Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film odhaluje události stojící za smrtí Kurta Cobaina - frontmana skupiny Nirvana. Vše je sledováno očima Toma Granta, soukromého detektiva, kterého si Courtney Love najala v dubnu 1994, aby vypátral jejího manžela Kurta Cobaina, jen pár dní před tím, než bylo jeho mrtvé tělo nalezeno v jeho domě v Seattlu. Cobainova smrt byla policií uzavřena jako sebevražda, ale i po dvaceti letech spousta lidí věří, že šlo o vraždu - hlavně díky práci Toma Granta, který provedl své vlastní vyšetřování a poukázal tak na spoustu důkazů, které vyvracejí oficiální verzi Cobainovy smrti. Film uvede rekonstrukci událostí před dvaceti lety, rozhovory s klíčovými osobami a svědky a prozkoumání důkazů z případu z roku 1994. (TwoFace)

(více)

Recenze (19)

NorseSword24 

všechny recenze uživatele

Prekvapilo ma, že už je film o Cobainovi. A potom ma prekvapilo že to je len o jeho smrti a je to dokument. A to je celkom zaujímavé označenie žánra. Ja osobne by som nevedel povedať či to je dokument alebo hraný film. Ale budem to hodnotiť ako dokument a nato, že nemám dokumenty moc v láske tak tento bol skvelý! Väčšinou dávam lepšie hodnotenia dokumentom, ktoré sú o voľakej mnou obľúbenej téme. Ale tento sa mi ľúbil aj mimo to. Tie hrané pasáže to naozaj obživili. Dobrá pochmúrna atmosféra a dobrá záhada ohľadom jeho smrti. Som fanúšik Cobaina, niektoré jeho pesničky označujem ako jedni z najlepších v histórií a neviem si predstaviť môj hudobný život bez nich. A ešte mi príde sympatický aj ako človek. Ale nepoznám úplne každú jeho pesničku a neviem ani všetky detaily o jeho živote(aj keď ich viem dosť) takže táto záležitosť ohľadom jeho smrti mi priniesla niečo nové. Ale sere ma ten neurčitý koniec :) ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Některé argumenty skutečně zarazí - a veřejnost o nich asi moc neví. Nábojnice na špatné straně těla, čtyři řádky připsané na konec "sebevražedného" dopisu, smrtelná dávka heráku, po které ještě zvládl se zastřelit.... Tvůrci ale hodně tlačí na pilu, je to celé hodně tendenční, film mohl být natočený trochu střízlivěji. A pak je tady druhá stránka věci - řekněme, že Kurt tedy sebevraždu nespáchal. Jak to ale tedy proběhlo? To už dokument neříká! Permanentně zfetovaná Courtney Love na mě nepůsobí jako člověk, co by byl schopný objednat vraždu manžela. A jestli někdo Kurta zabil, jak to asi probíhalo? Přinutil ho dát si tři injekce heráku za sebou a pak ho odprásknul? To zní dost divně, že... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Co když Kurt Cobain nespáchal sebevraždu. Na tomto tématu vystavěný dokument s pochmurnou atmosférou a odporně podaným Seattlem. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Kurt and Courtney se Statler alespoň opírá o nějaký fakta, jak Statný, to už je na reflexi diváků, nicméně vyřazení výpovědí lidí, co vypadají jako prvoligový smažky, autenticitě rozhodně neublíží. Takhle dokument ano. Osobně nejsem přítelkyní konspirančních teorií, i když síla peněž je nepopiratelnej fyzikální jev, co přenáší hory. To je fakt... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

V poslední době se toho s Kurtem natáčelo nějak moc. No i dva dokumenty je dost. Že by opožděně ke 20 letům od úmrtí? Je zajímavé, jak se v něm furt někdo rýpe, i když tohle je v podstatě v dobrém. Objasněte, kdo vlastně Kurta zabil. Popravdě si ale myslím, že status sebevraždy z něj udělal nesmrtelnou legendu nadobro. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Zastávám názor, že Cobain se sám nezabil. A pokud chcete vědět víc na základě čeho s tím pracuji - tak právě tento dokument Vám toho opravdu hodně řekne :) Je zde hodně faktů, hodně "boje" i hnoje a já prostě Love nevěřím. Vůbec - vždyť i na premiéře Lid vs....si několikrát otírá a popotahuje nos - když se předtím šla "upravit" na toaletu. A dokola info, že je již čistá v tu chvíli opravdu k tomu nesedí. Tečka - tohle je prostě potřeba vidět a pak diskutovat :) ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Bylo by hezké začít hrát na akustickou kytaru a místo grunge rockera být označován za písničkáře, protože bych pak toho mohl využít a až budu starý sedět v křesle a hrát na akustickou kytaru jako Johnny Cash třeba. A nevypadalo by to směšně. Ale kdo ví?" Kdo ví, jak se tenkrát vše událo? Kurt Cobain měl své démony, ale také měl talent a charisma a v hudebním světě tu po sobě zanechal nesmazatelnou stopu. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Toto téma se mi dostalo pod nos ještě předtím, než jsem se stal fanda Nirvany, ale nějak extrémně jsem ho nevnímal. No a teď je to tady. Nic netrvá věčně. Je to v celku smutné, že se k tomu člověk dostane a přemýšlí o tom, ale pravda hold někdy bývá krutá a nechutná. Dokument jako takový je zpracován skvěle, jenom je trochu matoucí, v některých věcech, ale to je u mne normální, jelikož spousta dokumentů s odhalováním pravdy je pro ne někdy moc no. Je čistě na nás jak si to celé vyložíme. Je klidně možné, že tohle je jen blud vytvoření, aby se kolem toho stále vířily vody, a nebo je to čistá a krutá pravda. Něco na styl Kennedyho. No jak už sám film říká... You decide... ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument - to se s "Kurt Cobain: Montage of Heck" vůbec nedá porovnat! Jasné, výstižné, pravdivé, otevřené, bez skrupulí, útočící a čekající na reakci prohnané mršky, paní Love Cobain. Dost bylo mapování života Kurta a jeho Nirvany, o tom víme všichni dost, ale co jeho poslední dny a celá policejní machinace okolo této kauzy? Právě tento dokument podává jasné důkazy o zavraždění Kurta, a dokonce zde i vyvstává myšlenka, že nemuselo jít o osobou Courtney Love zkorumpované policajty, ale o pouhá telata, která se na celý případ vys-ala. Teď nevím, jestli byl Montage of Heck tichou a neutrální reakcí na tento dokument, nebo, zda se mohu těšit na amok Courtney, která má problémy i, světe div se, s vlastní dcerou, která ji evidentně na základě boje o dědictví prokoukla. Idiotské argumenty typu uživatele "kaylin", "Dinosaurier", "Themyth" aspol., bych za normálních okolností pominula, nicméně, uvědomte si, že Courtney kvůli svým dluhům, ač nerada, prodala nějaká procenta svých práv na kauzu Kurta a celou Nirvanu, včetně archivních videopásek, takže je jasný, že se teď budou tlačit v emotivních i záhadných dokumentech na světlo světa a ututlané znovu povstane jako fénix z popela. A nevím, proč by to mělo být špatně, o nějaké ku-vě Marilyn Monroe se jako o světici natáčí snímky rovněž dodnes. Fakta, která dokument pouze proklamuje, nahrávky, už jen uvědomění si, jak by Love prodělala, kdyby o Kurta přišla rozvodem, to vše je jasný důkaz její viny, o které jste byli v podvědomí přesvědčeni od 8.4.1994. Dnes už to však rozmazávat nikdo nebude, Policie rozhodně nepřizná případnou chybu ve vyšetřování, natož snad úplatky - je to stejně nemožné, jako, že se otevře kauza "Kajínek". Osvícený "citát" na konci dokumentu hovoří něco o tom, že chcete-li někoho zabít, vyberte si feťáka - takovou vraždu snadno zamaskujete... ()

