromého, tak převážně sportovního života) jednoho brazilského kluka (chlapa) co si (s)pnil klukovský sen, stal se ikonou, modlou pro svou zemi, ke ke které se vždy hrdě hlásil, propagoval ji a snažil se ji i pomoci (důkazem budiž jeho odkaz(y). Zejména je to potom dokument o jednom (ne)obyčejném chlapíkovi, co jentak mimochodem byl jedním z NEJlepších pilotů historie celé F1. p.s. co se samotného konce týče, (bez mučení přiznávám), slza ukápla. Snad bylo i Ayrtonovým osudem, aby právě jeho smrt byla tím milníkem (hybnou silou) pro mnohem větší zabezpečení pilotů a zejména kokpitů F1-ček. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Od začiatku je jasné do kam bude film smerovať, no veľmi kladne hodnotím to, že sa za žiadnu cenu tvorcovia nesnažia z dokumentu spraviť citovú drámu. Film dokumentuje kariérny rast mladého Ayrtona od jeho prvopočiatkov na okruhoch veľkých cien F1, až po tragickú udalosť z roku 1994. Vykreslil Ayrtona ako osobnosť po všetkých stránkach a konečne som si spravil o tomto fenoménovi dokonalý portrét. Okrem iného zdôrazňuje fakt neblahého vplyvu politiky v F1 na závodenie samotné, ktoré tým prestáva byť čistým súperením medzi jazdcami. Pôvodné zábery sú úchvatné, doplnené o rozhovory s členmi rodiny, priateľov a odborníkov. Videl som kratšiu verziu filmu a sekvencia záberov bola úchvatná. Neskutočné množstvo spracovaného materiálu niekedy nedovolilo divákovi vydýchnuť. Film bol tak pútavý, že som ani raz okom nežmurkol. 90%. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Film se v Česku promítal pouze jednou v jediném kině v Praze a projekce se účastnil osobně i stávající pilot Formule 1 Bruno Senna, synovec Ayrtona Senny. (Ahurmen)
  • Ayrton Senna byl trojnásobný mistr světa ve Formuli 1. Vyhrál v letech 1988, 1990 a 1991. (Earl_23)
  • Režisér Asif Kapadia měl k dispozici rodinný archiv i materiál, který mu poskytl samotný Bernie Ecclestone. (Earl_23)

Reklama

Reklama