Reklama

Reklama

Citizenfour: Občan Snowden

  • Česko Citizenfour (festivalový název) (více)
Trailer 2

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument. (Česká televize)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (121)

maddy 

všechny recenze uživatele

Na to aká zásadná udalosť sa v dokumente rieši mi zvolená forma prišla pomerne nešťastne zvolená. Neviem ako ostatní hodnotiaci, ale ja som tú stiesnenú atmosféru, nebodaj napätie (napríklad v zmysle konšpiračných thrillerov často spomínaných v zahraničných recenziách) necítil vôbec. V podstate sa jedná o nekončenú sériu rozhovorov režisérky, novinára z anglického The Guardian a Snowdena odohrávajúcich sa v jeho hotelovej izbe, kde sa ukrýva. Zo Snowdena je síce cítiť znepokojenie, ale zároveň aj odhodlanie pokračovať a tie zákulisné informácie o fungovaní NSA sa skvelo počúvajú, ale to na 100 minútový film nestačí. Samotná udalosť a jej následky je riešená okrajovo a neposkytuje pohľad zo širšej/inej perspektívy ako tej Snowdenovej. Natočiť Citizenfour si skutočne vyžadovalo odvahu všetkých zúčastnených a je až prekvapivé, že sa dokument nakoniec podarilo dokončiť a distribuovať, avšak po prečítaní Wikipedie si človek urobí komplexnejší pohľad na celú problematiku. Sila dokumentu, ktorý mal vzbúriť davy proti odpočúvacím praktikám občanov ktoré praktikuje NSA sa v závere akosi vytratila. Pred Snowdenovou odvahou samozrejme klobúk dole, ale Citizenfour je ťažké hodnotiť, obsah je síce silný, ale forma mi neprišla nijako pútavá. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů poslední doby a to z několika důvodů: 1) S odstupem času víte, že sledujete z historického pohledu docela podstatné momenty a vidíte, jak to vlastně všechno začalo (téma); 2) Sledujete z velké části jádro celé události, tedy těch pár dní, kdy spolu Snowden, štáb a pár novinářů strávili v Hongkongu, resp. vidíte právě ty podstatné rozhovory, kde Snowden obhajuje svoje stanovisko a sděluje své motivy, než to přítomní novináři pustili do světa (zpracování/forma); 3) Samotná osoba Edwarda Snowdena, která je sama o sobě dostatečně zajímavá, aby dokument utáhla (a je zcela nepodstatné, že se jeho motivace mohou jevit jako čistě naivní a skautíkovské). [==] Právě tyto tři důvody (+ kdo taky nemá rád konspirace, že?) činí ze Citizenfour ojedinělý počin narozdíl od mnoha jiných dokumentů, kterým něco schází, nebo nejsou na takové úrovni - ať už kvalitním zpracováním, tématem či ústřední postavou. P.S. Po zhlédnutí Citizenfour si už nepřipouštím, že by realita byla tak zlá. Ne, je ještě horší. ()

Reklama

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Přeci jenom si myslim, že to mohlo být údernější. Snowden mohl ukázat nějaký ten program v praxi, a nějaká témata by si zasloužila prohloubit. Co mě však děsilo, tak vcítění se do něj samotnýho. On to dělal tu práci, uvědomoval si to špatný a jako jediný s tim vystoupil i když věděl co ho čeká. Posledních pár dní na svobodě: co potom? Neustále se ohlížet přes rameno? Žádný klidný spánek? Žít omezeně s faktem, že během pár let se mi vyčerpá azyl? Žít se svědomím, že ty svinstva budou pokračovat a bude se to stupňovat? Žít s pocitem, že lidem je vlastně jedno co se ve světě děje, pač se jich to netýká? Svět potřebuje kontrolu, nějaké hranice a omezení, ale rozhodně né nulové soukromí a nadbytečné škatulkování. Nejsem pro žádnou stranu, nejsem pro žádnýho prezidenta, věřim v rovnováhu, zlatej střed, antihrdinství a chci žít v bezpečí, v klidu, mít své soukromí. Nejsem rozhodně žádný paranoidní týpek, ale dokážu si připustit, že v budoucnosti se tohle masivní sledování může dostat až k nám a bude to tak enormní, že s tim nic nepůjde dělat. Trošku jsem se nechal unést, Snowden je jinak hrdina v pravým slova smyslu. Diplomaticky, přirozeně, logicky vypustil informace a nijak neohrozil vládu, která se však brání ostrejma. Přeju mu, ať se mu daří, ať žije v klidu s rodinou. Je to zásadní, důležitý a prostě mě děsí, že tohle všechno je realita. Týká se to nás všech - my v tomhle světě žijeme. Otázkou však zůstává, kam až dopustíme, aby tohle zašlo. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to tak zajímavý dokument nebýt hlavního "hrdiny" Ed se pustil do ohromného boje a furt nechápu, co ho k tomu vedlo. To že velký bratr je, se ví hrozně dlouho a až na pár vyjímek (jako je Kevin) na to nikdo moc prstem neukazoval. Prostě s tím žijeme, Ed se však rozhodl dodat k tomu i materiály. Taková sebevražda. Kdo z nás by to udělal ? Navíc kam to vedlo ? vůbec nikam. Lidi si nezačali plošně instalovat Tor, nebo nepřešli na šifrovanou komunikaci možná s malou vyjímkou Jabbera. Stále se používají zdrama cloudové úložiště a nikoho nesere, že do telefonu říká slova jako "prdel", "chcípni" nebo "policajt" v jedné větě. Takže milý, Ede ať byl tvůj projev jakkoli hrdinský, jediné co změnil, je tvé bydliště. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Dokument se venuje hlavne Snowdenovi a momentum predchazejicim prvnimu odhaleni a tesne po odhaleni. Cez je na jednu stranu fajn, jde opravdu o velky milnik a velkou udalost, ktera stoji za prozkoumani, ale uvital bych vic informaci o tom, co jejich odhaleni vyvolalo, jake zmeny/nezmeny. Jinak formalni stranka filmu je na jednicku, atmosfera v hotelovem pokoji se da krajet. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Laura Poitrasová musela tento film editovat v Berlíně, protože se bála, že by její dokument byl zabaven americkou vládou. (Leopard105)
  • Názov dokumentu vychádza z prezývky, ktorou prvý krát v roku 2013 Snowden kontaktoval režisérku Lauru Poitras. Štvorka odkazuje na predchádzajúcich troch mužov, ktorí sa pred Snowdenom pokúšali odhaliť praktiky NSA. Ich mená sú Thomas Drake, William Binney a J. Kirk Wiebe. (Real Tom Hardy)
  • Dve inštrumentálne skladby, ktoré je možné počuť v dokumente, pochádzajú z albumu "Ghosts I–IV" od americkej kapely Nine Inch Nails. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Snowden podle Olivera Stonea

Snowden podle Olivera Stonea

20.02.2015

Julian Assange už svůj film má a teď je na řadě další oblíbenec americké vlády, Edward Snowden. Bývalý systémový administrátor NSA, díky němuž víme, že sledování mobilní a elektronické komunikace… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama