Reklama

Reklama

Vinnetou - Poslední výstřel

  • Západní Německo Winnetou - 3. Teil (více)
TV spot

Legendární náčelník Apačů a jeho přítel Old Shatterhand vyjíždějí vstříc jejich poslednímu dobrodružství... Vyprávění z Divokého západu jsou stejnou měrou příběhem velkých dobrodružství v dálavách nepokořené přírody, ale současně i pochmurným pojednáním o svobodě a prosperitě dobyvatelů na úkor původního obyvatelstva. Ze střetu těchto protikladů vychází romantismus klasických románů Karla Maye i jejich filmových adaptací ze šedesátých let. Nejvíce patrný pak je právě v závěrečném díle trilogie Vinnetou. Hrdinný náčelník Apačů se zde marně pokouší dodržovat podmínky vzájemného soužití indiánských kmenů a bílých osadníků. Ti navzdory oficiálním dohodám nadále pronikají na indiánská území a zabírají je pro sebe. Vinnetou se v doprovodu Old Shatterhanda vydává do Santa Fe, aby s tamním guvernérem dohodl mírové řešení vyhrocující se situace. Mezitím v městě Clinton proradný obchodník s půdou Vermeulen a vůdce banditů Rollins organizují další výpady a lsti proti indiánům, aby se domohli jejich země. Navíc usilují o život přímo Vinnetouovi, neboť na území Apačů leží zdroj petroleje, kterého se chtějí zmocnit... Vinnetou – Poslední výstřel byl plánovaný jako závěrečný díl trilogie přímo vycházející z příslušných knih Karla Maye a měl se podle plánů producenta Horsta Wendlandta stát také kasově nejúspěšnějším z jeho mayovek. Šance filmu u publika proto neváhal podpořit štědrým rozpočtem a ambiciózními akčními pasážemi, které měly konkurovat již tak impozantním sekvencím přestřelek na pozadí hořícího petrolejového pole v předchozím snímku Vinnetou – Rudý gentleman. Nicméně již samotné ohlášení výroby snímku paradoxně vyvolalo vlnu nevole a pobouření. Filmové mayovky se mezitím staly nejen diváckými hity v Německu i dalších evropských zemích, ale dospěly do stádia opěvovaného kultu. Když se fanoušci dozvěděli o plánech filmařů, že zůstanou věrni předloze, a celý film tedy zakončí scéna úmrtí populární figury, vyvolalo to řadu emotivních reakcí od zarmoucení až po agresi a osočování tvůrců jako vrahů. Wendlandt navzdory všemu zůstal neoblomný a z velké části právě díky tomu vznikla vůbec nejpůsobivější ze všech filmových mayovek. Režie se opět zhostil přední německý řemeslný profesionál Harald Reinl, jenž je podepsaný již pod předchozími částmi trilogie i Pokladem na Stříbrném jezeře. Vedle samozřejmé účasti hvězd Pierra Brice a Lexe Barkera dostal tentokrát větší prostor Ralf Wolter, představitel oblíbeného Sama Hawkense. Role dívky v nesnázích tentokrát připadla francouzské modelce Sophii Hardyové. Coby hlavní záporák se pak divákům do paměti nesmazatelně zapsal italský herec Rik Battaglia, jenž se předtím objevil ve vedlejších partech mayovek z konkurenční produkce Artura Braunera, šéfa společnosti CCC-Film. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (377)

