Reklama

Reklama

Ra: Pouť Slunečního boha

  • Velká Británie Ra: Path of the Sun God
Velká Británie, 1990, 72 min

Režie:

Lesley Keen

Obsahy(1)

„Oslňující, snová podívaná; jedinečný vizuální zážitek; dílo, které žije ve vlastním podivuhodném a přízračném světě."
Tento třídílný animovaný film [VHS] je složitou básnickou strukturou, promyšleným zkoumáním starodávných mytologických témat a věrouk. Ukazuje také, jak se prastaré ideje vracejí opět na stejné místo. Základní myšlenkou staroegyptského náboženství byl pojem vratké rovnováhy mezi silamy stvoření a zmaru. Autorka v této mytologii nalézá spojitost a moderní filosofii, zejména s teoriemi C. G. Junga o archetypech a roli nevědomí. Film působí na diváka očistnou silou a navozuje sdílení jednoty s universem.
I. část
Úsvit: Stvoření 
První část je věnována egyptské Genesis, stvoření Nebe a Země, a vášním bohů.
II. část
Poledne: Faraonův rok 
Druhá část se zabývá odhalením toho, jak se člověk podílí na utváření božského řádu věcí. Žívot faraona je zobrazen jako Cesta lemovaná zasvěcovacími rituály, která vede až k chrámovému životu.
III. část
Noc: Brány podsvětí 
Faraon po své smrti pokračuje v cestě podsvětím na bárce slunečního boha Ra, a předtím, než se znovuzrodí pří úsvitu nového dne, bojuje po dvanáct nočních hodin s temnými mocnostmi. (oficiální text distributora)

(více)

Galerie (10)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama