Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří. Historický film Petra Jákla vypráví o počátcích husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402. (Bioscop)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 029)

Eliott 

všechny recenze uživatele

Do teď jsem na dílo slýchal jen samé chvalozpěvy. Je to největší a nejdražší Český film, říkali. Jaké překvapení pak byl tento průměrný pokus o další adaptaci Robina Hooda. Přitom toho má Žižka tolik co nabídnout a jeho život byl neobyčejně zajímavý. Zvolená doba, ve které se nám ho pokoušejí prezentovat není nejvhodnější a určitě nejsem jediný, kdo by si mnohem raději, než neustálé pobíhání po lesích, vychutnal jeho vůdcovský um a taktické smýšlení. Jsem o tom více než přesvědčený, neboť jedna taková scéna se ve filmu skutečně nachází, a tvoří jakýsi zlatý hřeb celkové stopáže. Zbytek zdaleka není takový. Náš protagonista se více podobá řadovému pěšáku než vůdci, nemluvě o tom, že film důležité historické události nastíní jen zevrubně a řeší spíše to nezajímavé pobíhání a zmatené pletichy. Je vidět, že nejsme na filmovém písečku žádnými velkými hráči a Česká senzace se opět nekoná. Hodnotím proto pouze jako dostatečně poutavé, nepříliš historické drama. V tomhle filmu se totiž rozhodně nic, co by mělo výrazný vliv na naše dějiny nestalo a nebo bylo zmíněno pouze v titulcích. 60% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak se Žižka konečně dostal i na Netflix. Popravdě jsem to po těch ohlasech čekal horší. Žádná epická podívaná se sice nekoná, ale vyloženě průser to taky není. Nejsem úplně expert na toto období, ale působí to spíš jako zhrzená love story než jako zrod našeho největšího vojevůdce. Krom dvou větších bitev vlastně jen sledujeme, jak se o Kateřinu Žižkovi vojáci přetahují s těmi královými. Zahraniční herci moc neexcelují a ti čeští zas nemají moc prostoru. Přece jen tam najdeme pár našich známých tváří. Určitě to za ty peníze šlo natočit líp... "Ktož jsú boží bojovníci!" ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nedělal jsem si iluze ohledně nějaké autenticity, historičnosti, apod. Bylo mi jasné, že film bude hlavně o soubojích, ale přesto výsledný dojem navzdory minimálnímu očekávání pokulhává. Doufal jsem v nějaké nastínění Žižkovy budoucí motivace pro zapojení se do válek ("Unus ex mille electus (Hledání Žižkovy duše)"), atd. Jákl přinesl takovou akční lovestory zasazenou do historického prostředí, použil řadu skutečných postav a lehounce se dotkl opravdových dějinných událostí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $20,3milióna║ Tržby USA $1,374,325║ Tržby Celosvetovo $4,418,699▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Petr Jákl má teda odvahu, to sa mu musí nechať. Pustiť sa do takéhoto pre Česko vysokorozpočtového filmu z takým dosť slušným medzi národným obsadeným. Nuž čakal som že to bude viac zadŕhať ale nakoniec si Jákl natočil asi skôr pre také svoje potešenie svojho českého Gladiátora. takže fajn. Vo veľa momentoch je to dosť porovnateľné ale samozrejme nie na tej zas oslnivej úrovni. V celku to ale šľapalo a aj bavilo.  /60%/ ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Čakal som viac ak mám pravdu povedať. Bavili ma postavy, akcie, herci, podarili sa aj kostýmy, lokácie, vypráva, hrady, ale aj príbeh, no čakal som viac ako len začiatok tejto legendy. Bavilo ma to a prišlo mi to celkom pekne natočené (hudba sa tiež podarila), ale to najlepšie sme vlastne ani nedostali a tak trochu to pôsobí ako prvý diel s trilógie. Škoda. 65% - 3* ()

Galerie (84)

Zajímavosti (50)

  • Podle nalezené lebky v roce 1910, která dle odborníků patří právě Janu Žižkovi (Ben Foster), přišel Žižka o první oko ještě v době růstu, tedy někdy kolem dvanácti let. Jednalo se ale o sečnou ránu a o levé oko, takže v tomto je film přesný na rozdíl od jeho sochy na Žižkově, která zobrazuje Žižku se zavázaným pravým okem. (Sidarius)
  • Legenda o Žižkovi (Ben Foster) praví, že jeho posledním přáním bylo, aby mu po smrti byla stažena kůže ze zad a z ní byl vyroben buben, jehož zvuk by děsil nepřátele kalicha i po jeho smrti. Odtud také citát: „Moji kůži použijte na blány bubnů za českou věc.“ Údajně byl tento buben ukořistěn v prusko-rakouzské válce Bedřichem II. (DJMaroko)
  • Režisér a scenárista Petr Jákl přiznal, že inspirací pro natočení, resp. myšlenka pro samotný vznik tohoto filmu o Janu Žižkovi, byli pro něj filmy: Statečné srdce (1995), Gladiátor (2000) nebo Poslední Samuraj (2003), které rád v mládí obdivoval a vždy toužil takový film natočit, ovšem s českým hrdinou. Nejvhodnější volbou se mu pak nabízel právě nikdy neporažený Jan Žižka. [Zdroj: iDnes.cz] (CANNIBAL)

Související novinky

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Michael Caine oznámil konec kariéry

Michael Caine oznámil konec kariéry

16.10.2021

Aktualizace: Tak se zdá, že se herec těšil na důchod předčasně. Později svá slova změnil a jeho zástupce potvrdil, že hodlá pracovat i nadále.   Původní zpráva: Smutná zpráva z britských ostrovů.… (více)

Reklama

Reklama