Reklama

Reklama

Burzovní makléř Jeffrey Desange, který po finanční krizi v roce 2008 přišel o veškerý majetek, zavraždí v záchvatu šílenství své kolegy i manželku, se kterou má dvě dcery, tříletou Victorii a roční Lily. Obě dívky odveze pryč z domova. Někde uprostřed lesů dostane na zasněžené vozovce smyk, auto sjede ze srázu a dole v rokli narazí do stromu. Při nárazu se Victorii rozbijí brýle, které musí nosit. Všichni přežijí a Jeffrey odvede dívky do nedaleké opuštěné chaty. Zde má v plánu obě dcery zabít a pak zastřelit sebe. Je ale napaden záhadnou černou postavou, která ho zabije. O pět let později Jeffreyho identické dvojče Lucas najímá záchranný tým, který obě dívky v lese našel. Dívky jsou odvezeny na kliniku dr. Dreyfusse. Hovoří o jakési „mámě“, která se o ně v lese starala. K Lucasovi jsou zpočátku nepřátelské, ale poté, co Lucas dá Victorii brýle, ta ho poznává a obejme ho. Lucas a jeho přítelkyně Annabel získají dívky do své péče… (TV Nova)

(více)

Videa (28)

Trailer 1

Recenze (1 026)

tron 

všechny recenze uživatele

"Čo je to?" - "Krivda." Spoilery. Po fantastickej prvej hodine sa niečo stane a Mama jednak zhlúpne (pozoruhodná náhoda: teta išla do domu práve "vtedy") a jednak namiesto toho, aby začal veci vysvetľovať, začne ich práveže paradoxne komplikovať. Netuším, čo sa stalo tete, prečo mama nezabila poľovníkov (môže duch nebyť doma?) a prečo z nej majú deti vo finále panický strach, keď dovtedy sa na jej návštevy tešili a hrali sa s ňou. Chápem, že v horore sa musia diať tomu odpovedajúce veci, ale nemalo by k tomu dochádzať samoúčelne. Psychiater vie, s čím si zahráva a minimálne raz to videl (a evidentne to bolo nadprirodzené a nebezpečné), napriek tomu nemá problém ísť to sám skúmať do hlbokého, temného lesa uprostred noci. Zaujímavé sú tiež schwarzeneggerovské nervy mladej ženy, ktorá bez väčších problémov zvláda spoločné bývanie v strašidelnom dome s dvojicou strašidelných dievčatiek, ktoré o polnoci vydávajú absolútne šialené škreky (!) a po dome sa potme zakrádajú štvornožky (!!). Niekoľkokrát sa stane svedkom udalosti, ktorá jasne ukazuje, že v dome je cudzia osoba (duch?), napriek tomu v budove v pohode naďalej býva, varí, stará sa o deti a spí. Dole klobúk, to by nezvládol ani Stallone v 80-tych rokoch. Finále na skale je potom už len útrpná nuda v štýle "no dobre, nejako to dokončime a šupnime do kín". Plus, samozrejme, zlé je aj používanie počítačových efektov. Ale opakujem - prvá polovica je skvelá a hodná 4* (skvelý úvod, mrazivé titulky, slušný kasting, postupné zbližovanie sa s lesnými deťmi, atmosférické temné noci v ultratemnom dome) a vynaliezavé (scéna, v ktorej sa deti hrajú s Annabel a až následne zistím, že sa nachádza v úplne inej časti domu). Akurát nerozumiem občasným tunajším hláškam o "nechutnom happyende". Ste si istí, že ste videli ten istý film, ako ja? happyend? Fakt? ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tuhle MAMU bych tedy fakt nechtěl... Atmosféra je výborná, z daného příběhu nešlo snad ani vyždímat více. Děj není kdovíjak objevný. Tady je třeba spíše pochválit kameru, režisérovu práci a herce. Tenhle horor je o drobných a nenápadných detailech, o nasvícených (nenasvícených) záběrech. Vizuál je opravdu moc krásný. Konec je z kategorie slabších, ale do té doby jsem měl několikrát solidně nahnáno. 70% ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Na čtyři pětiny stopáže budu za devět měsíců jistě s klidem vzpomínat jako na ukázku toho nejlepšího, co se letos v rámci hororového žánru urodilo. Pomalu budovaná atmosféra, znepokojující momenty, dobří herci. Je to přibližně na úrovni loňského Sinistra, takže spokojenost veliká. O to větší je škoda závěru, který po emoční stránce dost možná fungoval na papíře (takovéhle vcelku dojemné zakončení by mohlo mít něco do sebe), ale na plátně prostě nefunguje. Může za to tuna zbytečného CGI, kdy digitální není jenom bubák (má fakt divnej ksicht, což v tomto případě nemyslím jako pozitivum), ale imho i všechno okolo (skála) - a pokud ne, tak to tak alespoň vypadá. Jak říkám, je to fakt škoda, ale ani ta závěrečná desetiminutovka pořád není tak strašná, aby zcela vygumovala předchozí hodinku a kus veskrze příjemného strašení. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Velká škoda toho finále, lepší by byl devastující konec, který by srazil diváka na kolena, ale dokážu to přehlédnout. Velmi dusná atmosféra, která se stupňuje v napětí na maximum. Neviditelné zlo nás děsí, i když ho "nevidíme". Tajemné zvuky jsou geniální (repro i subwoofer doporučuji hodně vysoko). Po velmi dlouhé době opět horor na úrovni, a vřele doporučuji. Španělé opět dokazují svojí kvalitu. Horor MAMA mě přitahuje na další zhlédnutí, jako můru světlo. Moc rád bych viděl pokračování MAMI ve spolupráci s Jamesem Wanem - v prostředí domu a pod lupou Sama Raimiho - v prostředí lesa. ()

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

Zase jeden z těch žánrových prefabrikátů, které se liší pouze kvalitou základní myšlenky, ale jsou naprosto identické ve svém zpracování. Tomuhle snímku by mnohem více slušela španělská duchařská škola, kterou jsem tak nějak kvůli produkující zemi očekával, Muschietti bohužel sází na druhou provařenou variantu, Japonsko v americkém vhskovém podání. Bohužel to nezachraňuje ani máma s koňským ksichtem, která si asi odskočila z nějakého staršího animáku. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (22)

  • Nie je to prvýkrát, čo Javier Botet hral strašidelnú ženu, keďže sa predtým objavil ako posadnutá pacientka nula vo filme REC (2007). (Arsenal83)

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Druhé To nabírá obsazení

Druhé To nabírá obsazení

14.04.2018

Studio Warner Bros. se adaptace hororu To bálo do takové míry, že vyhnalo původního režiséra Caryho Fukunagu, který film nechtěl natočit za pouhých 35 milionů dolarů. Jeho náhradník Andy Muschietti… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Horor To je zpátky ve hře

Horor To je zpátky ve hře

20.07.2015

Novou adaptaci románu To od Stephena Kinga měl natočit Cary Fukunaga (Temný případ). Kalifornský režisér se ale nedohodl s producenty na rozpočtu a projekt opustil, což většinu lidí vedlo k závěru,… (více)

Reklama

Reklama