Reklama

Reklama

Sedem svedkov

(TV film)

Televízny film podľa námetu Petra Karvaša o medziľudských vzťahoch. Film sa zamýšľa nad ľahostajnosťou a odmietaním spoluzodpovednosti v prípadoch, do ktorých nemôže zasiahnuť zákon. Dramatický pôdorys filmu je veľmi jednoduchý. Dvaja kriminalisti sa usilujú počas nočného vyšetrovania zrekonštruovať zločin, ktorý sa udial za bieleho dňa takmer pred očami verejnosti. No autor sleduje nielen kriminálnu líniu príbehu. Svedkovia, ktorých si vyšetrovatelia predvolávajú, predstavujú každý svojím spôsobom iný variant zbabelosti či alibizmu. (RTVS)

(více)

Recenze (40)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Výborně zahraný střet dvou vyšetřovatelů a sedmi svědků závažného trestného činu. Inscenace má jen necelou hodinu, přesto je dokonale vyobrazena charakteristika všech devíti zúčastněných. Což o svědky, to jsou jen obyčejní lidé z ulice, ale vyšetřovatelé, představitelé státní moci. Jeden dobrý, druhý zlý a nenávistný. Skvělé psychologické drama. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Střet staré a mladé detektivní školy. Sedm svědků, sedm charakterů, sedm pohledů na okolí a na morální nutnost jednat, či umět se včas a správně rozhodnout. Zároveň také sedm odpovědí na otázku"prečo?". Hlavní spojovací bod všech zúčastněných. Možná nám chtěl režisér Solan ukázat, že ženy jsou, po morálně spravedlivé stránce, silnější. Trochu to tak vyznělo. Nicméně nám hlavně ukázal, jak z minima udělat dokonalé maximum. V podstatě všichni herci byli výborní, ovšem Vlado Müller je fantasticky charismatický a role mu opět seděla výsostně. Skutečně vynikající dialogy. Na bázi kolegiální, nadřízené, ale i s těžkým nádechem pestré životní filozofie. Oproti tomuto hodinovému diktátu, je většina dnešních krimi seriálů směšnou pohádkou s kašpárkem. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dosť dobre som nepochopil, prečo to vysoké hodnotenie. Petra Solana mám rád, Peter Karvaš napísal niekoľko vynikajúcich hier a známych a dobrých hercov tam bolo tiež dosť. Len mi to celé pripadalo také nevyladené, ako keby to robili v časovom strese. Postavy boli na môj vkus príliš figúrkovité a keď už chceli tvorcovia porušiť klasickú výstavbu dramatického diela, tak ju mali niečím zaujímavým nahradiť a nie nechať zaniknúť do stratena. Jediné, čo z hry pretrvalo je nezáujem zasiahnuť. S tým rozdielom, že dnes si účastníci namiesto zasiahnutia všetko nahrávajú na mobily. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ukážka, že ani nie hodina stačí na maximálne prevedenie hereckých výkonov. Páni majstri majú každý na to 5 až 10 minút, ale hrajú to dokonale. Až sa hanbím, že som dielko, kde sa spolu stretli také herecké legendy, doteraz nevidel. Filozofický presah knihy a filmu je silný a Solanom výborne interpretovaný. Tak trochu otvorený záver mi trošku vadil, hoci chápem jeho podstatu. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem nečekal, že nejlepším filmem, co jsem viděl na 35. Letní filmové škole, bude slovenské hodinové televizní drama. Šel jsem na to v podstatě jen proto, že v tu chvíli nešlo nikde nic zajímavějšího, ale to co jsem viděl mi zkrátka a dobře vyrazilo dech. Geniální psychologické vykreslení všech postav, které jsou navíc do jedné výborně zahrané! Hned jak otevřou dveře, víte s kým máte co dočinění. Potměšilý cynik, zvrácený filosof, agresor, bodrý pán, zbabělec... Každý z nich vypráví svůj příběh, jeden a ten samý, ale přitom pokaždé trochu jiný. Spojuje je jen jedno - proti násilné vraždě nikdo z nich nezakročil. Úchvatný scénář s vynikající pointou zapříčinil, že ač jsem od toho na počátku nic neočekával, tenhle film dlouho nedostanu z hlavy. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama