Reklama

Reklama

VOD (1)

Testament mládí přináší působivý příběh lásky, touhy a války, který vznikl na motivy osudů Very Brittain a jejích knižních vzpomínek na první světovou válku. Vydejte se na bolestivou cestu od mladistvých nadějí a snů až na samou hranici šílenství a zase zpátky ve filmu o lásce, marnosti války a o tom, jak i ve zlých časech najít smysl života. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (127)

Motinski 

všechny recenze uživatele

Herecky to opäť ťahá Alicia Vikander. Je cítiť že predloha je silná a dojemná, no jej prenesenie na plátno nedopadlo až tak dobre. V určitých momentoch može byť divák odzbrojený, remeselne ide o slušnú robotu ( kamera, hudba ), no vadilo mi rozsiahle kvantum informácií o tom čo hlavná postava zažila, na akých miestach sa ocitla, čo všetko robila. Ani jedna časť ma nedokázala úplne vtiahnuť a keď už som sa ako tak chytal išlo sa hneď ďalej. Buď mali pridať minúty alebo vyškrtnuť niektorých pasáže. Poprípade vycibriť tie najzaujímavejšie. Takto pôsobili scény rozťahane, no bez toho aby veľa povedali. Veľká škoda lebo Vera Brittain mala určite inšpiratívny život ktorý si zaslúžil celovečerný film. Testament mládi ale pôsobí ako lepšia TV produkcia čo potenciál využila tak na 60 %. Komornejšie spracovanie vojnového konfliktu mi nevadilo vôbec, skôr naopak, a na konci som ajtak neľutoval že som film zapol. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Alicia Vikander sice krásná (ano, i v té ohavné čapce), první světová sice taky braná ze zajímavého úhlu, ale ten příběh se mě nějak nedotkl. Jo, chápu, všichni blízcí jí tam postupně umírali, její odhodlání je úctyhodné a životní osudy zajímavé. Ale asi mi to nijak k srdci nepřirostlo. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Testament of Youth je, jak už z posterů vyplývá, typicky romantický (velko)film, který jednoznačně útočí na všechny divákovy smysly. Není tak sofistikovaný a emocionální jako Atonement, ani klasicky oldschool syrový jako Cold Mountain. Ale Kameramen Hardy čaruje docela slušně (vskutku impozantní snímání přírodních scenérií/prostřihy/nasvícení/detaily apod.) a Alicia Vikander je VELMI talentovaná herečka. Nebude to sbírat Oscary, ani vydělávat miliony, je to paradoxně spíše komorní film, který nemá ani jedinou válečnou scénu. Je však zajímavý ve vykreslení charakterů a především v tom, jakou v tomto melodramatickém příběhu hraje válka klíčovou a dosti zničující roli. Podprahově, emocionálně, bez přímé ukázky expresivného násilí. Rozhodně podpultovka jako blázen, kterou stojí za to si pustit. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Testament of Youth je autobiografický román vydaný roku 1933 (do češtiny zatím nebyl přeložen). Autorka Vera Brittain v knize líčí především dopad první světové války na život své rodiny. Román se již dočkal zpracování v podobě televizního seriálu (1979) i rozhlasové hry (1998). Roku 2009 byl oznámen vznik filmu pod záštitou producenta Davida Heymana (pracoval na Harry Potter sérii). Režie se ujal James Kent, pracující doposud jen pro televizi.  Náš příběh začíná roku 1914. Mladá dívka Vera (Alicia Vikander) a její bratr Edward (Taron Egerton) si užívají léto s přáteli Rolandem (Kit Harington) a Victorem (Colin Morgan). Vera je velmi emancipovaná a touží po studiu na Oxfordské univerzitě. Otec jí po dlouhém přemlouvání dovolí zúčastnit se přijímací zkoušky a dívka je skutečně přijata. Pod dozorem gardedámy se začne scházet s Rolandem, ve kterém našla zalíbení. Vypukne ale první světová válka a Roland s Edwardem odchází na frontu. Vera se nedokáže soustředit na studium, stane se tedy dobrovolnou sestrou. Roland požádá Veru o ruku, jejich svatbu ale překazí tragická událost. ()

Pttak 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že až moc dlouhá stopáž. První hodinka jakási romance co mě nějako nechytla za srdce. V druhé hodince pár srdcervoucích scén v podání Alicie Vikander, které mimochodem zahrála bravůrně a pár záběrů z bojiště, ale to prostě celý film vážně nezachrání. Válkaři si nepříjdou na své. Myslím si, že film by mohl nadchnou snad jenom nějakou dušičku se zlomeným srdcem, která se bude v neděli po obědě koukat na televizi :-) ()

Galerie (38)

Zajímavosti (4)

  • Na začiatku vojny (1914) rozprávajúce sa ženy spomínajú, že sa začína vyskytovať choroba, ktorú nazývajú španielska chrípka. Tá však prišla až ku koncu vojny v 1918. (Brambory)
  • Natáčalo sa na viacerých miestach vo Veľkej Británii, predovšetkým však v Anglicku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama