Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Na Kill Your Darlings jsem se podíval především kvůli Danielu Radcliffovi, chtěl jsem ho vidět v jiné roli, než je Harry Potter. A zvládl to dobře. Vedle něho se mi líbil i Michael C. Hall a jeho ztvárnění stalkera. Ale nejlepší výkon celého filmu podává Dane DeHaan, ten byl opravdu skvělý a celý film pozdvihuje minimálně o jednu hvězdu. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Super obsadenie. Nemyslím tým, že viem, ako všetci beatnici aj s ich profesormi a rodičmi vyzerali, ale že sa na predvádzané charaktery herci hodili. Obsah mi však pripadal prvoplánový, aj keď ide o skutočný príbeh. Niektoré povrchné gestá by asi neuvítali osobnosti, podľa ktorých film vznikol. Odmietať formu stanovenú v literatúre a zároveň si túto rebéliu vizualizovať do jasne danej formy obyčajného vandalizmu si trochu protirečí. Kto vie, možno to bolo presne tak a ja vlastne nesúhlasím s ich hnutím. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bítníci asi nebudou generací pro mě. No co asi, spíš vůbec. Vždycky, když jsem se s nimi setkal, tak jsem byl otrávenej z toho jejich, podle mě, nesmyslného chování, které mi přišlo místy úplně absurdní. Nevím, co se jim tenkrát honilo v hlavě, ale válka to nejspíš nebyla. Chlast a experimenty s drogami uzpůsobené inteligencí, která už hraničí s možností normálního života, tady tento film ukazuje opravdu pěkně. Filmařská stránka se mu vytknout rozhodně nedá. Ale já jsem byl úplně mimo ty jejich debaty. Podle všeho by takový bítník mohl být klidně i místní opitka, který sedí nad kořalou, rozjímá nad životem a přemýšlí každý druhý den, kdy měl špatnou opici, jak se zabije, aby po něm zbyla alespoň ta vzpomínka. Jenže ten to alespoň myslí upřímně. Tihle kluci byli jenom nevybouření a nevěděli pořádně, co chtějí. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Je klidná noc, a zatímco se Jack Kerouac válí ožralý kdesi v parku, Ex chlapec s jizvou na čele dává průchod svému "coming outu", který v něm vzbudil objekt jeho touhy, Lucien Carr. Kill Your Darlings přináší obsahově i filmařsky velmi zdařilý pohled do studentského života několika talentovaných mladíků, později známých jako členové "Beatnické generace." Snímek obsahuje vše, co bych od zpracování životů takových osobností očekávala. (Rádoby) intelektuály, nezměrný talent, nevybouřené mládí, objevování vlastních hranic, uměleckou rozervanost, bohémský život a boření pravidel, morálky a společenských konvencí. Obsazení je výborné. Daniel mi do role Allena Ginsberga seděl, stejně jako Dane, který zde rozehrává svůj vlastní, menší koncert. Také Ben Foster je výborný a je zajímavé, že jeho pojetí Williama S. Burroughse je podobné tomu, jaké ve filmu Beat předvedl Kiefer Sutherland. Michael C. Hall je coby David Kammerer asi nejtragičtější postavou. Jeho posedlost Lucienem ho dohnala až na okraj. Výborná hudební stránka je pak už třešničkou na dortu. Já jsem spokojena a opět nechápu zdejší hodnocení, myslím, že by si snímek zasloužil alespoň o trochu více. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Výsek ze studií Allena Ginsberga na Kolumbijské univerzitě se nepřekvapivě opájí bohémským způsobem života v neustálém rauši (s kámoši jako Burroughs či Kerouac), diskutováním o nesmrtelnosti chrousta a nadšeným pokusem manifestovat nové progresivní literární hnutí, stejně jako znevážit staré, všeobecně schvalované. Nicméně toto tvoří jen povrchní omáčku pro poměrně odvážnou homosexuální romanci a její nehezké vyústění. Film však těžko zaujme někoho jiného než obdivovatele výše zmíněných pánů. 5/10 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo v americkém státě New York. (Terva)
  • Vo filme hraje David Cross Ginsbergovho otca Louisa. Vo filme I'm Not There (2007) si tento herec zahral samotného Allena Ginsberga. (Saraswati)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno