Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Aneb jak se dá využít "lámavosti" lidské psychiky a vynalézavosti pana Zimbarda k natočení epicky brutálního (a to ve všech slova smyslech) filmu. Chvílema jsem ani nemohla dýchat. Bohužel mi to po logické stránce přišlo chvílema nedotažené, což z celkového dojmu ukouslo jednu hvězdičku, ale film je až neskutečně strhující. Pretty good. A Moritz má i po záchvatu úzkosti pořád nejkrásnější úsměv. :) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V Doxu centru umění v Praze byla o tomto známém experimentu uspořádána pěkná výstava . Málokdo ví, že účastníci pokusu byli po mnoha letech vysledováni . Pokusu se vzepřel jeden účastník a zjistilo se , že celý život strávil jako kriminálník ve vězení a při experimentu se vzepřel jen proto, že měl otce, který ho týral a měl vzdor vůči všemu. Jiný účastník, který krutě týral, se dal na řádný život a přispíval na charitu. ()

Reklama

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Když se Experiment začal rozjíždět, tak mi ihned problesklo hlavou, že půjde o slabší kousek na úrovni televizní inscenace, kterou známe u německých sousedů. Jasně, po technické stránce se nejedná o úplně vybroušený snímek, ale ukázalo se, že jsem film hodně podcenil. Nakonec se z něj vyklubalo solidní akční psycho, které je inspirované podle skutečného Stanfordského vězeňského experimentu. Jakmile začne přituhovat, nelze jinak než dokoukat do konce, protože v napětí Experiment výborně graduje. A samotné finále jsou tak trochu jatka, které ve mě dokázaly vybouřit vlnu emocí. Nejedná se zase o takový exploaťák a trošku jsem nadsadil, ale rozhodně to stálo za to. Co mě dostalo nejvíc je výběr herců padnoucí přesně na míru jednotlivým charakterům. Z počátku je všechno "hahaha"/"hihihi", ale všichni se nám tam krásně vybarví v plné parádě, a to místama docela šokujícím způsobem. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí musím jít s hodnocením strmě dolů. Příliš těžká látka pro zdejší německé poloamatéry. Hlavní dějová linka je prošpikovaná zbytečnými a nezajímavými zájmy 'hlavní' postavy a nejen jí, které jsou absolutně mimoděk podstrkávány divákovi jako cukrová vata. To hlavní, o co tu jde, je natočeno neohrabaně a herci jsou navíc dost otřesní. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Námet síce prepožičaný z reálneho väzenského experimentu, ale spracovanie vcelku napínavé. Aj keď musím súhlasiť s viacerými komentármi, že tá psychológia postáv mohla byť určite oveľa viacej prepracovaná a potom by to malo ešte väčší efekt. Pôvodná úloha sa dozorcom akosi vymkla z rúk, aj keď väzni tiež tomu dosť dopomohli, keďže od začiatku celý experiment brali len ako nejakú nezáväznú zábavu. Ale to hlavné bolo vystihnuté dokonalo - dajte niekomu do rúk moc, iným zoberte akékoľvek právo odporu, a výsledok je na svete. Samozrejme takýto násilný scenár bol trošku prehnaný, ale v základných črtách dosť reálny. Takí sú proste ľudia - ako náhle má niekto nad inými kontrolu, vedome to zneužíva na zvýšenie vlastného sebavedomia. Posledná pol hodinka bola dosť drsná, a experiment akosi nevyšiel... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)
  • Nátačení filmu probíhalo chronologicky podle scénáře za účelem větší realističnosti. (Morien)
  • P. Zimbardo sa vo svojej knihe „The Lucifer Effect“ (2007) vyslovil značne kriticky voči filmovému spracovaniu svojho Stanfordského experimentu. Tvrdí: „Film je inšpirovaný experimentom, čo podľa scenáristov dáva tejto "fantázii" punc legitimity a skutočnej udalosti. Zámerne však v záujme senzáciechtivosti namiesto skutočného priebehu nášho experimentu zobrazuje výmysly. Nakoniec ide o vulgárne zobrazenie sexizmu a bezdôvodnej sexuality, a násilia bez vyváženej hodnoty.“ (agency)

Reklama

Reklama