Reklama

Reklama

Kes

Trailer

VOD (1)

Drama režiséra Kena Loache s názvem Kes, které Britský filmový institut zařadil mezi deset nejlepších britských filmů dvacátého století, je výstižným portrétem dělnické třídy severní Anglie. Billy (v podání úžasně přirozeného Davida Bradleyho) je patnáctiletý syn yorkshirského horníka. Jediný únik z bezvýchodného života mu skýtá přátelství s divokou poštolkou. Snímek Kes vnesl na plátna kin společensko-politická témata, v nichž se Loach začal angažovat při své práci pro BBC. Britskému filmu s poetikou "rozhněvaných mladých mužů" z šedesátých let minulého století dodal nový punc autenticity prostřednictvím natáčení v reálných lokacích a s neprofesionálními herci. Loachovo dojemné drama o dospívání zůstává nejmilovanějším a nejvlivnějším filmem dnes už legendárního režiséra. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od jiných (většinou pozdějších) režisérů zabývajících se dospíváním a s ní spojenou šikanou, si Ken Loach (podobně jako Kes) zachovává nestrannost, nevede diváka k jednostranným sympatiím a tak ani k následným soudům. Říká: takhle to bylo, tohle jsem si vzal z Hinesovy knihy, a takhle jsem to natočil. Je jedno zda šlo o poštolku nebo sokola, šlo o zvíře, k nimž měl Billy vždycky blízko, a k nimž měl mnohem větší důvěru než k lidem. A sám takové zvíře byl nebo se jím stával. Billy byl ve věku, kdy se musí něčím "stát", úředníkem či horníkem, on se ale chce stát zvířetem, nebo alespoň být s ním, žít mezi nimi. Nejde o žádnou zvlášnost, mnohým se to podaří. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Syrové sociální drama natočené s chladným odstupem. 1) Konec filmu vypadá jako konec vyučovací hodiny ve škole. Zazvoní a všichni rychle prchají. Na rozdíl od dětí při vyučování se však tvůrci k filmu po závěrečné scéně už nevrátí. 2) Vynikající 16letý David Bradley (Billy) zde začal svou kariéru televizního herce stejně jako 18letý Freddie Fletcher (Billův bratr Jud). 3) Výstižný koment: liborek_. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Chalan z anglickej školy, ktorý sa volá Billy Casper, ešte 100 % nepozná súčasnú populárnu slovenskú pesničku : „HEJ, SOKOLY” , od populárnejších I. M. T. SMILE, za asistencie Ondreja Kandráča. Nie je tomu tak, pretože Billy jestvuje takmer 50 rokov, pred vznikom tohto songu. Nespomínam to nadarmo, tých sokolov, lebo On nemá ani ľudského kamaráta, ba ani toho „najlepšieho priateľa človeka” - PSA. Skamaráti sa so sokolom, o ktorom si najprv prečíta náučnú literatúru, aby si ho následne vytrénoval podľa vlastných predstáv, ale ani toto šťastie nebude trvať na veky... Doma to nemá vôbec jednoduché, akoby nestačilo, že má totálne jebnutého, staršieho brata, tak i mamka ho má akosi na saláme, a keď zase príde do školy, tak pociťuje veľkú šikanu zo strany spolužiakov, ale aj od samotného riaditeľa školy, či taktiež od telocvikára. Našiel som aspoň jedného rozumného pedagóga, ktorý ocenil Billyho záľubu, vďaka ktorej si čoskoro vybuduje priazeň od školského kolektívu. Rozšťastnený je aspoň vtedy, keď je s KESOM. Tak sa nazýva tento kamarátsky FALCO. Anglickí rodičia nesmú biť svoje deti, preto z nich vyrastajú neuveriteľní tupci, ktorí sú bez výchovy. To presne vidieť na správaní sa týchto školákov, či napríklad u jeho brata Juda. Nájdu sa aj výnimky, ale koľko ? Billy nie je žiadne neviniatko, ale prostredie ho transformuje do aktuálnej podoby, no, s Kesom je úplne iný človek. Britský režisér Ken Loach je LEGENDA britských ostrovov, už skoro pred pol storočím nakrútil tento výnimočný, sociálny film, ktorý sa zaradil medzi domácke filmové klasiky !!! A len nedávno som videl od neho Ja, Daniel Blake, čiže je to každému, hádam jasné, čo mám na mysli, keď sa vysloví jeho meno i priezvisko ? KES je typom snímku, ktorý si berie na paškál, ako sa žije v Anglicku, konkrétne, z tých čias, z konca 60. rokov, je to aj podľa knihy, ale viac - menej, som sa stotožnil s týmito nepríjemnými obrazmi. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Dojemný i smutný příběh o zlomu v životě mladého chlapce, který vůbec není, jak dál. Až setkání s mladou poštolkou ho naplní zájmem a odhodláním pro něco, co do té doby vůbec nepoznal. V jeho tak těžkém světě, je to takové malé světýlko na konci tunelu. I kdyby mělo svítit jen pár dnů, či týdnů. Přejme mu to..... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý neprehovára len do duše, ale aj z duše. Niečo, čo má hodnotu a niečo, čo má dosah. Ujasníme si to. Nikto by zrejme nechcel mať život ako mladý Billy ´´Casper´´. Ukradnutá mladosť a nepochopenie v jeho osobu. Ken Loach natočil film, ktorý sa ma dotkol a cítil som v mnohých jeho častiach určitú ľútosť. Možno je človeku umožnené, mať na výber, ale nie vždy sa to deje podľa predstáv. A to je skutočná podstata života. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (6)

  • Oblíbený film Krzysztofa Kieslowskiho. (Kulmon)
  • Režisér povedal, že pri tvorbe tejto snímky sa chcel vizuálne priblížiť štýlu českých filmov. (ash99)
  • Fotka z filmu se objevila na titulce alba „The Smiths Is Dead“ (1996), na kterém známé kapely jako Placebo, Therapy? nebo Divine Comedy hrají písně z desky The Smiths „The Queen Is Dead“ (1986). (SovakSova)

Související novinky

52. MFF Karlovy Vary

52. MFF Karlovy Vary

08.07.2017

52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlédnout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 a půl tisíce… (více)

Reklama

Reklama