Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu začíná v roce 1956, kdy asistent manažera Manchesteru United Jimmy Murphy dává mladíkovi Bobbymu Charltonovi šanci zahrát si v prvním týmu klubu přezdívanému "Busby Babes". Manažer Matt Busby mezitím přesvědčí tajemníka anglické fotbalové ligy Alana Hardakera, aby umožnil Manchesteru United startovat v Evropském poháru. Tým sklízí úspěchy jak doma, tak v zahraničí. V únoru 1958 je anglický tým ochromen leteckou katastrofou, neboť poblíž Mnichova se zřítí letadlo s hráči United. Nehodu nepřežije celkem 23 lidí, včetně osmi hráčů Manchesteru United. I přes katastrofu Manchester United dojde v roce 1958 až do finále FA Cupu. (Ruud36)

(více)

Recenze (110)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Len zriedka kedy sa objaví snímok, ktorý z emocionálnej stránky tak tlačí na pílu ako tento. Spočiatku ma pre spôsob spracovania "United" nijak mimoriadne nenadchol, no odstupom času si ma jednoducho získal. Smutný no zároveň veľmi nabudivý film podľa skutočnosti, ktorý je jasným príkladom toho, že človeka nemusí zlomiť ani tá najnáročnejšia životná skúsenosť. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Film ktorý upútal skôr emočným zážitkom ako špeciálnymi efektmi a násilím. Takých dnes už veľa nevidíme. Manchaster United je skutočne svetový unikát. Aj napriek ťažkým skúškam, ktoré ho sprevádzali od jeho vzniku podáva neustále skvelé výkony. Bud to asi tým, že ľuďom v ňom nejde len o peniaze, ale hlavne o pôžitok z hry a potešenie fanúšikov. ()

Reklama

simon84 

všechny recenze uživatele

Manchester United neodehrál nejtěžší zápas na Old Trafford ani ve Wembley nebo na Camp Nou, vlastně ho vůbec neodehrál na fotbalovém hřišti. A o tom je tohle dobré drama od BBC, se skvělým Davidem Tennantem. Příběh Busbyho dětí, pro fans Manchesteru United naprostá povinnost, pro ostatní hodně zajímavej "sportovní" film, který se drží faktů. Btw. zrovna dnes zemřel jeden z těch, o kterých tenhle film je, Bill Foulkes, vítěz Ligy mistrů, 4násobný anglický šampion, jeden z přeživších Mnichova.. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

O tragédii United jsem se dozvěděl až kolem událostí havárie letounu Jak-42 u ruské Jaroslavli. V témže roce vyšel i tento snímek z produkce BBC, a to právě o leteckém neštěstí Reds v roce 1958. A jak už to tak u Britů bývá, jedná se o kvalitní komorní drama, které ukazuje spíše dění PO onom incidentu - srovnávání se přeživších s touto tragédií. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem se o film zajímala jen z toho důvodu, že můj bratr je tímto klubem posedlý až tak, že si dal jejich zkratku vytetovat. Nečetla jsem tedy námět a jen tak ze zvědavosti si film sehnala s tím, že ho v nejhorším vypnu. Nejsem vůbec fotbalový fanoušek, vlastně celkově nejsem sportovně založená :-), ale "United" mě hodně mile překvapil!. Ve filmu nejde ani tolik o fotbal, jako spíš o vytrvalost, sílu a snahu "povstát z popela", aby smrt hráčů nevyšla vniveč. Někomu se to může zdát jako patos, ale atmosféra a záběry byly opravdu pastvou pro moje oči. Vlastně bych vůbec nepoznala, že se jedná o televizní film, přestože malý rozpočet je znát (ale absence ukázky zápasů pro mě samotnou byla úlevou). Herci v čele s O'Conellem a Tennantem byli výborní a příběh také zaujal. Takže za mě 4*, kdybych byla fanouškem Manchesteru, dám těch 5,ale.. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Sir Matt Busby vyhrál 5 ligových titulů, 2 FA Cupy a 1 Evropský pohár. Jako manažer Manchester United odešel do penze v roce 1971. Zemřel v roce 1994. (Babba)
  • Sir Bobby Charlton sehrál za Manchester United 758 zápasů a dal 249 branek. V roce 1968 byl kapitánem Busbyho týmu, který získal Evropský pohár. (Babba)
  • Jimmy Murphy zůstal u Manchester United až do svého odchodu do penze v roce 1971. Jako jediný trenér v historii postoupil s Walesem na mistrovství světa. Zemřel v roce 1989. (Babba)

Reklama

Reklama