Reklama

Reklama

Drahý strýčku Hitlere

  • Česko Milý strýčku Hitlere (více)
Německo, 2010, 48 min

Režie:

Michael Kloft

Hrají:

Adolf Hitler (a.z.)

Obsahy(1)

Více než kterékoli jiné historické dokumenty jsou to právě osobní dopisy psané lidmi "jejich" diktátorovi, jež nabízejí nejintimnější pohled na dějiny Třetí říše. Nedávno byl nalezen poklad obsahující na sto tisíc takových dopisů. Byl ukryt v jednom moskevském archivu a dopisy psané Vůdci tak zůstaly zapomenuty dlouhých šedesát let. Do Moskvy je ze soukromých prostor Hitlerova kancléřství přivezla v roce 1945 tzv. trofejní komise a od té doby ležely bez povšimnutí ve sklepení budovy archivu. Necenzurovaný obsah těchto dopisů odhaluje skutečné pocity lidí v období nacismu: jedná se osobní zpověď jejich pisatelů, v níž zvěčnili své naděje, touhy, obavy, v níž slibovali lásku a věrnost Vůdci, blahopřáli mu k jeho narozeninám, v níž se k němu obraceli s prosbami, ale i s protesty. Tyto dopisy odrážejí jako seismograf změnu nálad v nacistickém Německu a poskytují obraz německého ducha v období od roku 1933 do roku 1945. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MILÝ STRÝČKU HITLERE........“ /// Citáty z dopisů plných neochvějných nadějí lidí, které vkládali do svého vůdce (1933). A PROTO MILÝ STRÝČKU PŘIJĎ CO NEJDŘÍVE.... Náhled do jejich ,,srdcí“ , jejich verše, prosby, přání, ale i snahy napomoci vítězství (1945), až po extrémně zatěžkávací zkoušku. ,,ŽIVOT JDE DÁL“ – Gerhard N. (05.05. 1945). Upřímně - víc se toho čekat nedalo. Takže – DOBRÝ! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se napsat Vaškovi Klausovi a hledám inspiraci. 2.) Rád bych ochutnal ,,Bismarckovu kremroli“ (uchyláky upozorňuju, že se jedná o zákusek.) 3.) Píšu texty pro Rammstein. /// PŘÍBĚH *** ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Po mnoha dokumentech o druhé světové válce, fašismu a Hitlerovi donekonečna opakujících stále stejné autentické záběry a citáty, opravdu něco obejvného a nového. Především upoutá téměř totožný sloh nadšených fanatiků píšících svým modlám, ať je to Hitlerovi, Stalinovi nebo Gottwaldovi. Zajímavé je také sledovat postupně se měnící vztah národa k vůdci od bezmezné a absolutní adorace před začátkem války a na jejím počátku až po jeho označování za viníka všeho zla, které dopadá na Německo v jejím závěru. Velmi příjemné je, že dokument nic nekomentuje, jen cituje dobové písemnosti, čímž se stává mnohem výmluvnějším. Mohl být i delší, materiál určitě nechybí. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiný dokument na velmi žádané téma Adolf Hitler a 2. světová válka. Dokument zaměřený na dopisy oddaných ctitelů a zejména ctitelek, které říšský Vůdce ve velkém množství dostával počínaje rokem 1933. Odtajnění ruských archívů nám přináší pravdivé svědectví o tom, jak blud nacismu zcela dokázal ovládnout myšlení jednotlivců. Víra, že se člověk účastní něčeho velkého, co od základu může posunout jeho život k lepšímu a zapomenout na roky strádání, bídy a útlaku, byla tak silná, že veškerá negativa byla přehlížena a Hitler se místy dostával až do pozice mesiáše, kterého je nutno vždy a za jakýchkoli okolnosí následovat. Člověk věří tomu, čemu věřit chce. Tomu, co si přeje. A kdo by si nepřál pořádek v chaosu meziválečného období, lepší společnost postavenou na národním sjednocení a hrdosti? Předčítané dopisy plné naděje v život jsou konfrontovány se záběry mrtvých na bojištích a obětí genocidy. Stále znovu nám ukazují, jak snadno se člověk může zmýlit. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Autentické dopisy vášnivých vyznávačov nacistického režimu, ktoré neboli smerované nikomu inému, ako drahému strýkovi Hitlerovi. Ten sa najmä vo svojich počiatkoch ríšskeho kancelárstva velebil vo veľkej obľube nemeckého národa. Prevažne kladná odozva ale upadávala s vývojom druhej svetovej vojny, ktorej výsledok všetci poznáme. Vzhľadom na to, že dokument je zložený viac menej iba z vyššie spomínaných dopisov, bavil som sa slušne. A musím povedať, že "bavil" často krát v pravom slova zmysle, pretože texty venované dnes už nebohému Adolfovi boli neraz viac než úsmevné. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Trošku jiné zpracování dokumentu, než na které jsem zvyklý. V podstatě je dokument založena na předčítání dopisů adresovaným Hitlerovi s doprovodnými dobovými záběry, které ještě zvýrazňují tehdejší hrůzostrašnou dobu. Můžeme zde sledovat naprosto fanatické německé obyvatelstvo, které ve svém vůdci vidí obrovskou naději a ikonu. Dokument právě díky své vysoké autentičnosti nám naprosto ojediněle odhaluje tehdejší morálku německého obyvatelstva. Mně se to líbilo. Lepší * * * ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Střípky drobných osobních historií na pozadí té velké, strašlivé, kterou známe ze školy. Jenomže právě proto, že je vnímáná jako dějinný fakt, nejsou zřetelné osudy jednotlivých lidí. Tady několik z nich vystoupilo do popředí, v krátkých emocionálních úryvcích. Divák se o nich nedozví víc, než je v jediném kousku jejich dopisu. Což někdy zamrzí, na druhou stranu to ale vystihuje pocit zmaru z války, kdy jednotliví lidé splývají v masu, ať už nekriticky nadšenou, zoufalou nebo obětovanou. _____ Posun ve vyznění vybraných dopisů - od adorace až po zatracení - odpovídá průběhu historických událostí vnímaných zpětně. Zajímalo by mne, jestli by z těch dopisů šlo sestavit i pásmo, které by se emocionálně rozcházelo s postupem Hitlerova triumfu i pádu, jak ho vidíme dnes. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Dokument dokazující sílu antisemitismu ve třicátých letech nejen v Německu, jak bývá často mylně interpretováno, ale v celé Evropě. Pro mnoho lidí byl Hitler v podstatě nástrojem, který se židy "konečně zatočí" a upínali se k němu milióny lidí. Samozřejmě, že u mnohých lidí šlo o chladný kalkul - lepší místa, zabavený majetek, pěknější domy... Za ušlechtilé "očistné" ideály lidé schovali cokoli a ztvárnili vše v dopisech, které Hitlerovi psali od jeho nástupu k moci. Kromě oslavných dopisů se našli i tací, kteří předvídali, že potlačování a vraždění židů sešle na Německý národ černý mrak a stigma si ponesou ještě mnoho let. Prozíravé, když vezmeme v potaz, že ho napsal Claus Mann ve třicátých letech dvacátého století. Obrázky sice nejsou originální, ale o to celkem nejde. Jde spíše o zachcení nálady lidí v Evropě mezi světovými válkami až do konce té druhé. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výborné téma, nenápadité zpracování. 1) 49letý specialista na dokumenty o nacistech (aktuálně přes 20 filmů vč. známých filmů Třetí říše v barvě nebo Televize pod hákovým křížem) Michael Kloft nabízí v tomto ilustrovaném výběru z dopisů Hitlerovi přesně to, co lze očekávat - směs bezbřehé naivity (například dopisy Židů) a fanatismu (žena nabízející se jako matka Hitlerova dítěte nebo muž, který nabízí své oko Ducemu). Až posud je vše v pořádku. 2) Pocit jisté vypočítavosti až falešnosti vyplývá z předčítání dopisů, které je vhodné spíš pro rozhlas (film vznikl na základě knihy Henrika Eberleho "Dopisy Hitlerovi"), než pro film. Z výběru je příliš cítit záměr. Zcela chybí kontrast mezi mluvenou (čtenou) složkou filmu a dokumentárními záběry (filmové šoty, mnohé chronicky známé, slouží jako nepříliš výmluvné ilustrace). Z celého díla na dálku čpí snaha o pedagogické působení, která svou prvoplánovostí a primitivismem znevěrohodňuje vyznění snímku, z něhož tak vznikla jakási pedagogicky průhledná a dosti nudná výpověď. 3) V této souvislosti si vzpomínám na fantastický krátký film o židovských transportech z Terezína (bohužel nevím, jestli se stále v památníku promítá, ani si nepamatuji autory). Film byl vlastně nekomentovaný nacistický propagační snímek o spokojeném životě Židů v terezínském ghettu několikrát proložený čteným seznamem lidí, odeslaných do transportu příslušného čísla s počtem odchozích a počtem přeživších. K tématu jsem dosud neviděl nic působivějšího. ()

Swansea 

všechny recenze uživatele

Nevědomost, pomýlenost, fanatismus a nezlomná víra v hrůzné -ismy vždy vedly, vedou a budou vést ke krutostem lidské rasy.--------------Dopisy adresované obdobnému monstru "strýčku" Stalinovi si s ničím nezadají..."Vyjměte mé mladé srdce a věnujte ho soudruhu Stalinovi". ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Akym - konečně něco originálního. Dopisy dětí s vymytými hlavičkami, fanatických matek z Krušných hor, které pletou Vůdci ponožky za „osvobození“ Sudet, nebo Židů, kteří obdivují Vůdcovu politiku, až na ten „malý problém“ se vztahem k nim, jsou mnohem působivější než donekonečna omílané výčty událostí typu „1. září - napadení Polska“ anebo fetišistické rozbory válečných operací v Ardenách nebo Tichomoří. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Vážený a milý Vůdče, mám nápad jak vyhrát válku. Stačí k tomu prostěradlo a jemný písek, myslím, že je to zrealizovatelné. Mein Führer, zatímco jste osvobodil Sudety, ušila jsem vám ponožky. Hey, Führer, pusťte "fau cvaj" na ta židovská sršní hnízda! Hitlere, Hitlere, chci s tebou mít árijské dítě. Vůdče, jsem sice židovka, ale přísahám, že mé smýšlení je německé. Hitleřisko jedno, naval mi tátu... Přes perly tyto a jiné je to strašně rutinní, nepřekvapivý, uondaný dokument, k němuž běží dobové obrázky, sem tam obarvené jako ty nejkrásnější kartinki z Rus. ()

