Reklama

Reklama

Kříž cti

  • Norsko Into the White (více)
Trailer 1

Vysoko nad drsnou norskou divočinou se po prudkém vzdušném útoku vzájemně sestřelí angličtí a němečtí piloti. Izolovaní od okolního světa musí bojovat, aby přežili krutou zimu. Ačkoliv válka z nich učinila nepřátele, postupem dní je těžké si udržet nenávist a zlobu. Skrze společnou touhu přežít se zrodí neobvyklá přátelství. Válka je po tom všem naprosto absurdní. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (274)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Válečný film nemusí být jen o megalomanských bojových scénách, výbuších nebo tun prázdných nábojnic. Film Into the White je toho krásným důkazem, že i za malý peníz se dá natočit válečný příběh, který svojí poutavostí zaujme ve všech ohledech. Zaprve je to krajina. Zasněžené kopce Norska jsou překrásné, dokáží být ale zatraceně kruté. Film ale stojí na vzájemném soužití třech Němců a dvou Angličanů, kteří se navzájem sestřelili. Jejich vztah se z prvotní nenávisti a uvědomnění, že válčí proti sobě, stává něčím osobnějším, co je nad jejich posláním ve válce. Uvědomují si, že jsou jen lidé, kteří vykonávají rozkazy druhých. Zrodí se tak vztah, který přetrvá doživotně. Já jsem od toho nic moc extra nečekal a dostal jsem naprostou bombu, která se mi vryla do paměti. Navíc herecké výkony jsou naprosto přesvědčivé. Pro mě jednoznačně za pět. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dokážu si představit, že v Americe takovej film zazdili. On totiž nabízí klasické evropsky-lidské téma, který náleží hlavně nám, Evropanům. Respektive představuje příběh z války o absurdnosti války, což není poprvé, ale ani naposled. Taková ruská Kukuška předvedla něco podobného a také se na ní hrozně hezky koukalo. Vlastně úplně stejně jako na Kříž cti. Vlastně se jednalo o hodně podobný film, což není vůbec na škodu. I u tohoto jsem nakonec skončil s pěti hvězdami. Takové příběhy by se totiž měly tesat do paměti všech. Člověk nikdy neví, kdy by se mohly hodit... ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[SCANDI 2014] Ako by povedal Exupéry: "Len srdcom vidí človek správne, to podstatné je očiam neviditeľné." Pokrm pripravený z hlboko ľudského príbehu skupiny pilotov zo znepriatelených strán má len jednu chybu - je príliš poplatný mainstreamu, teda predvídateľný a miestami presladený. Inak bez úpravy vhodný k okamžitej konzumácii. 65% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásný válečný/protiválečný film se odehrává uprostřed kouzelné norské přírody. Všude jen sníh, v pustině chata, kde hledají úkryt tři Němci a dva Britové. Vzájemně se sestřelili, oba národy jsou spolu ve válce, ale tady jde o holý život. Film mi připomněl ruské válečné drama Kukuschka z roku 2002. Děj je podobný, ale Kříž cti není tak poetický ani laskavý. Přesto je to film, který stojí za to vidět. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Občas film sedne a vlastně ani nevíte pořádně proč. Mně se tu sešli tři aspekty, které když se objeví ve filmu i samostatně, jsou pro mě lákadlem. Druhá světová válka, zasněžená divoká krajina a příběh odehrávající se na jednom místě. Z mého pohledu tahle trojkombinace vyšla náramně, stejně jako volba herců. Příběh se dal samozřejmě odhadnout, ale díky již zmíněným aspektům, není tím nejdůležitějším. Na konci stejně dojdete k pocitu, že jsme opravdu všichni lidé, tak na co furt ty války. 9/10 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení začalo 28. března 2011 v norském Grotli. Filmování dále pokračovalo v Trollhättanu a Brålandě ve Švédsku. (PanBlack)
  • Film je založen na skutečných událostech ze dne 27. dubna 1940. Jména německých vojáků nebyla změněna, ale jména britských vojáků změněna byla. Skutečná jména britských vojáků byla kapitán RT Partridge (Davenport) a RS Bostok (Smith). (Dragoni)
  • Až na pár komparzistek ve filmu nehraje větší roli žádná žena. (Čulo)

Reklama

Reklama