Reklama

Reklama

Další generace Griswoldů v tom zase lítá. Dospělý Rusty Griswold (Helms) kráčí ve stopách svého otce a v naději na posílení rodinných pout se rozhodne překvapit svou ženu Debbie (Applegate) a jejich dva syny cestou zpět do Ameriky, do rodinného „oblíbeného zábavního parku" Walley World. (Freeman Ent.)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (349)

Marze 

všechny recenze uživatele

Hledání opravdu zábavných prvků aby si divák s mozkem vzal lupu. První oázu představuje vůz, který spořivý tatík půjčí, „albánská honda“, jejíž navigace křičí na řidiče říznou korejštinou. Druhý zdroj vtipu poskytuje fakt, že mladší z bratrů šikanuje, ba drsně tyranizuje staršího. Do třetice si člověk vychutná vzácný návrat černého situačního humoru při otcově laškování se svůdnou slečnou na dálnici. Ovšem jinak se taškařice točí kolem sexu – méně zkušení si ve slovníku dohledají podrobnosti praktiky zvané v angličtině rimjob – a kolem vyměšování všeho druhu. Maminka během pokusu vzkřísit bezuzdné studentské radovánky mohutně zvrací, tatínek si zase v koupeli splete přírodní léčivé prameny s odpadem plným výkalů, což se do slova a do písmene rozmazává.Z legendy zbyl televizní sitcom na čtyřech kolech, únosný leda pro deštivý večer, kdy vyhoří knihovna a ostatní kanály mají výluku. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Na rodinou dovolenou s Griswoldovic rodinkou se můžete vydat bez obav. Nemůže se nic stát. V nejhorším případě se jejich eskapádám nezasmějete. Anebo se jim budete smát jako pominutí. To už záleží na tom, jak máte své nároky na komedii nastaveny. Pokud vám stačí pásmo scének, poslepovaných nepříliš zdatnou režií, máte jedinečnou příležitost dostat se na komediální vlnu s poněkud nestandardní rodinkou, která se vydala poněkud nestandardním vozem albánské výroby na cestu napříč Amerikou až do zábavního parku, v němž zůstaly rodinné hodnoty a vzpomínky na dětství. Vystupování a chování Griswoldů určitě nepatří k příkladným. Jsou vůči druhým závistiví, zlomyslní, nepřejícní, agresivní, ale scénky těžící z jejich nectností a špatných charakterových vlastností, pobaví zdaleka nejvíc. Nejméně film bavil, když se čekalo, že s příchodem nějaké známé herecké akvizice to bude silně třeskuté. Ohňostroj humoru byl překvapivě nejméně zářivější, respektive zápalný knot nechytl vůbec a chcípl. A to nasere. Co třeba dlouhá sekvence se strýčkem rodiny Chrisem Hemsworthem, v níž by se humoru nedořezalo ani s motorovou pilou. Nejinak tomu bylo s "vodákem" Charlieho Daye, o nic lépe na tom nebyl ani hraniční policista Michaela Peňe. Prostě nic a nikdo nezafungoval s tím, co se nabízelo. A potenciál v těchto vystoupeních byl, scénář se o originalitu postaral, na humor ovšem kašlal. Režie byla rušivá. Vyloženě poslepované scénky nemohou bavit v celovečerní stopáži optimálním způsobem. A výjimkou nebyly ani okaté zadní projekce, když se zrovna rodina ocitla ve vzduchu a na vodě. Dvojice scenáristů si usmyslela, že svůj scénář zrealizuje. A jelikož dohromady nenatočili nic, dopadlo to pofidérně. Psaní jim jde evidentně lépe. Což potvrzuje celá řada neotřelých scenáristických nápadů, kterými se film jen hemží. Určitě ne všechny byly proklatě vtipné, ale k vidění byly nepříliš ohrané záležitosti: mladší bratr soustavně šikanuje staršího, vtipný návrat ke studijním dívčím hrám, auto, které má nevyzpytatelné funkce, včetně tlačítka s hákovým křížem, koupání ve splaškách aj. Nejlépe se filmu z komediálního hlediska dařilo, když byli na scéně jen Griswoldovi. Jakmile k nim někdo přibyl, už to vázlo. Russ Griswold, filmový to potomek Chevyho Chase a Beverly D´Angelo (i ti se ve filmu objeví), se svojí praštěnou rodinou zavítal také do našich kin, na rozdíl od Griswoldů z osmdesátek a devadesátek, kterým se to nikdy nepodařilo. Na cestu si přibalili humor všech možných kategorií, fekální humor ale příliš nepoužívají. Na zahnání podzimní, zimní, jarní a letní depky, by mohl být účinný. A pokud ne, tuhle dovolenou reklamujte u cestovky Daley&Goldstein. 60% ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Pôvodný Vacation bola neškodná, priemerná komédia pre celú hodinu, akurát vhodná na nedeľné dopoludnie. Tento sequel/remake v jednom by chcel byť letnou R-kovou komédiou po vzore We're the Millers, no je skôr komédiou ktorá nevie pre koho by vlastne chcela byť určená. Výsledkom je podivný mix komédie pre všetkých a zároveň pre nikoho. Chvíľu sa tu tak servírujú hodnoty ako z komédie pre celú rodinu ako sa musia mať všetci radi no matter what, inokedy infantilný humor kde sa brat mláti s bratom, tretí krát zase sexistický humor pri ktorom Chris Hemsworth vystavuje na obdiv svoje prirodzenie, prípadne až nechutne fekálny humor počas ktorého sa hlavné postavy kúpu medzi mŕtvolami a mažú hovnami alebo sú zavalení vnútornostiam kravy. Nehovorím, že Vacation nemá aj lepšie chvíľky a pár fajn vtípkov ako napríklad ten s vysvetľovaním čo je to rimjob, ale často krát bohužiaľ strieda vtipné situácie s totálnou trápnosťou a ten pomer je väčšinou na strane trápnosti, takže keď vám už bude jednu chvíľu pripadať Vacatoin ako iba trochu vulgárnejšia komédia pre všetkých, zrazu tu začne inak skvelá Christina Applegate nekontrolovane zvracať a skutočne to nie je vôbec vtipné. Vacation chce byť tak silene vtipnou komédiou za každú cenu, že kompletne všetky situácie ženie až do extrémov a tie vulgarity a nechutnosti tak pôsobia maximálne samoúčelne než by bavili. Režisér sa tu namiesto toho, aby film pôsobil ako nejaký kompaktný celok snaží narvať čo najviac potenciálne vtipných scénok, ktoré spolu neladia a často ničia aj tých pár pozitívnych chvíľ ktoré Vacation rozhodne má. Dokážem sa bez problémov baviť na hrubom vulgárnom, aj fekálnom humore, ale musí to mať aspoň nejaký koncept a byť vo filme vo vyváženom pomere. Vo Vacation je však bez ľadu a skladu doslovne narvané všetko od tej najnechutnejšej komédie po moralizovanie pre celú rodinu a spolu to jednoducho nefunguje. CELKOVO: 2* (4/10) ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Nechci srovnávat s původní Bláznivou dovolenou, především proto, že si ji defacto už moc nepamatuji. Beru to tento snímek jako sám o sobě. Pobavilo mě to, není to sice nějaká super-bomba, ale ani neurazí. Průšvihy rodiny Griswoldů jsou vtipné, občas až neuvěřitelné a to je přesně takové jako to mělo být! Klasický originál zůstane pořád "kultovkou" ale noví Griswoldovic se nemají za co stydět! Slušné akorát padnoucí tři hvězdičky si zaslouží... ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Griswoldovci??To BOLA docela fajn rodinka,lenže to by nesmelo prísť toto pokračovanie na ktoré si zajtra z najväčšou pravdepodobnosťou ani len nevspomeniem.Nedá mi neporovnávať túto nevydarenú kopiu zo skvelou zábavou z 80-tych rokov.Novodobí Griswoldovci nám ukázali,aký plytký humor a zábava ovláda modernú Ameriku.Sorry,ale eventuálne komické scénky mi vylúdili len otrávený výraz na tváry.Modré vybuchujúce čudo na štyroch kolesách na diaľkové ovládanie??!Asi je so mnou niečo špatne,ale neverím,že toto sa mi má páčiť nieto ešte baviť.Neviem prečo vzniklo toto nepriame pokračovanie,asi to ani nebudem chcieť vedieť. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (11)

  • Film tvorí zvláštnu zmes sequelu (odkazuje na predchádzajúce filmy), remaku (niektoré scény sú rovnaké alebo veľmi podobné tým z predchádzajúcich filmov) a rebootu (nový film možnej série s novým obsadením). (Laslo)
  • Scéna na raftoch sa natáčala na troch rôznych miestach. (Game90)
  • Chevy Chase (Clark Griswold) je jediným hercem, který hrál ve všech dílech celé série. (jenik71)

Související novinky

Kdo natočí Flashpoint od DC?

Kdo natočí Flashpoint od DC?

17.01.2018

Ve světle nedostatečných tržeb Ligy spravedlnosti (655 milionů dolarů nestačí ani na výdělky Muže z oceli) se filmový vesmír od DC maličko překopává. Jeho řízení teď bude mít na starost Walter Hamada… (více)

Kdo sepíše Spider-Mana?

Kdo sepíše Spider-Mana?

19.07.2015

Tobey Maguire (Spider-Man) a Andrew Garfield (Amazing Spider-Man) si užívají pavoučí důchod a Tom Holland (Nic nás nerozdělí) se naopak chystá na svůj marvelácký debut. Poprvé ho jako Petera Parkera… (více)

Thor bude krotit kafe

Thor bude krotit kafe

11.06.2015

Chris Hemsworth (Avengers: Age of Ultron) má novou práci. V minulých letech si vydělával jako superhrdina v Thorovi, elitní řidič v Rivalech nebo kyberpostrach v Hackerovi, letos ale bude předvádět… (více)

Reklama

Reklama