Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 2
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (99)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Prvních pět minut prvního dílu bylo tak zoufale špatných na všech úrovních (především triky, herecké výkony a zvuk), že jsem si myslel, že vypnout to teď by byla chyba, protože tak trapně úděsné to být nadále nemůže. Inu... může. Především se přidala ještě špatnost scénáře (něco mezi filmem a dokumentem, ani jedno plnohodnotně a oboje se navzájem zabíjející), kterou jsem po prvních minutách samozřejmě nemohl tušit. Pokud jsem si po Lidicích myslel, že Nikolaev je schopný řemeslník se špatným vkusem, nyní ho nemám za víc než packala. Cyril a Metoděj překonává svým mimoňstvím i emogothic Kněžnu Libuši. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Moje očakávania veľkého "priekaku" sa našťastie nenaplnili, dokonca som sa pri sledovaní necítila trápne (čo sa mi dosť bežne stáva pri sledovaní diel z historickou tematikou z ČS proveniencie). Seriál sa relatívne dosť podrobne držal prameňov (najmä pri Koceľovi to bolo až príliš viditeľné). Tvorcovia sa našťastie celkom rozumne vyhli bitkám a vhodne ich doplnili len čítaným komentárom. Kvitujem aj výber veľkej časti menej známych hercov a som vďačná že sa scenárista vyhol vyfabulovaným bočným dejovým líniám. A teraz trocha kritiky: viac než smiešne zobrazenie kultúry Slovanov pred príchdom K a M, Svätoplukov účes ala Janson Donovan, taktné pripísanie násilnej christianizácie Vislanov len na vrub Svätoplukovi. ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Jsem mile překvapen. Ano, je tam pár nevychytaných momentů (především hned v úvodu, kde můžeme vidět místy zmatený komparz a nesoustředěné herce, mluvící s patosem v hlase), ale jako celek to působilo alespoň po prvním díle příjemně, se silnou výpovědní hodnotou. Největším tahem je velmi dobře vybraná ústřední dvojice filmu, tedy Cyril (Ondřej Novák) a Metoděj (Roman Zach), kteří působí přinejmenším uvěřitelně (dokonce až tak, že člověk přehlédne špatně hrající komparz i některé méně nadané herecké kolegy). Zatím tedy takových 70 až 75 procent. I po druhém díle můžu tvrdit, že si minisérie drží slušnou úroveň a přestože měl druhý díl viditelně menší finanční rozpočet, než ten první, herecky je zvládnuty o něco lépe, věřím, že takto bude vzrůstat kvalita až do posledního dílu.Třetí díl je pak ještě lepší než oba předchozí (s výjimkou několika vtipně působících dialogů, což jistě nebylo záměrem). Závěrečný díl pak vévodí, děj se pohne kupředu, lahůdkou je pak brilantní herecký výkon Jana Jankovského v roli knížete Svatopluka. Myslím, že o tomto herci ještě uslyšíme... ()

black.mao 

všechny recenze uživatele

Obecně toporné výkony kýčovitě a jednorozměrné podaných postav. Především tragický výkon Metoděje s chroniickou obrnou mimických svalů. Přestárlý, roztřesený Josef Abrahém (nic osobního, mistře) hraje energického a všehoschopného rádce Fótia.Témež totožné záběry na jedny a ty samé kulisy hradeb, jednou s titulky Veligrad, podruhé Nitra. Hodně levně vypadající s tradiční dávkou nenávisti vůdči těm zlým Germánům, co už tehdy chtěli zabít našeho Juldu Fučíka, jen ještě nevěděli jak, hajzli. Hvězdička za ... nevím, asi za tu dětskou naivitu s kterou se do toho tvůrci pustili. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tohle mělo hodně velký potenciál, který se proměnil ve velké očekávání, což samotnému mini seriálu uškodilo. Nedá se říci, že šlo o vyloženě špatné dílo, ale bohužel nebylo ani vyloženě dobré. Tvůrcům bych doporučoval se oprostit od pohledu dokumentaristů a naopak se více ponořit do hloubky postav, které byly až moc šablonovité. Osobně mě také rušilo několik zbytečných vrstev. Samotný děj a vzpomínání hlavního hrdiny bych ještě bral, ale pro do toho ještě přidali vypravěče? Škoda nevyužité šance, snad to někdy příště dopadne lépe. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (5)

  • Projekt vznikl k 1150. výročí příchodů věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. (Olík)
  • Že kosti nalezené na Krymu patří sv. Klimentovi (nebo též sv. Klementovi), bylo především Konstantinovo zbožné přání, neboť není pravděpodobné, že by kosti tak dlouho (cca 750 let - jelikož sv. Kliment zemřel kolem roku 101) vydržely pohromadě. (Zdroj: Toulky českou minulostí, díl 1. str. 129). (VMa)

Reklama

Reklama