Reklama

Reklama

Himaláj - Karavana

  • Česko Himalaya - Karavana (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Nádherný pohlad na "bežný" život, jeho nástrahy a nevyspytateľnosť v pokojnej no zároveň nebezpečnej divokej krajine Hinalájskych veľhôr. Celý čas som sa pýtal či je to natočený film podľa scenáru alebo je to len zostrih dokumentárneho filmu mapajuci pravidelnú púť karavány. Tak dobre a zároveň prirodzene bolo dielo nielen napísané, ale aj sfilmované a zahrané. V podstate dielo ničím špeciálne nevynikalo, ničím sa diváka nesnažili ohúriť, prekvapiť alebo zaskočiť. No aj tak som nevedel svoju pozornosť odthnúť od filmového plátna. V závere mi moje myšlienky vraveli: ,,S radosťou by som s karavánou putoval ďalej." ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Obrazovo krásna a hudobne veľmi lahodná filmová udalosť. Nenásilne a s presnosťou mapuje zvyky a obyčaje Nepálskej komunity so všetkými dramatickými scénami všedného života, aké ich stretávajú. Práve táto prirodzenosť a nádhera prírodnej scenérie umocňuje pokojný až meditatívny aspekt filmu, ktorý sála z každého políčka. Film nefunguje ako veľká dráma, alebo niečo nad čím budete vzdychať úžasom. Valli spravil naozaj jednoduchý príbeh s minimom rušivých vplyvov. Preto odporúčam skôr sa nechať unášať a dúfať v katarzný pocit, než sa pozastavovať nad tým, že sa na obraze zdanlivo nič nedeje. Deje. Len je to veľmi pekne skryté. Óm mani padme hum. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nádherné scenérie Himalájí, ale dostalo se mi " něčeho mnohem většího ". Příběh veskrze obyčejný, ale přitom tak poutavý! Snímek ukazuje život místních domorodců, jejich zvyků, rituálů a především každodenního boje o " holé přežití. " Jsme svědky putování jedné karavany na cestě za zajištění potravy na celou zimu ( výměna soli za tolik potřebné obilí k přežití tuhé zimy. ) Je to příběh o střetu dvou generací, nastupující mladé spoléhající převážně pouze na sebe samé a starší lpící na prastarých rituálech. Nicméně ne vždy síla nutně vítězí, je potřeba také pokory.... Himaláj je pozoruhodný snímek, který má rozhodně co nabídnout a nejsou to rozhodně pouze krásné scenérie velehor. Co určitě potěší, to jsou vynikající civilní herecké projevy neokoukaných tváří a téměř meditativní hudební doprovod. A že by bylo záhodno snímek krátit.... já říkám přidat klidně 30 minut, tak rychle mi snímek uběhl před očima. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nádherný duchovní film. 1) 47letý Francouz rodem, Nepálčan srdcem, režisér Eric Valli využil svých zkušeností fotografa a natočil něco, co se dotkne srdcí a duší většiny diváků. Úchvatné záběry hor s věrohodně autentickými hereckými výkony naturščiků, doprovázené příjemnou stylovou hudbou, mi z paměti nezmizí._____ 2) Spoiler. Vlastní příběh je o konfliktu mezi starým a novým myšlením. Konec, kdy vítězí moudrost nad pošetilostí a nezralostí, ukazuje, že pravda je v syntezi a že při hledání pravdy je nezbytná pokora. Nezapomeň...vůdce velí svým lidem, ale rozkazy přijímá od bohů...Skutečný vůdce vždy začíná neposlušností._____ 3) Thilen Lhondup, představitel Tinlého (starý náčelník) byl skutečným náčelníkem dolpské vesnice. S Wallim se skamarádili za režisérova dvouletého pobytu na místě. Karma Tensing Nyima Lama (mladý syn náčelníka Norbou, mnich, rád maluje) je skutečným lámou, který uprchl z Tibetu do Indie přes Dolpo. 28letý Gurgon Kyap (mladý vůdce karavany Karma) byl skutečným jakpou, tedy vůdcem jaků z Amda na východě Tibetu. Rovněž on uprchl z domova do Indie, kde se živil jako kuchař. Nyní žije v Paříži a pracuje jako kulisák a dekoratér. Opravdovou herečkou je 27letá Lhakpa Tsamchoe, dcera tibetských rodičů narozená v jižní Indii. Karma Wangel (malý náčelníkův vnuk Passang) studuje v Kathmandu._____ 4) Film nabízí vedle jednoduchého moudrého příběhu autenticky působící vhled do života a myšlení místních lidí. Jedno z poselství je, že se oni od nás nijak podstatně neliší...snad jen, že my jsme už dávné prosté pravdy pozapomněli. Proč jdeš se mnou?, ptá se Tinlé mnicha Norboua. On odpoví: Když jsi odjel z kláštera, vzpomněl jsem si , že můj mistr říkal: Když máš před sebou dvě cesty, vždy si vyber tu těžší._____ 5) Rád bych si prošel (jako turista a hledač poznání) zobrazovanou trasu. Oblast Dolpo, kde se film natáčel, je bez silnic, od nejbližšího letiště vzdálená tři dny jízdy na koni a podle Wikipedie tam v listopadu 2012 byl registrován jeden (!) automobil. Ovšem nedělejme si iluze; turistický (trekkaři) boom se přiblížil a dokonce i produkci filmu dalo práci zachovat nedotčený charakter místa, oproštěný od zahraničních turistů, oblečení a dalších cajků moderní doby._____ 6) Zasvěcený výklad o povaze obživy v dolpském kraji uvádí Kenneth Bauer. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Krásny film, ktorý v záplave obvyklej produkcie pôsobí osviežujúco, ako nechlórovaná voda z himalájskych bystrín. Neviem, či ho nazvať dramatizovaným dokumentom alebo zdokumentovanou drámou. To ani nie je dôležité. Dôležité je, že 108 minút sledujeme drobné radosti i vážne problémy v živote nepálskych horalov. Neskutočná kamera a mystická hudba vytvárajú rámec autentickému zápasu o vplyv a moc vo vnútri kmeňa, ale nezriedka aj zápasu o holé prežitie v drsnom prostredí veľhôr. Takže nečakajte rozprávku o tom, ako Pasang s Norbom a jakmi prešli sedmoro hôr a sedmoro údolí, až uvideli po prvýkrát v živote strom. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)
  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)
  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama