Reklama

Reklama

Raději vidličky než nože

(festivalový název)
  • USA Forks Over Knives (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Forks Over Knives je dokumentem, který vyvrací pevně zakořeněný mýtus o člověku jakožto všežravci. Zkoumá vliv výživy na lidské zdraví a dochází k závěru, že konzumací živočišných produktů (maso, mléko, vejce, atd.) svému tělu neprospíváme, ale naopak vážně škodíme. (Psychor)

Recenze (58)

kochanskiT 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje drsnou realitu toho, jak moc si sami sobě škodíme, když se špatně stravujeme a pak svá zmožená těla dáváme do rukou farmaceutického průmyslu. Je možná místy až něpříjemně dramatický, ale takové už dokumentární filmy být musí, chtějí-li něco změnit a přimět člověka přemýšlet nad pravdivostí všelijakých informací, které si odnesl ze základní školy (např. že jíst maso se musí). ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Sakra jak já si říkal, že po tomhle už budu jíst jen mrkev a hlívu. A ono ne, hned za dva dny zase přistál na pánvičce kus masa. Každopádně k filmu... Zajímavé. Dokument který donutí přemýšlet, vyvolat diskuzi, hospodskou rvačku, prostě dokáže vyvolat emoce. Přebrání je už pak na divákovi, nicméně filmově povedené. Jen tu stopáž šlo o pár minut zkrátit, nebo nacpat různorodějším obsahem. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Na začiatok podotknem, že síce nie som vegán a zatiaľ ani vegetarián, i keď by som k nemu raz chcel dospieť. Avšak mäso si doprajem skutočne len veľmi ojedinele. S týmto dokumentom si však dovolím zásadne nesúhlasiť. Mám totiž problém velebiť dokument, ktorý divákom sprístupňuje len jednu pravdu, že čisto rastlinná strava je to najlepšie čo môže byť a bojí sa svoj názor konfrontovať s hocičím/kým iným. Samotnú myšlienku Forks Over Knives kvitujem, ale problematika nie je zďaleka tak jednoduchá ako sa ju snaží vykresliť a tteda, že pokiaľ budete jesť výhradne iba zeleninu, občas ovocie máte minimálnu šancu ochorieť na rakovinu, infarkt atď. a dokonca aj už keď ste chorý, tak zásadnou zmenou jedálnička sa priam zázračne uzdravíte. Nevravím, že to nie je pravda, ale ten dokument je značne nadnesený a chce presvedčiť, že by vás stravou vyliečil snáď aj z AIDS. Výskumy z Číny sú síce veľmi zaujímavé, ale všetko podstatné sa tu divák dozvie počas prvej pol hodiny a ďalej sa Forks Over Knives už iba opakuje a omieľa to isté. Osveta je síce potrebná, ale pochybujem, že takáto čistá agitka z niekoho urobí vegána alebo aspoň vegetariána. Celé to je o osobnom presvedčení. A kto ho nemá, holt tomu žiaden lekár, tobôž dokument nepomôže. ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

Ano. Vyhni se všemu, co běhá, skáče, plazí se či plave. Všemu, co má očička a taky maminku a tatínka. Velkým obloukem se vyhni tomu, aby ti takové nadělení přistálo na talíři. A nepij mléko - není zdravé... Abych pravdu řekl, docela tomu věřím. I přes to, co nám vtloukali do hlavy v době mého mládí: Pij mléko - je zdravé ... / ... Červen 2015, Česká republika: ministr zemědělství, ministr zdravotnictví a premiér se shodli na programu pro masivní podporu živočišné výroby... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Stravování, jako jeden ze základních problémů současné civilizace, je bohužel ve filmech a dokumentech velice problematicky uchopitelný koncept. Občas sklouzává do prázdných oslav vegetariánství/vegantsví/paleo a jindy na nekomplexní kritiku fastfoodu (jako by to všichni dávno nevěděli a stejně tam jedí). Forsk over knives se mi líbí hlavně v tom, že k tématice vlivu jídla na zdraví přistupuje vědecky přes průzkumy a do jisté míry se snaží problematiku kvantifikovat. Studie, ať je jejich tvorba a financování diskutabilní jakkoliv, tak představují jeden z důležitých podložených zdrojů a ty se právě v tomto dokumentu ukazuje. Nejde o to, zda je špatné veganství a vegetariánství je ještě ok nebo zda je základní západní strava špatná, ale o vliv potravin rostliného a živočišného původu na organismus. Je pak už na každém, jestli omezí/přidá nějakou surovinu nebo naprosto překope svůj jídelníček. Navíc, tady nikdo nehraje jen na etickou/citovou stránku např. mléka nebo masa. Dobrý vstup do tématiky. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama