Reklama

Reklama

Australský farmář Joshua Connor má zvláštní talent pro hledání vody pod zemí ve vyprahlé krajině. Svůj instinkt bude muset využít v životním dobrodružství, aby se v cizí nepřátelské zemi dostal na místo nejděsivější bitvy první světové války a našel své tři syny. Cesta ho z australského kontinentu vede do Konstantinopole (dnešního Istanbulu), na rozhraní Evropy a Asie, doprostřed chaosu hroutícího se impéria Osmanské říše. Connor se musí zorientovat v neznámém prostředí plném exotiky. S nečekanou pomocí pak začíná soukromé válečné tažení, neméně velkolepé než to, které zde nedávno skončilo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (194)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně počechrané pozlátko. Russell Crowe přidal do neukoukaného prostředí první světové války své originální nápady a své charisma, z čehož vznikl srdcový film (neuvěřitelné, že jde o režisérský debut) a současně zoufale nedoceněné, maličko naivní a v jistém ohledu velice komorní drama jednoho otce, který ztratil vše a vydává se do nepřátelské země aby našel své syny. Co musím pochválit ze všeho nejvíc je bezkonkurenční výprava. Australské široké pláně vypadají na obrazovce zkrátka úchvatně a poměrně neokoukaná Konstantinopol (pro zjednodušení Istanbul) taktéž. Ten konec už byl hodně přes čáru, jinak bezchybný film...9/10 ()

Indy 

všechny recenze uživatele

Russel Crowe je jeden z mojich najobľúbenejších hercov, takže som si jeho režijný debut nemohol nechať ujsť. Ale úprimne, po skončení filmu zavládli tak trochu rozpaky. Water Diviner má až príliš "televízny" look a vidno, že by potreboval štedrejší rozpočet a Andrew Lesnie (kameraman Pána prsteňov) sa neviem prečo moc nevyznamenal. Príbeh ako taký je pekný a určite stojí za celovečerný film, ale jeho scenár je plný klišé a pôsobí, zase je tu ten prívlastok, príliš "televízne", čiže ako tuctový scenár do televízneho filmu napr. pre taký Hallmark. Čo Russel Crowe neutiahol ako režisér, to samozrejme dobieha ako herec a najmä vďaka jeho star power prižmúrim oko a dám mu tú tretiu *. 6/10 ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Dramatická pohádka Russella Crowea chce být opečovávaným klenotem v kýčovité krabičce. Kýčovitá je, o klenotu ale mluvit nemůžeme. Nápady i emoce chybí, sledujeme průměrný příběh, kterak se otec-farmář-hledač vody ve vyprahlé krajině vydá hledat tři ztracené-mrtvé syny, kteří se účastnili jedné ze stěžejních bitev první světové války o Gallipoli. Vedli ji Britové s Francouzi proti Osmanské říši, úspěch by znamenal možnost napadnout tehdejší hlavní město Istanbul. Otec-Australan se v neznámém prostředí bleskurychle zorientuje, stihne se zakoukat do majitelky jednoho hotelu a získá přátelství, která mu umožní být blíž jeho poslání. Cesta neděje je bohužel ve své příběhové konstrukci předvídatelná prakticky po celou svou stopáž. Nabízí očekávatelné zvraty v očekávatelném pořadí. Výsledek je žánrově nevyrovnaný (narvu romantiku, i když se sem nehodí a hlavně nijak nestrhne – třeba „svíčková“ scéna je do očí bijící), flashbacky rušivé, scénář podle knižní předlohy je výrazně průměrný (jeden ze scénáristů je debutant a její autor, druhý má spíš televizní zkušenosti), herec Crowe už nám nabídl mnohem jistější momenty, režisér Crowe působí asi jako „tak třeba to vyjde.“ Nějaký apel ke smířlivosti mezi různými etniky jsem necítil. Naučené figury i obličeje jsou hezkým krášlením několika momentů, ale hlubších filmových prožitků se lehce otrávený divák ne a ne dočkat. Tentokrát osa obyčejný chlap v neobyčejné době nezabodovala. Těšil jsem se, velká škoda. Ale berme to tak, že jde o režijní debut!! ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Syrové válečné drama křížené s takřka pohádkovou romantikou Červené knihovny ? Proč ne ... hrdinové stříbrného plátna tady obyčejně nebývají od toho, aby se věnovali dokumentaristice, ale aby si dějinné události vhodně poupravili k obrazu svému. Tudíž akceptuju, že reálý příběh australského farmáře (jímž se prý snímek inspiroval) byl zahlédnut nanejvýš z rychlíku - a dějovou linii nehodlám nikterak zpochybňovat. Naopak - pokud přistoupím na pravidla, podle nichž se hraje, musím uznat, že vyprávění disponuje jedinečnou atmosférou, která mistrovsky pracuje s exotickými scenériemi a dokáže vám přiblížit takřka na dosah ruky místo i čas každé scény. Podle situace je drsná i jímavá ... jakoby vstřebávala daleké i blízké ozvěny všech válek, kterými člověk prošel, aniž by se poučil ... aniž by se změnil ... aniž by se změnit CHTĚL. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $22.5miliónaTržby USA $4,196,641Tržby Celosvetovo $38,176,317▐ Russell Crowe opäť len potvrdzuje svoju všestrannosť a ponúka veľmi zručne natočenú vojnovú drámu o hľadaní stratených synov na bojisku v Gallipolách, s citom podaný príbeh, ktorému nechýba štipka rodinnej súdržnosti či aj miestami takej uvoľnenej hravosti, dobrodružstva pri pátraní naprieč cudzou krajinou a príde aj na nevyhnutné emócie, výborne sekunduje sympatická Olga Kurylenko /80%/ ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • "Príbeh zahŕňa dve rôzne kultúry a niekoľko rokov, preto sme sa rozhodli definovať túto dichotómiu v celkovom tóne,“ vysvetlil kameraman Andrew Lesnie: "Austrália, ktorá je pomerne mladou krajinou, dostala čistejší a ostrejší vzhľad, zatiaľ čo bohaté historické Turecko pôsobí o niečo mäkším tónom - teplý, zahmlený pocit, ktorý odráža eóny civilizácie." (Arsenal83)
  • Kostýmová návrhárka Tess Schofield objasnila: "Pre šatník Ayshi [Olga Kurylenko] sme získali niekoľko krásnych materiálov - žakár, hodváb, bielizeň a čipky. Na svoje obdobie je to mimoriadne progresívna žena. Pochádza z veľkej, starej osmanskej rodiny, takže aj keď zažili ťažké časy, jej oblečenie má stále ozveny tej minulosti. Ale je tu aj trochu fúzie s raným edwardovským vzhľadom, ako sa bezhlavo presúva do 20. rokov. Na porovnanie, oblečenie Joshuu Connora [Russell Crowe] je vhodnejšie pre farmára z austrálskeho vnútrozemia, s voľnejšími líniami v tlmenejších zemitých tónoch. (Arsenal83)

Související novinky

Russell Crowe jako režisér v první světové

Russell Crowe jako režisér v první světové

26.08.2013

Hádáte správně, tématem pro hercův režijní debut bude nechvalně známá bitva o Gallipoli. Během sáhodlouhého zákopového krveprolití v letech 1915 – 1916 tam v boji s Osmanskou říší padlo přes 10 000… (více)

Reklama

Reklama