MM11 

všechny recenze uživatele

Poměrně překvapivé a efektní zakončení muselo ve své době způsobit nejednu zástavu srdce... Jenže dál už to taková sláva určitě nebyla, impotentní záporáci a jejich uvažování by urazilo nejednoho kapsáře z centra Prahy :-)). A navíc, vedlejší role se už jen trapně objevují bez náznaku své osobnosti. Proto je jediné štěstí, že tuhle scénáristickou břečku vzal pod svá bedra neskutečně dobrý Harald Reinl - ten to ustál. A pak taky konec, samozřejmě.... ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Vidím to jako dneska. Kvůli své hubenosti (ach, kde ty loňské sněhy jsou) jsem v ozdravovně a se mnou spousta dalších dětí. V telce padl poslední výstřel a všichni kluci i holky brečí. Zážitek, na který se nezapomíná. Od té doby jsem tenhle film už neviděla. Dokud budu žít, tak pro mě Vinnetou zůstane nesmrtelným, protože navzdory hodnocení už si ho nikdy nepustím. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Kšeftovanie s pozemkami, na úkor samotných indiánov, a to všetko za chrbátmi nových prisťahovalcov, za ktorých konajú zištní banditi, ktorí plánujú skántriť náčelníka Apačov - Winnetoua, ako napovedá názov filmu, aj sa im to podarí ( jemu - Rollins ), a tým pádom sa ukončuje legendárna trilógia, ktorá má svoje povestné čaro, že sa to absolútne nedá porovnávať, s minuloročnou paródiou na Winnetoua, od nemeckých tvorcov, ktorí išli na to veľmi, ale veľmi katastrofálne... Zneuctili a poškodili dobré meno, ktoré nesie táto klasika, na ktorú sa dá, narozdiel od nedávneho nepodarku, stále pozerať, ak má divák k dispozícii, čo najväčšiu uhlopriečku, najlepšie ULTRA HD televízor ( napríklad ), kvalitný prehrávač, jedine BLU - RAY, nie DVD !!! + výborné reproduktory, tak si myslím, že to nie je od veci, takto by som si ja uctil klasiku, ak by som bol jej veľký fanúšik... Inak, Winnetou, je vynikajúci atlét, ktorý zvláda pozoruhodné kaskadérske kúsky ( pred hlúpymi banditmi ), ktorí sú mu neustále v pätách... Ako záver, posledná, tretia časť, nie je z mojej strany - najobľúbenejšia, obľúbená, je prostredná ( druhá časť ), ktorú pasujem za vôbec najlepšiu ! Aspoň, ja to tak vidím. Summa summarum - Tieto filmy pozná, podľa mňa, úplne každý občan slovenskej, českej, akejkoľvek republiky, štátu, kráľovstva, je to u mnohých ľudí - obľúbená vec, aj ja si to rád pozriem, pretože sa to dá stále pozerať, herci do toho dali maximum, aj keď nie sú extra talentovaní ( filmové, významné ocenenia ), snažia sa !!! Už nikto nikdy nebude na tej úrovni, ako Lex a Pierre, nakrúcať Winnetoua - znovu, je totálne, brutálne - bezvýznamné, len by si urobili veľkú hanbu, tí, ktorí by to skúsili, aj tak učinili, v decembri, ešte v roku 2016, som sa o tom pekne presvedčil... A vy sa za to musíte určite hanbiť !!! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Knížka mnohem lepší. Zde to táhla ústřední dvojka. Vinnetou v závěru zemře, ale přesto se vesele dál točila další pokračování, která jen knižním předlohám dělala většinou ostudu. Dneska bych si žádnou "mayovku" určitě nepřečetl, a tak se raději podívám na film o hrdinech, kteří už v dnešní době působí poněkud archaicky. 60% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ukončenie série v súlade s knihou, pričom hoci tá dobrodružno-akčná stránka tu nebola tak silná, ale bola veľmi silná emočne, samozrejme hlavne v súvislosti so záverom. Zároveň dôkaz toho, že ohnivá voda ničí úsudok v každom národe. A kto vie, čo zničilo úsudok dnešným progresívcom, ktorí v Nemecku prehlásili Vinnetoua za rasistického... ()

Galerie (46)

Zajímavosti (37)

  • Jiné názvy filmu v různých zemích - Belgie: Winnetou III. Dánsko: Winnetou i dødens favntag. Francie: Winnetou III. Velká Británie: Winnetou: The Last Shot/Desperado Trail. Holandsko: Witte Buffel valt aan/Winnetou tegen Witte Buffel. Itálie: Desperado Trail. Jugoslávie: Oprostaj velikog poglavice. Rakousko: Winnetou - 3. Teil. Polsko: Winnetou III: Ostatnia walka. Švédsko: Desperados i västern. USA: Desperado Trail/The Last Shot. (hippyman)
  • Když jedou Vinnetou (Pierre Brice) a Old Shatterhand (Lex Barker) ke guvernérovi do Santa Fe, vidí v dálce před sebou město. Jedná se o městečko ve španělské Andalusii, jehož záběry si režisér Reinl společně s kameramanem pořídili již během natáčení Posledního Mohykána (1964). (hippyman)
  • Vinnetouova (Pierre Brice) smrt se natáčela na Mali Alanu u Obrovacu - tamtéž, kde zemřeli také jeho otec a sestra. Herecky patřila tato scéna k tomu nejnáročnějšímu, co Brice a Lex Barker (Old Shatterhand) natočili. Co se týče počtu fotografií, těžko bychom v nějaké mayovce našli scénu, která by byla fotografována častěji, než tato. (hippyman)

Reklama

Reklama