Dinosaurier 

všechny recenze uživatele

Tak díky za nová policejní fakta. Ale že to po 20 letech zase otočí proti Courtney, to teda né. Na Nirvaně jsem vyrostla a celkem důkladně tuhle situaci na začínajících internetech sledovala. Už tehdy se mluvilo o tom, že za tím stojí právě C. S odstupem času je jasný, že tenhle případ hrozně smrdí. Ale tak už je to u smrti všech slavných, JFK, Marilyn... Když jedete x let na heroinu, tak asi úplně střízlivě nepřemýšlíte a neumíte podat výpověď, která má hlavu a patu. Ale asi taky nearanžujete nad několika gramy dokonalou vraždu. ()

TwoFace 

všechny recenze uživatele

Vražda, nebo sebevražda? Už na začátku vám film řekne, že rozhodnutí, pro kterou teorii se přiklonit, je vaše. Neukáže vám prstem a neřekne kdo může za Kurtovu smrt. Jen vám předloží a obhájí si důkazy, které oprávněně vzbuzují spoustu otazníků. Co je však jisté, je, že před jednadvaceti lety policie totálně podělala, co se dalo. Hlavně pak ignorování a zničení klíčových důkazů. Film vás donutí změnit svůj pohled na to, jak se o Kurtově smrti běžně mluví a že Kurt v posledních dnech nebyl takový, jak ho líčí jiné zdroje. Každá mince má však dvě strany, že? ()

Pohodex 

všechny recenze uživatele

Film nebo spíš dokument, který prolíná výpovědi zainteresovaných osob s audio nahrávkami a dalšími materiály z té doby. Myslím si, že film měl být natočený dříve, ale i tak nabízí vskutku zajímavou podívanou. Koho zajímá Cobain a nebo alespoň doba okolo Nirvány, měl by se na tento snímek podívat. V tom případu opravdu něco smrdí. A víte co, docela jsem jim to sežral. ()

Rayen1 

všechny recenze uživatele

Courtney Love byla smažka, o tom žádná, a určitě měla něco s Kurtovou smrtí společného, nikdy jsem jí neměl rád a nikdy ji rád mít nebudu. Dokument ale dal víc otázek než odpovědí, a já nemám rád, když není něco dořešeného... a v případě Kurta se to asi ani nikdy nedořeší. ()

Themyth 

všechny recenze uživatele

Ak by bola snaha vyšetrovateľa Toma Granta v prípade smrti Kurta Cobaina úprimná, v tom prípade by som dal možno o jednu hviezdu v hodnotení viac. Film je podrobnou retrospektívou okolností jeho smrti. Pohybuje sa v časovom odobí niekoľkých dní pred sebevraždou až po dobu tesne po nej. Ako zaujímavý vklad hodnotím autentické výpovede samotnej Courtney, alebo Dylana Carlsona, blízkeho priateľa Kurta, alebo spomienky kamarátov z Aberdeenu na jeho detstvo a mladosť. Potiaľ by to bolo celkom zaujímavé. Mám však dve veľké výhrady. Film robí z Courtney celkom jasne vrahyňu, ba čo viac, prešpekulovanú chladnokrvnú beštiu. Zdravým rozumom sa obzriem o dve dekády dozadu. Ich manželstvo bolo manželstvom dvoch silne závislých narkomanov. Plus k tomu že ona bola pomerne talentovaná líderka rockovej kapely a on mimoriadne talentovaný geniálny skladateľ rockových piesní. A boli slávny. Motívom mala byť žiarlivosť, snaha získať jeho majetok, alebo sláva ? Zdá sa mi to pritiahnuté za vlasy. Na takýto do detailov premyslený čin treba naozaj chladnokrvného vraha s čistou mysľou. A Courtney tieto kritériá určite nespĺňala. Plus k tomu Kurta odjakživa fascinovala smrť a túžil po samovražde. Preto mi film pripadá skôr ako snaha vytĺcť z jeho smrti čo sa ešte dá. A to je sklamanie. Kurt je 21 rokov mŕtvy. Ak je po smrti nič, absolútne nevedomie, potom sa už netrápi. Ak by existovala aj potom nejaká forma bytia, tak verím že je už konečne šťastný. ()

Kushina 

všechny recenze uživatele

Bývá pravidlem a říká se, že Cobain se prostě zabil a je to sebevrah a jeho ztráty je škoda. Kurva to je ale pořádná sračka! Po shlédnutí tohoto dokumentu si řeknete, že co vám co hlavy serou zkurvená média a jiné stránky, tak z toho se rozmůže fenomén, s kterém se jen těžko bojuje. 1000x opakovaná lež se stává pravdou a lidé prostě věří tomu co slyší. Já osobně po shlédnutí tohoto dokumentu mám jen jeden názor a to: "který zmrd mi před 25ti lety zabil mého oblíbeného zpěváka?!!" Podívejte se a udělejte si obrázek sami, neuvěříte tomu, co všechno jste nevěděli a jak věci nejsou vždy takové, jak vám je zasraná média prezentují. RIP Kurte a doufám, že jednou vyjde pravda na povrch. 90% ()

FunTom 

všechny recenze uživatele

Co by si tenhle chlapec zasloužil nejsou neustálé všeznovuomílající dokumenty, ale pořádný celovečerák. Nirvana je moje srdeční, niterní záležitost a o život "Kurdta Kobaina" se zajímám poměrně hodně, avšak i přesto stále zastávám konec sebevraždou. Jistě, dokument předkládá vcelku pádné a průkazné doklady o jiné než oficiální verzi, pokládá otázky, nutí se skutečně zamyslet, proti některým důkazům opravdu nelze říct nic, bohužel však již neřeší odpovědi. Že v celé záležitosti něco nehraje je jasný asi každému, že policie práci odflákla taky nemůže nikdo popírat, avšak pokud je jedna strana přesvědčena o své pravdě, jde si po ní přes mrtvoly. Za čímkoliv hledá něco jiného a fakta tak nakonec mohou být i nadále překrucována. Jen jiným směrem. A že je tento dokument velmi jednostranně zaměřen. Názory některých "odborníků" a kamarádů mi přijdou občas zcela zcestné a někdy si i protiřečí. Nechápu, jak se někdo může vyjadřovat k depresi, když očividně neví o co jde a dokument to použije jako nezvratný důkaz (nebylo na něm přeci poznat, že trpí depresema!). Nerozumím, jak někdo může mluvit o sebevraždě, když ani neví, co se za tím slůvkem skrývá (měl v sobě smrtelnou dávku heroinu, tak si přece nebude střílet do hlavy!). Sebevražda je o volbě. Sebevražedné sklony neznamenají, že si běháte po světě a je vám uplně jedno, jestli vás třeba přejede vlak nebo spadnete ze skály. Znamená to, že chcete odejít ze světa, ale podle vás. Nechcete se zabít v autě kašláním na dopravní předpisy. Myslím si, že zrovna Cobain byl natolik složitá a nepředvídatelná osobnost, že hledání nějakých logických důvodů je zbytečné. Jestli si chtěl prostřelit hlavu, neznamená to, že si do sebe předtím nemohl narvat tuny heroinu. Že jsou případy, kdy do sebe člověk nalije smrtelné množství alkoholu a PAK se zastřelí, to už nikdo neřeší. A jen mimochodem k té smrtelné dávce heráku - zkušení uživatelé snesou opravdu několikanásobně větší množství a myslím, že zrovna Kurtovo tělo bylo zvyklý za celý život na mnohem, mnohem horší věci. Jak už jsem řekl, určitě nepopírám vše, co se v dokumentu řeklo, ale i tak mě nepřesvědčil. Jsem zvědavý, jestli někdy budeme znát čistou pravdu. Ps.: jen pro pořádek - Courtney je zas*aná p*ča a tímhle se jí rozhodně zastávat nechci ()

Jibeer 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film, který vás nutí zamyslet se, jak to bylo doopravdy bylo s Kurtovou smrtí. Můj názor? Znovu otevřít případ a pořádně ho prošetřit a ta Love by se měla přejmenovat na Evil, protože jestli ho zabila, tak udělala velkou chybu! ()

Reklama

Reklama