Reklama

Reklama

Plechový panáček

  • USA Tin Toy
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
USA, 1988, 5 min

VOD (1)

Malé děti jen stěží působí jako nestvůry, pokud však nejste hračka. Jakmile se ale Tinny vymaní ze spárů žvatlajícího mimina, uvědomí si, že by si s ním přece jen rád hrál. Chvíli mu trvá, než zjistí, že jeho malý trýznitel zaměřuje svou pozornost na věci, které mohou připadat zajímavé jenom dětem. Chcete znát tajemství? Zvědavé mumlající děti jsou příčinou toho, že se hračky “ztrácejí” pod nábytkem a za prádelníky. Ale plechový panáček Tinny není jako ostatní vystrašené hračky pod pohovkou. Dobře ví, že má za úkol děti rozesmát, nikoli rozplakat. (HBO Europe)

(více)

Recenze (119)

Jozka7 

všechny recenze uživatele

Pixarovka, na rok 1988 vrcholné dílo z technického hlediska (i když vzhled dítěte působí hrůzostrašně nejen pro ohrožené hračky):o). Vedle již tehdy klasických oživlých věcí (tentokrát hraček) obsahuje i další typické "pixarovské" rysy děl pozdějších - okamžiky vrcholné zábavy i jemného morálního poučení ("sebeobětování" panáčka). ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Animovaný film s tím nejspíše nejděsivějším miminem v historii a zároveň hezkým poselstvím o tom, že ne každá hračka je úplně spokojena s tím, jak je s ní zacházeno. Zvlášť když je jejím nebohým úkolem být zdrojem potěšení pro dítě, které si jí ještě nedokáže vážit. Jeden z těch kraťasů, který obsahuje důležité ponaučení pro svou primární cílovku. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem tvrdil, že ve filmečku "Sen o klaunovi" se objevují motivy, které byly pro Pixar důležité, v případě snímku "Plechový panáček" to platí dvojnásob. Samozřejmě, že proto, že při prvním pohledu se nabízí srovnání s "Příběhem hraček". Samozřejmě, v hlavní roli vystupuje hračka, ale je to i v tom, jaký je zde na hračky pohled. John Lasseter k nim musí mít velmi speciální vztah a jsem si jistý, že je jeden z těch lidí, co na svoje hračky nezapomene. Asi budu také jeden z nich. Svého plyšového medvěda mám pořád v posteli a hračky nevyhazuji, to za mě musí udělat někdo jiný, a to i když jsou skutečně velmi rozbité. Líbí se mi pak, jak je na hračky nahlíženo i ve snímku "Plechový panáček". Dětskou optikou. Hračky jsou ty, co nám mají dělat radost, ale i ony mají strach. Stejně tak jsou smutné, když si s nimi nechceme hrát. Tohle všechno je součástí kraťasu "Plechový panáček", který navíc má i hororovou sekvenci, která skutečně může vyvolat mrazení, hlavně asi u dětí. Za hororovost může i skutečnost, jak je vyrenderované dítě. Není to nic moc, vypadá strašně uměle, jako panenka, což jen dokazuje, že lidská postava je přece jen na animování velmi komplikovaná. Na druhou stranu, tohle jsou pořád začátky 3D animace (chybí stíny, tvary jsou zjednodušené) a tak se musí ocenit, že se do tak komplikované postavy, jako je ta batolecí, tvůrci pustili. Co ovšem hraje prim, to je opět příběh. A hračky. Jediný pohled hraček, uhnutí očima, to ve vás vyvolá emoce, které se nemusí povést ani celovečernímu filmu, který se označuje za drama. Pro animaci další krok kupředu, stejně tak i pro animované snímky s příběhem. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Batole se usměje poté co slyší zvuk hrkávky. Pak už na ni nereaguje, tak proč to nezkusit Plechovým panáčkem či slepičkou nebo žabičkou na klíček? A něžně na něj mluvit, číst mu, a hodně s citem, hodně lásky, jinak později vezme prak a začne si z vás střílet. To začne i tak, ale verbálně a ručně, pak je třeba ho ukázňovat někdy i ručně a stručně, že Plechový panáčku. ()

Kryat 

všechny recenze uživatele

Tin Toy je dalším úžasným dílkem od Pixaru s parádní animací neživých hraček a trochu pokulhávající animací živého batolete (což je pochopitelné vzhledem ke stáří filmu), které bylo zobrazeno jako děsivý ničitel a požírač hraček. Napínavé s hezkou pointou. Ke shlédnutí zde: http://www.youtube.com/watch?v=jT0Q9N1QtL0 ()

Galerie (5)

Zajímavosti (8)

  • V záverečných titulkoch je pod "Also appearing" (tz. Tiež sa objavili) medzi hračkami spomenutý RenderMan. To je názov animačného programu, ktorý vytvoril a používa PIXAR. (Zdroj: ČSFD)
  • Na papierovej taške, ktorú na seba prevráti dieťa, môžeme vidieť doftedajší znak PIXARu. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama