Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Hmm.... upřímně nevím moc, co k tomu mám říct. Takové 3-4*. Radcliffe mi prostě nějak nesedl do té role, i když je fakt, že to že byl gay bych mu věřila, ale prostě mi nepřišel jako nejlepší možný výběr pro tuto roli. Za to role Luciena byla pro Dane DeHaana jako stvořená. No a vidět zase v něčem hrát M. C. Halla bylo moc příjemné. Je pravda, že mě film přiměl ke zvídavosti nad danou dobou a její generací a hlavními iniciátory. Něco jsem si početla na wikině a z toho všeho mohu říct, že film byl relativně dobře natočený vzhledem k realitě, takže to životopisné jim výjimečně žeru. Zjistila jsem, že informace v mé hlavě byly značně chabé - věděla jsem jen, že existuje báseň Kvílení a že byla napsána beatníkem, ale to bylo celé... takhle jsem se začetla do životopisů Ginsberga, Burroughse, Kerouaca (Jo o tom jsem věděla něco víc, i když to jeho nudné dílo jsem nečetla, jen viděla a nic moc) a samozřejmě i do životů Kammerera a Luciena Karra. A ještě mě to iniciovalo k tomu, abych se konečně koukla na Howl, které mám v ntb už nějaké dva roky. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Super obsadenie. Nemyslím tým, že viem, ako všetci beatnici aj s ich profesormi a rodičmi vyzerali, ale že sa na predvádzané charaktery herci hodili. Obsah mi však pripadal prvoplánový, aj keď ide o skutočný príbeh. Niektoré povrchné gestá by asi neuvítali osobnosti, podľa ktorých film vznikol. Odmietať formu stanovenú v literatúre a zároveň si túto rebéliu vizualizovať do jasne danej formy obyčajného vandalizmu si trochu protirečí. Kto vie, možno to bolo presne tak a ja vlastne nesúhlasím s ich hnutím. ()

Reklama

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Myslím, že až tohle uvidí nějaký středoškolák, bude se mu o generaci Beatníků mnohem snáze učit. :P Z mého pohledu to mohlo být klidně ještě víc otevřené v oblasti vztahů a mohly tam být celkově ještě víc šokující scény, ačkoli soudě podle zdejších komentářů, by to asi většina diváků už nerozdýchala. :D Film byl natočen zručně, obzvlášť první půlka. Druhá je poněkud nudnější, takže za mě 2* a půl, ale takové hodnocení tu není. /// Daniel Radcliffe si rozhodně z ústředního tria z Harryho Pottera vybírá nejnáročnější a nejzajímavější projekty a jednou by z něj mohl být velký herec... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

A šiel by som ešte nižšie, pretože status debutu nie je alibi pre Krokidasovu zdržanlivosť, odfláknutú výstavbu príbehu a žalostne úzky záber filmu. Snaha o skríženie "new queer cinema" s thrillerovou konštrukciou (Allen de facto preniká do formujúcej sa anarchistickej organizácie, ktorá sa pohybuje na hrane zákona a jej smerovanie vedie k vlámaniu, a napokon vražde - udržiavanie v napätí je preto jednou z neoddeliteľných súčastí rozprávania) na báze výseku biografie generácie bítnikov sa cení. Skratkovitá dramatizácia podľa príručkových štandardov síce dodržiava chronologickú nadväznosť, ale pomedzi prsty jej uniká celok. Orezaná perspektíva je pre film symptomatická. Intímne detailné zábery, v ktorých sa rozvíja vzťah medzi Allenom a Lucienom so silným implicitným sexuálnym nábojom, úplne vytláčajú celky a ručná kamera má dominanciu. Krokidas tým len zakrýva neschopnosť práce s mizanscénou, ktorá absolútne mizne; rovnako nedokáže pojať svoje postavy komplexnejšie, vytvoriť plastickejšie a otvorenejšie portréty, ktoré by primárne neťažili len zo sexuálnej orientácie a zmätenosti rozorvaných hrdinov. K vyššiemu hodnoteniu sa prikláňam kvôli citlivému vedeniu hercov a ich silným, emočne výdatným a uveriteľným výkonom, predovšetkým hlavnej dvojice Radcliffe-DeHaan, z ktorých minimálne druhý sa zhostil role priam kráľovsky. Napriek tomu mi na jazyku zostáva pachuť nedotiahnutého príbehu (ktorý nehovorí nič nové) a nenaplneného potenciálu. Ak hrdinovia potrebné slová na vyjadrenie nespokojnosti našli, nedozretý Kill Your Darlings sa len naďalej oháňa intelektuálnymi floskulami. 55% ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Tohle fanoušci Daniela Radcliffa asi těžko rozdýchávali, přitom jde o malý skutečný úsek historie. Až na některé úlety je to docela dobře zachycený a natočený film. Když už člověka na střední krmí literaturou ze všech koutů světa, dokáže si alespoň díky filmu představit, jaké začátky měli slavní autoři na Kolumbijské univerzitě po padesátých letech. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme hraje David Cross Ginsbergovho otca Louisa. Vo filme I'm Not There (2007) si tento herec zahral samotného Allena Ginsberga. (Saraswati)
  • Natáčení probíhalo v americkém státě New York. (Terva)
  • V roce 2008 získal roli Allena Ginsberga Daniel Radcliffe. Měl před sebou však ještě natáčení posledních dvou dílů filmové série Harry Potter, a tak musel nabídku odmítnout. Tehdy projekt kvůli nedostatku financí ztroskotal. Když na něm později začal pracovat John Krokidas, roli Ginsberga opět nabídl Danielu Radcliffovi. (Ice123)

Reklama

Reklama