gocatgo 

všechny recenze uživatele

Exilový deník Klause Manna, blahopřání od Leni Riefenstahl k obsazení Paříže, saská žena nabízející mužského potomka velkému vůdci a tajné zápisky šestnáctiletého německého kluka, modlícího se za úspěšný atentát. Skvělý dokument. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Hloupé a sektářské adorování všelijakých potrhlých vůdců je vlastní komančům, náboženským cvokům všeho druhu a také nacistům. Nic nového pod sluncem, přesto mnou dokument docela otřásl.... ()

ChillThomas 

všechny recenze uživatele

Krásný a fascinující příběh o muži, kterého lidi milovali zbožňovali a psali mu srdečně dopisy, ať je dobije svým vojskem a obsadí je a vyhubí židy, kteří o velikonocích lovili křesťany a zabíjeli je. Zase trochu jiný pohled z jiné strany, sem přesvědčen že dokument netočil žid .. Je dobré se podívat a zamyslet nad historií okolo 2. světové války a trochu popřemýšlet, ne jen hltat jednu stranu ("ždovské dokumenty s osobitým Goldsteinbergovým rukopisem") ale trochu pochopit obě strany a nebránit se lehce kontroverzním názorům, vždyť přeci nikdy není, nebylo, ani nebude čisté dobro a čisté zlo, vždy je v tom pár mystifikacích, manipulacích a veřejné prezentace pomocí medií, aby lidi věřili jen v jedno a v dobru a zlu měli jasný názor bez dalších otázek, což je pro moderní svět dost špatné. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, ale ne zrovna nejšťastnější zpracování. Vybrané zajímavé dopisy, ale jen dopisy by neměly tvořit celý dokument bez nějakého vedlejšího komentáře (je ho tam minimum). Téměř všechny záběry jsem viděl v Kronice třetí říše. Ale abych jen nehanil dokument dokresluje osobnost, která strhla masy na svou stranu. ()

Forsetino 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit tento dokument. Předčítány jsou vybrané úryvky z dopisů, které byly z dalších desítek tisíc vybrány. Těžko říct, zda jsou skutečně čteny ty nejzajímavější. Náladu v Říši lze těžko zmapovat pomocí tohoto dokumentu. I když každý se znalostí historie Třetí říše si ji, při čtení úryvků, které jsou dokreslovány dobovými záběry, dovede vybavit. Je to zajímavý exkurz do myšlení některých obyvatel Německa, Rakouska, Sudet... Mě nejvíce zaujal dopis zkraje pořadu, kdy si jistý cukrář stěžoval, že mu byl vydán zákaz prodávat Hitlerův dort, i když už dříve prodával například Hidenburgův řez či Bismarckovu kremroli. To, že Hitlerovi někteří přáli k narozeninám, spílali za tresty pro jejich blízké anebo ho pouze obdivovali, to je i bez shlédnutí zřejmé. Pokud bych tedy měl hodnotit pouze informační přínos, tak pro ty, kteří tento dokument sami vyhledají nebude téměř žádný. Docela mi také chyběl leckdy osud autorů dopisu, alespoň některých. Šlo to udělat lépe, šlo to udělat hůře. Tudíž slabší 3*. ()

The Graduate 

všechny recenze uživatele

Netradiční, zajímavý a poučný dokument ukazující jak fanatismus Hitlerových obdivovatelů, tak naivitu některých Židů a marné naděje, které do Hitlera vkládali. Tvůrci se většinou vyhnuli použití notoricky známých záběrů a opakování historických faktů a opravdu se soustředili výhradně na dopisy, deníkové záznamy a tajné dokumenty. Mrzelo mě ale, že ve srovnání s předválečným obdobím bylo období od roku 1939 věnováno jen velmi málo času. Nebýt toho, bylo by to jasných 5 hvězdiček. ()

Eisenmann 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavě dělaný dokument odhalující skutečný kult vůdce Adolfa Hitlera. Lidé ho milovali, soucítili s ním, přáli mu k narozeninám a to v tomto dokumentu nemohli být zdaleka zveřejněny všechy dopisy psané vůdci. Zkrátka pokud vás dokument sám donutí vrátit se myslí do jeho doby, je to dokument kvalitní a stojí to za to, ho shlédnout. ()

Reklama

Reklama