Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (311)

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Aneb jak se dá využít "lámavosti" lidské psychiky a vynalézavosti pana Zimbarda k natočení epicky brutálního (a to ve všech slova smyslech) filmu. Chvílema jsem ani nemohla dýchat. Bohužel mi to po logické stránce přišlo chvílema nedotažené, což z celkového dojmu ukouslo jednu hvězdičku, ale film je až neskutečně strhující. Pretty good. A Moritz má i po záchvatu úzkosti pořád nejkrásnější úsměv. :) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Na konci jsem se zmohl akorát na "Ty vole!". Nenašel jsem tam žádnou chybu - vězeňská atmosféra byla naprosto dokonalá a stejně tak bylo zážitkem sledovat rozklad jednotlivých vězňů a naopak propadání moci v podání dozorců. Mrazilo mě v zádech, když jsem si uvědomil, že tohle se skutečně stalo. Prostě skvělé! 95% ()

Reklama

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Chápu že tento film není pro všechny, ale přesto mi hodnocení přijde poměrně nízké... Film na mě neuvěřitelným způsobem zapůsobil... Vím že se slavným Stanfordským experimentem pouze inspirovali a většina filmu je tedy uměleckou licencí, ovšem myslím, že podobná věc by se stát mohla... Velice silná výpověď o tom, že sociologové mají pravdu když říkají, že ať už je člověk jakkoliv slušný, za "správných" podmínek jsme schopni téměř všeho... P. S.: Moritz Bleibtreu je vynikající a stejně tak jeho filmový protipól, ztvárněný neskutečně slizkým a fašistickým Justusem von Dohnanyiem, kterého, jakmile se rozjede, musí každý divák z duše nenávidět... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Drsné. Pozvolna stupňované drama se postupem času zvrtne v husí kůži nahánějící thriller. Herecké výkony jsou celkem věrohodné, film může vzhledem ke skutečným událostem působit klidně jako dokument. I když má snímek dvě hodiny, již od prvních okamžiků začátku "experimentu" dostanou věci takový spád, že vše uteče jakoby mrknutím oka. Poslední půlhodina je pak děsivou přehlídkou těch nejdivočejších lidských vlastností, kdy se téměř ze všech zůčastněných stává divá zvěř, jednající zcela na základě instinktů. Včetně toho nejdůležitějšího: přežít. Výborná vězeňská chuťovka a film, který vás z depky rozhodně nedostane... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)
  • V skutočnom Stanfordskom experimente z roku 2001 nepretiekla podľa Zimbarda, ktorý výskum realizoval, ani kvapka krvi a násilie bolo obmedzené na vyzlečenie zo šiat či postriekanie väzňa hasičským prístrojom. K bitkám, znásilneniu či dokonca smrti nikdy nedošlo. (Arsenal83)
  • Závěr z experimentu, který učinil v roce 1971 pan doktor Zimbardo, zněl: "Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností." (Blz2g)

Reklama

Reklama