Reklama

Reklama

Formule 1

  • Česko Formule jedna (více)

Obsahy(1)

Prakticky jediný celovečerní dokument o formuli 1 není typickým příkladem tohoto žánru. Průvodce mu tvoří Niki Lauda a italská novinářka Sydne Rome. Přestože nejvíc záběrů je použito ze sezóny 1977, uvidíme zde i některé tragické nehody, jako byla havárie Rogera Williamsona v Zandvoortu (1973), Jochena Rindta na Monze (1970) či Niki Laudy na Nürburgringu. Snímek ale není monotematicky zaměřen pouze na F1, zachycuje i závody stock cars, formuli INDY a soutěže dragsterů. Zpestřením je určitě přítomnost hereckých hvězd, které se svěřují se svým vztahem k motoristickému sportu. Velice zdařilou ústřední píseň GoodBye napsali bratři Guido a Maurizio de Angelisové, tradiční tvůrci hudby v italských filmech. (Robbi)

(více)

Recenze (42)

sator 

všechny recenze uživatele

V době kdy ČT nedávala o F1 skoro žádné informace, až později se objevili záznamy kolem 23:00 v noci (to byly boje s rodiči)..se v kinech objevil tenhle snímek-to bylo něco.Od té doby uplynulo mnoho let, dneska už mě F1 nic neříkají a profi sport jakbysmet, přesto budu hodnotit očima tehdy 14letého kluka... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dokument o "staré kruté nekompromisní" kráse motorsportu; a ef1 zvlášť. Nebezpečí, výzva, fascinace rychlostí, syrovost zobrazovaného, atraktivita pro diváka, krutost, sláva, preciznost nejlepších z nejlepších. Přitom to není dokument klasického formátu; je to kusem reportáž, dokument, pocta, medailonek i film... Což je i jediný zápor; je to od všeho něco. Ovšem funguje to, nic jiného blahé paměti onu "přitažlivou tajemnost F1" nepřibližuje tak dobře a sugestivně. Mrazí z toho. Opakovaně. Zároveň to však není o nehodách a tragédiích; stejně jako o nich není a nikdy nebyla ani F1 jako taková. Jakkoli neoddiskutovatelnou součástí jsou dodnes. Pro odkojené F1 až polovinou devadesátek a dále povinná podívaná. I po těch více jak čtyřech dekádách od vzniku. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Nevim, jak moc celkovy dojem dotvoril cesky dabing, ale i v dokumentarnim zanru mi to prijde jako velke retro a cesta do minulosti. Coz ovsem nic nemeni na faktu, ze se jedna o vyborny dobovy dokument o F1 v dobe zlate ery. Ma to atmosferu, spoustu zaberu a informaci. Pro fanousky motorismu povinnost, pro nas ostatni vice nez dobry zdroj novych informaci. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Pohled do duše závodníka, který denně riskuje svůj život. Jen chvilka ho dělí od smrti a jedno zaváhání nezabije pouze jeho, ale může zabít i diváky v hledišti. Záběry smrtelných nehod a lidská těla lítající vzduchem jako hadroví panáčci. Ohořelé zbytky závodníka bezmocně hasí záchranáři. Pocit nadřazenosti a božského pocitu při každém vítězství. Legendy automobilových závodů z celého světa ukazují svoje povolání v pozitivním světle, ale daň za chybu je příliš vysoká. Byl jsem zděšen, co si dovolili dát za smrtelné záběry do televizního dokumentu. Nepříjemná podívaná, ale plná adrenalinu a odhodlání ! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po Schumacherovej ére je mi formula už ukradnutá, keďže namiesto jazdeckého majstrovstva budú tie stroje čo chvíľa chodiť dokola už samé a vždy to vyhrá ten, čo má najlepšie auto. Tento starý dokument mal byť mementom alebo varovaním, že formula prináša svoje obete. Bol som celkom prekvapený, že sa tu vyskytli celkom reálne až surové zábery skrvavených jazdcov na nosidlách a podobne. Okrem nehôd si ale človek aj užije aj zábery z tých starých nefalšovaných formúl. Z dôb, keď sa ešte celkom reálne pretekalo a neriadila všetko elektronika. ()

Zajímavosti (3)

  • Hudební duo Maurizio De Angelis zde vystupuje pod pseudonymem Oliver Onions. (Terva)
  • Vedle S. Rome představoval ústřední postavu, kterou Rome zasvěcuje do světa formule 1, v té době dvojnásobný mistr světa Niki Lauda. (Gray)
  • Nejvíce záběru divák uvidí ze sezony 1977. Filmaři si vybrali jako stěžejní Grand Prix USA na "dlouhé pláži" v Long Beach a kouzlem rychlosti a nehodami opředenou "vražednou" Monzu. (Epistemolog)

Reklama

Reklama