Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří. Historický film Petra Jákla vypráví o počátcích husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402. (Bioscop)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 025)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ktož jsú boží filmaři a filmů jejich, talenti od boha dufáje v kladné divácké ohlasy. Já Petrovi jeden dám, nejsem ego divák, abych vyšiloval, že jsem nedostal pompézní bitvy s vojsky páně Zikmunda, ale spíše příběh o jednom frajerovi, který uplatňuje pozměněné učetní heslo zmlátit - být zmlácen. Filmařsky se mě to líbilo hodně, jednoltivé scény jsou dobře natočeny, bitvy a fighty odpovídali krutosti doby, hlavní hrdina Jan Žižka v podání Ben Fostera byl velmi lehce uvěřitelnej, vlastně k tomuhle nemám žádnou výtku, Divák nimral, jako že nejdřív přišel o opačné oko, brnění takový a makový, tak na to vysloveně seru, ale přece jen mě trošku přišlo, že příběh byl vyprávěn zmatečně, nedokázal do mě vpálit ty emoce, který taková doba s hrdinou-nehrdinou a jeho trablema vysloveně nabízí. To mě opavdu mrzelo nejvíc, navíc bylo trošku vidět že bitvy nevypadají příliš draze, víš taková jedna - dvě scény, který ti utevřou hubu na to populární "wau". Daleko lépe se využívali exteriéry, kostýmy, interiéry, to bylo dobrý. Petra Jákla si strašně vážím, že má na to dělat filmy nečeským myšlením, že se sebere jede do Hollywoodu a tam zajistí jména, stane se producentem to jako klobouk dolů a fandím mu. Ten film mě bavil, možná právě proto, že jsem si šel užít prostě film a neřešil název a jméno hlavního hrdiny. Je to mezi 3-4, ale dám nakonec 4, protože jsem si ho vlastně docela užíval. Edit 15.9. 2022 - Hodně jsem o filmu přemýšlel i pár dní po projekci a nakonec přendávám ze 4 na 3, je to kvůli málo přehledné kameře, jako typický příklad uvedu tu pronásledovačku v jeskyni, pak začínám mít stále větší problém s "marketing vs realita" , kdy je mě cpáno, kolik film stál, ale já to ve filmu prostě nevidím no a poslední co se mě honí hlavou je chování postav v nějakým smysluplným kontextu, takže ve výsledku mě ty 3* sedí k filmu mnohem více. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Dlouho před premiérou Jákl deklaroval, že chtěl natočit české Statečné srdce. Pokud by ještě dodal, že půjde o nízkorozpočtovou variaci, tak by jeho počin v kombinaci s nakažlivým entuziasmem nepůsobil jako špatný vtip a sklidil by alespoň ovace za snahu. On je však výrazně lepší producent než režisér, takže sehnal nejen dost peněz, ale překvapivě i řadu uznávaných herců, které zřejmě namotal na jiný scénář, protože ve filmu jsou slyšet hlavně nesouvisející bláboly. Zasadit Žižku do období, o kterém se nic neví, by se dalo pochopit, kdyby vymyslel nosný příběh se zajímavou zápletkou. Výsledek je bohužel jen bezhlavé pobíhání po lese a průměrná akce s jednou směšnou vozovou hradbou. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Čakal som viac ak mám pravdu povedať. Bavili ma postavy, akcie, herci, podarili sa aj kostýmy, lokácie, vypráva, hrady, ale aj príbeh, no čakal som viac ako len začiatok tejto legendy. Bavilo ma to a prišlo mi to celkom pekne natočené (hudba sa tiež podarila), ale to najlepšie sme vlastne ani nedostali a tak trochu to pôsobí ako prvý diel s trilógie. Škoda. 65% - 3* ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinové zoufalé pobíhání po lese, kamenolomu a jeskyni (středověká atmosféra jak víno), které občas okoření mizerně natočené šermovačky se 40 střihy za vteřinu, aby nikdo neviděl ten nulový komparz, otřesnou choreografii a plastové rekvizity. Výprava nulová, triky laciné nebo žádné, scénář neuvěřitelně špatný. Pocta Žižkovi, který je v titulcích správně vychválen jako nikdy neporažený mistrný taktik, což je doslova pár minut poté, co prohraje ve filmu a přijde o všechny muže  po naprosto tragickém plánu. Pocta tak velká, že pokud by ve filmu jeho postava vůbec nebyla, nezmění se vůbec nic. Navíc to na ten rozpočet vypadá šíleně lacině a nemít Jákl přírodní kulisy v podobě "středověkých" stromů, tak to nikdy nebude schopen natočit. Veškerý rozpočet evidentně padl na vyčpělé (kdysi kvalitní) herce, kteří si přijeli rychle vydělat na východ Evropy a bylo jim úplně jedno v čem se vlastně objeví. Foster ani nemusel předstírat to utrpení, stačilo poslouchat Jáklovy pokyny a při spuštění klapky zůstat přirozený. Rychle natočená lesní parodie na středověk, cením hlavně ten jeden trakař na seno, který měl znázornit nepřekonatelnou taktiku vozové hradby.  50 % ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Očekávání jsem neměla žádná. Vlastně jsem jenom doufala, že bitevní scény by mohly být fajn, neboť všichni pořád pějí ódy na české kaskadéry a tak. Ale akce byla tak rozstříhaná a kamera tak rozklepaná, že ta jatka nejenže pozbyla veškerou působivost, ale často ani nešlo poznat, kde kdo je ve vztahu k ostatním a kdo s kým zrovna mečuje. Člověk tuší, že tuhle asi hekl Budař, ale záběr je pryč tak rychle, jako by střihač říkal, že je to jedno, jenom šum. A tak, jako se tvůrcům nepovedlo srozumitelně poskládat jednotlivé scény, se jim nepovedlo vybudovat ani celý příběh a jeho možný svět. Vysoké politické pletky jsou bez tušení pořádného podhoubí nezajímavě odrecitované v pasivních scénách a boží bojovníci se motají dokola a dokola v jednom lese a co je horší, v jednom kuse dostávají na budku. I když je to hezký les, na epický spektákl, kam asi autoři mířili, to nestačí. Nejasné motivace tvůrců, nezkušenost, promarněná snaha. Kdybych já dělala film o husitech, tak to bude akční horor. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (50)

  • Pro svůj film zlákal Jákl hollywoodského producenta Cassiana Elwese. Ten si scénář přečetl během jediného dne a hned se domluvili na spolupráci. [Zdroj: deník Metro] (hippyman)
  • Herečku Sophie Lowe, která hrála ve filmu Kateřinu, Jákl kontaktoval týden před tiskovou konferencí. Přes Skype jí poslal scénář, a když na roli kývla, tak jí Jákl suverénně řekl, že ji za týden potřebuje v Praze. Sophie neváhala a spěchala do Prahy. (ZHODNOTITEL)
  • Režisér Petr Jákl ml priebežne usporadúval konkurzy na bojovníkov a bojovníčky ovládajúcich bojové športy, šerm, jazdu na koni. Tí sa rovnako zúčastňovali kurzov a tréningov najrôznejších bojových choreografií. (classic)

Související novinky

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Michael Caine oznámil konec kariéry

Michael Caine oznámil konec kariéry

16.10.2021

Aktualizace: Tak se zdá, že se herec těšil na důchod předčasně. Později svá slova změnil a jeho zástupce potvrdil, že hodlá pracovat i nadále.   Původní zpráva: Smutná zpráva z britských ostrovů.… (více)

Reklama

Reklama