Reklama

Reklama

Brána do záhrobí

(festivalový název)
  • Česko Zombie: Město duchů (neoficiální název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Luisiana 1927: jedné noci přijíždí do zdejšího hotelu skupina mužů a z pokoje č. 36 vyvlečou násilím muže, který je podezřelý z provozování černé magie. Zavlečou ho do sklepení hotelu a tam brutálně ukřižují. Svým činem však způsobí otevření jedné ze sedmi bran pekla, o které se píše v magické knize Eibon. Luisiana 1981: do opuštěného starého hotelu přijíždí mladá žena, která zde hodlá začít nový život. Brzo však zjišťuje, že s hotelem není něco v pořádku... (caligari)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (153)

Quint 

všechny recenze uživatele

Fulciho asi nejavantgardnější film, který bývá jeho fanoušky často označován za jeho nejlepší. Sám režisér o něm prohlásil, že chtěl natočit "absolutní film" se všemi hrůzami světa, bez příběhu a bez logiky. Neexistuje jediný důvod, proč by se cokoli z toho, co se ve filmu děje, mělo dít. Fulci své postavy vystavuje kruté nelogičnosti podivného světa bez jakéhokoliv řádu. Před hrůzou tu není úniku. Vše, co postavy dělají, je úplně zbytečné a nikam to nevede. Zlé nadpřirozené síly jako by napadaly samotnou soudržnost filmu, který se postupně rozpadá v naprostý chaos. Někdo to bude brát jako projev tvůrčího diletantství, někdo jako součást snové iracionality. The Beyond je těžko uchopitelný filmový zážitek. Milovníci ujetých gore efektů si ho ale dosyta užijí. Fulciho fixace na zohyzďování očních bulv se tu projevuje v plné síle. Jak Fulci říkával: "oči jsou první věc, kterou musíte zničit, protože viděly příliš mnoho hrůz." Oči jsou tu tedy oslepeny, snědeny i vydloubnuty. Mě tohle moc nebere, ale film si budu vždy pamatovat díky jeho finální scéně, která představuje to nejlepší z tehdejších italských hororů. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Myslím, že uzrál čas, abych se začal soustředit na klenoty a díla kultovních režisérů hororového žánru. Už nějaký ten rok píšu recenze na všechno, co se mi dostane pod ruky, ale většinu legendárních filmů a hororových sérií nechávám bokem bez povšimnutí. Takže jsem to chtěl konečně napravit a pustit si tento mnohými vychvalovaný Fulciho kousek. Pravdou je, že skutečně patří mezi to nejlepší, co natočil, ovšem já bych film rozdělil na tři třetiny (co se kvality týče). Protože bohužel právě ta měla hodně kolísavé výkyvy. Začátek příjemně navnadí, podařilo se vytvořit skutečně mysteriózní atmosféru a již malířovo mučení a následné ukřižování dávalo předtuchu, že tohle by skutečně mohla být pecka. Fulci přesně dávkoval to, co mnohou jeho tvorbu zdobí. Solidní efekty, propracovaná hudba, napětí a atmosféra, která by se dala krájet. I následný posun v čase neměl zpočátku chybu. Několik „náhodných“ nehod či úmrtí – to všechno se dá příběhu přičíst k dobru, zvláště když hlavní hrdinka byla pěkná. Ponurý starý hotel skrýval nejedno tajemství a my je postupně začneme rozplétat. To všechno bylo ještě v naprostém pořádku, stejně jako kyselinová scéna z márnice. Jenže potom jsem z toho začal cítit unavenost. Mysterióznost jako by z toho vyčpela a já se plácal ze scény do scény, které mnohdy ztrácely spojitost a někdy i logiku.E tu vivrai nel terrore je opravdu dobrý film, ale legendou bych jej nenazýval. Je tu mnoho rušivých prvků, které mi prostě nedovolují, abych tento film mezi ně zařadil. Dám tomu lehce nadprůměrné hodnocení, ale je velká škoda, že zde nebyl naplno využit veškerý potenciál, který se zde nabízel. Jinak ovšem masky samozřejmě luxus. 70% ()

Reklama

d-corso 

všechny recenze uživatele

Sám Fulci prohlásil, že film natočil podle takřka neexistujícího scénáře. A ono, světe div se, to nejen vůbec nevadí, ono to totiž dokonale funguje. Dívat se na The Beyond, je jedenapůlhodinovým sledováním krystalicky čistého strachu. Nikoliv příběh, ale hrůza je spojovacím článkem filmu. Tím, že jej drží pohromadě, je zároveň přítomná v každém okamžiku, je obsažená v každém obrazu. The Beyond je nejzářnějším skvostem v mistrově pokladnici. Z velké trojky (Zombi2, Dům u hřbitova) stojí nejvýše. Absolutní horror. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se mi vážně MOC líbilo!! Po formální stránce nemám co vytknout. Nesmírně působivá hororová atmosféra, solidní hudba a několik opravdu hustých scén, které se zaderou do hlavy razancí úderu sekáčkem na maso (scéna se sklípkany, s kyselinou v nemocnici, scéna se psem). Herci, zejména sympatická hlavní představitelka, podávají, až na malé vyjímky, slušné herecké výkony. Po nedávno zkouknutých D´Amatových béčkách byl tenhle film pro mně učiněným balzámem. A jen tak na okraj - hodně překvapivým momentem byla pro mně scéna, ve které se Fulci krutě vypořádal s malým děvčetem - to je, řekl bych, hodně odvážné porušení nepsaného pravidla filmového průmyslu o nedotknutelnosti malých dětí. Ten člověk se vážně s ničím moc nepáral :o) ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Zrejme najlepší horor v histórii svetovej kinematografie.IMHO. Silné slová? Možno, ale to je môj názor. Film som videl až ako otrlý hororový divák, ktorý mal napozerané možno aj stovky hororov, ale toto som sledoval ako obarený... Zombie,duchovia, peklo, strašidelný dom ,vraždy - všetko v jednom a brilantne spravené. Perfektný ! koniec tomu nasadil korunu - BEST Horor !!! Film je plný menších chýb: ducha žiadneho neuvidíte, zombie sú skôr na okrasu ako nebezpečné, hudba sprvoti príšerná... ALE!!! Skuste si ho pozrieť viackrát... Ja som ho veru už z hlavy nedostal... Aj tá hudba už mi pripadá geniálna...Dokopy to dáva priam geniálnu skládačku... P.S. A budeš stáť tvárou v tvár moru temnoty, a všetko čo je tam Ty bude odhalené!!!! ()

Galerie (42)

Zajímavosti (14)

  • Film byl zamýšlen jako pocta Antoninu Artaudovi (1896-1948), francouzskému dramatikovi a zakladateli žánru tzv. divadla krutosti, které Fulci velmi obdivoval. (gjjm)
  • Fulciho L'aldilà, vo Veľkej Británii známa pod názvom The Beyond, sa v novembri 1983, po premietaní v anglických kinách (1981) a následnom uvedení filmu na VHS nosiče (1982), zásluhou distribučného štúdia Vampix dostala na zoznam tzv. “Video nasties“ - t.j. zoznam zakázaných filmov. (Kusko.t2)
  • O promítání necenzurované verze ve Spojených státech v roce 1998 se postaral Quentin Tarantino. (gjjm)

Související novinky

Festival otrlého diváka III.

Festival otrlého diváka III.

09.03.2007

Již po třetí se ve dnech 13.-18. března na plátno pražského kina Aero vrací přehlídka filmového nevkusu, hnusu, ošklivosti, strachu i smíchu a bizarností všeho druhu v podobě oblíbeného Festivalu… (více)

Reklama

Reklama