Reklama

Reklama

Rozbitý svět

Trailer 2

Skunk je 11 let, je diabetička a je dost cool. Letní prázdniny právě začaly a její dny jsou plné bezstarostných nadějí. Pak ale pan Oswald, hnusný chlápek, který žije přes ulici, zbije Ricka, milého, ale labilního kluka odvedle, a Skunk začne ztrácet svou nevinnost takovou rychlostí a takovým způsobem, že se jí to vymyká z rukou. Její domov, její okolí i její škola se stávají místy zrady, kde se šťastné jistoty dětství začnou ztrácet před pochybnostmi plnými strachu, a složitý, rozbitý svět naplňuje její budoucnost. Skunk hledá záchranu na tom posledním místě, které jí zbývá a kde ví, že ji může najít – v  nevysloveném přátelství s milým, zraněným Rickem – a upadne do zmatku, který jí nečekaně a vesele znovu nabídne možnost volby. Možnost volby zůstat na místě, které jí nikdy nepatřilo, anebo ho navždy opustit – žít, nebo zemřít. (AČFK)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (189)

Flego 

všechny recenze uživatele

Má to silný sociálny presah, niektoré scény sú príliš deprimujúce, násilie v domácnosti bežnou záležitosťou a do toho dospievajúce dievča... Nie som si istý, čo takto rozbitý svet hlavnej predstaviteľky a jej susedov si zaslúžil filmovú podobu, lebo je natočený skratkovito a skrýva mnoho nevyjasnených motívov. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tři sousedovic potvory a jejich agresivní otec/vdovec, postarší pár a jejich duševně labilní dospělý synek a konečně právník Tim Roth a jeho dvě dospívající děti. Jelikož jej opustila manželka, na děti mu dohlíží vychovatelka Zana Marjanovic. Zhruba tak vypadá jedna britská slepá ulička, na jejímž konci stojí tři domy. Každá rodina do (festivalového) příběhu něco přinese, vnímáme vyrovnávání se se ztrátou někoho blízkého, se strachem z neznámého, s vážnou nemocí, s prvními láskami, s dospíváním. Místy těžké minimalistické drama, vždy ale s nějakým příslibem naděje tam někde vzadu. Výsledek nabízí sympatické postavy, zajímavé charaktery, poutavé všední situace. V čele toho všeho je náctiletá Eloise Laurence, vskutku výborná debutantka. Těch pochval je ale víc, třeba směrem k nepředvídatelnosti děje i k tomu, že nikdy nesklouzneme kamsi až k výraznějšímu kalkulu. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Úprimne, bál som sa toho, ako Norris uchopí túto tému bez nadbytočného sentimentu. Našťastie sa dostatočne vyhral s filmom ako jednoliatym celkom - tak žánrovo aj čo do motívov pestrú a zaujímavú vec som už dlhšie nevidel. Norris systematicky pristupuje k jednotlivým problémom (problémové rodičovstvo, nedostatok starostlivosti, šikana, cukrovka, detské klamstvá, osočovanie, susedská nevraživosť, formovanie jedinca okolím, sklony k násiliu, partnerstvo či pohlavný styk medzi teenagermi) a spája ich do výsledného filmu, v ktorom pomedzi temnotu šedivej reality miestami striedavo prebleskujú svetlejšie momenty. Práve preto aj prítomné odľahčovanie a náhľad na malý uzavretý svet susedskej komunity, z ktorej sa vlastne kamera ani na chvíľu nevymaní, prostredníctvom detí, je jasným kladom. Jedinou chybičkou na kráse filmu je preto len snáď priestor, aký je venovaný jednotlivým postavám a motívom - je ich tu toľko, že tých 91 minút je jednoducho málo. A to je veľká škoda, pretože skutočne stoja za pozornosť. 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aj sociálne drámy majú svoje zaužívané klišé, pokiaľ ste ich už zopár videli, britské či americké, tak vás Broken asi príliš neprekvapí. Možno je to ale aj jeho najväčšia devíza, fakt, že viete čo od tohoto subžánru čakať. Mám pocit, že slovo broken vystihuje nielen vnútorný stav postáv, ale aj dramaturgiu filmu, viackrát som nevedel, v ktorej fáze sa film akurát nachádza, čo páve rieši. Vždy sa to vykryštalizuje, stane sa niečo "náhodné", aby sa dej posunul vpred. Čiže na mňa pôsobilo Broken mierne vykonštuovane. Trochu nechápen uvažovanie niektorých postáv, ale to je možno dané aj inou mentalitou, po brutálnej bitke dievčaťa totiž nenasleduje vyhadzov zo školy, ale iba zopár hodín po škole a tak ďalej. Možno by mi viac vyhovovalo, ak by sa dej viac sústredil na jednu postavu, v podstate som ale s návštevou kina spokojný. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Syrový snímek z jednoho anglického předměstí, kde se každý soused něčím odlišuje od svého okolí. V něm žije malá Skunk, která má před sebou celé prázdniny. Sled nešťastných událostí zapříčiní, že naivní Skunk postupně ztrácí důvěru v dosavadní jistoty, které ji zrazují jedna po druhé, a rozpráší její dětské iluze. Zachvacující zmatek ji přivede na mnohá scestí, která rozhodnou i tom nejcennějším, co má. Finální volba bude jen na ní. Psychologická dramata mám velice rád a toto je jeden z brilantních snímků, který zachycuje vývoj mladé dívky, jež se deformuje a přetáčí podle toho, jak na ni působí negativní vlivy okolí. Nesnaží se diváka ošálit lacinými pozlátky, klišoidními paskvily, ani citovým vydíráním. Zaujme, ale nesnaží se šokovat. Přiměřené ve všech směrech. Vřele doporučuji. 90% ()

Galerie (101)

Zajímavosti (3)

  • Herečka Eloise Laurence (Skunk) naspievala všetky pesničky k filmu. (Eoin)
  • Eloise Laurence, představitel Skunk, přišla na konkurz skoro jako poslední. Přesto si ji režisér Rufus Norris vybral z 850 dívek, které na konkurzu byly. (Terva)
  • Britský spisovateľ Daniel Clay, ktorý napísal novelu "Broken", podľa ktorej bol natočený tento film, bral inšpiráciu z novely Harpera Leeho "To Kill a Mockingbird". (Eoin)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama