Reklama

Reklama

Himaláj - Karavana

  • Česko Himalaya - Karavana (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Když jsem dočetla knihu E.Tomáše Milarepa, moc jsem ten film chtěla vidět. Kvůli himalajské atmosféře i proto, abych si mohla děj knihy tak trochu prožít i vizuálně. Film sice není tak úplně o čarodějích, ale podle mého názoru k tomu mají všichni obyvatelé Nepálu ty nejlepší předpoklady. Kdo má aspoň trochu rád mystiku, vřele doporučuji, stejně jako milovníkům přírodních krás a obyčejných lidských osudů. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film, který ukazuje život Himálajských domorodců tak, jak snad ve skutečnosti vypadá (působil na mě velmi opravdově), podpořen úžasnou kamerou snímající nádherné scenérie a podmanivou hudbou. Neřeší nic zásadního, jenom se nám snaží ukazát tradice, těžkosti i všednodenní starosti lidí z vesnice, kteří rok co rok vyrážejí s karavanou jaků do dalekého údolí, aby vyměnili sůl, které mají dostatek za obilí, kterého sami nemohou vypěstovat ve svých končinách dostatek. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Úchvatné horské scenérie jsou v Nepálu téměř na každém kroku a v odříznutých oblastech tamní obyvatelé žijí i v dnešní době stále tradičním způsobem. Alespoň podle našeho evropského konzumního měřítka. A na zvykový styl obživy je naroubován dramatický příběh. Eric Valli mel talent, ale nebyl filmařem a samotný příběh je tím poznamenám. Jeví se to jako oživlá legenda, která je doslovně převedena na filmový pás a to tak nešikovně, že hlavní katarze se naivně a bez boje smiřuje sama se sebou a veškerá předchozí tvrdohlavost a odbojnost vyznívá nepřirozeně a směšně. Idyla, harmonie, soulad jsou nešťastnou výplní zuřivě hysterického střetu, protože neslouží ke kontrastu, ale jsou samotným ohniskem i cestou. Dramatická linka je tím odbytá a nestabilní a nejnosnější konstrukcí filmu je kamera a až kýčovité obrazy. Někomu to k uspokojení postačí, na mě ovšem působí ten celkový životní souzvuk v dramatu kontraproduktivně. Hlavní postavou majestátní ódy na život je Tinkle (zajímavý Thilen Lhondup), postarší vesnický vůdce rodu. Nedůvěřivý a paranoidní mimo úzký rodinný okruh, ješitný a popudlivý při prokazování osobního pohledu na pravdu. Zuřivě brání zvyky a rituály, zaslepeně hájí čest své rodiny s vůdcovskou rolí. Hlavním protivníkem je mladý a ctižádostivý Karma (velmi zajímavý Gurgon Kyap), nejschopnější vesnický muž nastupující mladé generace. Jeho schopnosti jsou sráženy uražeností a záští a důsledkem je i jeho celkové odmítaní prastarých tradic a obyčejů. Hlavní ženskou postavou je Pema (příjemná Lhakpa Tsamchoe), Tinkleova ovdovělá snacha. Věrnost, zodpovědnost a oddanost se dostává do mírného rozporu s citem a potřebou. Důležitou postavou je Tserin, pozdější Passang (zajímavý Karma Wangel), malý syn Pemy. Pro Tinkleho je jedinou nadějí pro pokračování zářivé budoucnosti a uchování rodinné hegemonie nad krajem. Výraznou postavou je Norbou (příjemný Karma Tensing), Tinkleův syn a buddhistický mnich. V zrcadlení pokojné víry se vydává na dobrodružnou cestu jako opora a usmiřovatel. Chvályhodné je obsazení rolí tamním obyvatelstvem. Zpracování příběhu je sice neuspokojivé, ale nezkrotnost divoké přírody v kontrastu s často přízemním chováním člověka určitě zaujme. A většinu obecenstva mainstreamového proudu film překvapivě svou vizáží i obsahem nadchne, což se počítá. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Himaláje-Nepál,vonia to exotikou a adrenalínom,miesto,kam by sa chcel človek ísť pozrieť,tu žijú ľudia,ktorí nepoznajú výdobytky techniky,žijú duchovne,nepotrebujú to,potrebujú žiť,prežiť,prejsť niekoľko dní spolu s dobytkom,aby si zaistili obživu na zimu,a tak sa takto vypravia dve skupiny,kde najprv pôjdu ako prví,kde vodcom je Karma,ktorý vedie rozsiahlu karavanu,lebo uznávaný starešina Tinlé je extrémne tvrdohlavý,nechce ísť s ním,tak sa vypraví o pár dní skôr,táto prvá skupina sa vydala na priepastnú cestu,Tinlé na začiatku práve stratil syna,zomrel mu,keď bol na výprave s Karmom,tento starý človek,keď si niečo zaumieni,tak ide takpovediac cez mŕtvoly,a táto cesta už nie je typická pre jeho staré nohy,pritom zoberie so sebou i malého vnuka,ktorý okúsi,aké je to prechádzať nebezpečnými priesmykmi,aby sa popritom zocelil a stal sa z neho muž! To samozrejme preháňam,je to najmä o tvrdohlavosti dedka a jeho soka,ktorí si nerozumejú,ale okolnosti sa zmenia,keď sa stretnú na konci.Ak si pamätáte na Luhrmanovu Austráliu,tak niečo na ten princíp,len o pár tisíc km vyššie nad morom,kde sa dá nadýchať čerstvého vzduchu jedna radosť! Tým práve film disponuje,panorámou kamerou a hudbou+atypickým exotickým jazykom.Film je cieľavedomý,pozerá sa naň dobre,ale ja som sa tu cítil stratený,viac než oni,nepoznám túto kultúru,nechcem ju spoznať,niekto by možno dokázal urobiť niečo viac,na tomto poli sa urobilo na polovicu! Repete si už nedám,spomínať budem na malebnú kameru a pútavú hudbu,a toho tvrdohlavého starca,ktorý si nedal nikdy ani za toho čerta povedať! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Krásny film, ktorý v záplave obvyklej produkcie pôsobí osviežujúco, ako nechlórovaná voda z himalájskych bystrín. Neviem, či ho nazvať dramatizovaným dokumentom alebo zdokumentovanou drámou. To ani nie je dôležité. Dôležité je, že 108 minút sledujeme drobné radosti i vážne problémy v živote nepálskych horalov. Neskutočná kamera a mystická hudba vytvárajú rámec autentickému zápasu o vplyv a moc vo vnútri kmeňa, ale nezriedka aj zápasu o holé prežitie v drsnom prostredí veľhôr. Takže nečakajte rozprávku o tom, ako Pasang s Norbom a jakmi prešli sedmoro hôr a sedmoro údolí, až uvideli po prvýkrát v živote strom. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Až štyria účinkujúci vo filme mali svoje skutočné meno Karma (Karush)
  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)
  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama