Reklama

Reklama

Formule 1

  • Česko Formule jedna (více)

Obsahy(1)

Prakticky jediný celovečerní dokument o formuli 1 není typickým příkladem tohoto žánru. Průvodce mu tvoří Niki Lauda a italská novinářka Sydne Rome. Přestože nejvíc záběrů je použito ze sezóny 1977, uvidíme zde i některé tragické nehody, jako byla havárie Rogera Williamsona v Zandvoortu (1973), Jochena Rindta na Monze (1970) či Niki Laudy na Nürburgringu. Snímek ale není monotematicky zaměřen pouze na F1, zachycuje i závody stock cars, formuli INDY a soutěže dragsterů. Zpestřením je určitě přítomnost hereckých hvězd, které se svěřují se svým vztahem k motoristickému sportu. Velice zdařilou ústřední píseň GoodBye napsali bratři Guido a Maurizio de Angelisové, tradiční tvůrci hudby v italských filmech. (Robbi)

(více)

Recenze (42)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pryceův vůz s mrtvolou za volantem jede ještě po závodní dráze půl kilometru, pak naráží do svodidel, kříží ještě cestu Laffitovu vozu a je konec." Nikdy jsem se na F1 nedíval kvůli úmrtím pilotů, ale tenkrát to byl prostě pořádný adrenalin. Žádné bezpečné zóny, žádný odborný personál a žádné přerušování závodu kvůli nějakým mrtvým. Tohle prostě bývali gladiátoři s hasičáky, kteří za své platy skutečně riskovali, měli touhu vyhrávat a já jsem si to užíval. Dneska je to samá elektronika, dokonalé zázemí, hvězdy zajímající se jen o svá konta, nápověda z vysílaček, safety car při každém prdu a nuda. Pro mě bylo zkrátka hodně zajímavé si tu dobu připomenout, i když mě trošku mrzelo to množství úniků k ostatním motoristickým sportům. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po Schumacherovej ére je mi formula už ukradnutá, keďže namiesto jazdeckého majstrovstva budú tie stroje čo chvíľa chodiť dokola už samé a vždy to vyhrá ten, čo má najlepšie auto. Tento starý dokument mal byť mementom alebo varovaním, že formula prináša svoje obete. Bol som celkom prekvapený, že sa tu vyskytli celkom reálne až surové zábery skrvavených jazdcov na nosidlách a podobne. Okrem nehôd si ale človek aj užije aj zábery z tých starých nefalšovaných formúl. Z dôb, keď sa ešte celkom reálne pretekalo a neriadila všetko elektronika. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Nevim, jak moc celkovy dojem dotvoril cesky dabing, ale i v dokumentarnim zanru mi to prijde jako velke retro a cesta do minulosti. Coz ovsem nic nemeni na faktu, ze se jedna o vyborny dobovy dokument o F1 v dobe zlate ery. Ma to atmosferu, spoustu zaberu a informaci. Pro fanousky motorismu povinnost, pro nas ostatni vice nez dobry zdroj novych informaci. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Pohled do duše závodníka, který denně riskuje svůj život. Jen chvilka ho dělí od smrti a jedno zaváhání nezabije pouze jeho, ale může zabít i diváky v hledišti. Záběry smrtelných nehod a lidská těla lítající vzduchem jako hadroví panáčci. Ohořelé zbytky závodníka bezmocně hasí záchranáři. Pocit nadřazenosti a božského pocitu při každém vítězství. Legendy automobilových závodů z celého světa ukazují svoje povolání v pozitivním světle, ale daň za chybu je příliš vysoká. Byl jsem zděšen, co si dovolili dát za smrtelné záběry do televizního dokumentu. Nepříjemná podívaná, ale plná adrenalinu a odhodlání ! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Popravdě, snímek je nejzajímavější asi z toho pohledu, že je zde docela dobrý přehled o tom, kdo vlastně při závodech formule 1 zemřel, tedy alespoň do roku 1977, na který je především zaměřeno. Objeví se zde docela dost osobností, ať už závodního, nebo i filmového světa, ale je to spíše výplňové. Hlavní jsou ty děsivé nehody. ()

Zajímavosti (3)

  • Nejvíce záběru divák uvidí ze sezony 1977. Filmaři si vybrali jako stěžejní Grand Prix USA na "dlouhé pláži" v Long Beach a kouzlem rychlosti a nehodami opředenou "vražednou" Monzu. (Epistemolog)
  • Vedle S. Rome představoval ústřední postavu, kterou Rome zasvěcuje do světa formule 1, v té době dvojnásobný mistr světa Niki Lauda. (Gray)
  • Hudební duo Maurizio De Angelis zde vystupuje pod pseudonymem Oliver Onions. (Terva)

Reklama

Reklama