Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Tříska v příběhu životní krize špičkového fotbalisty. Profesionální fotbalista Petr Hendrych, kapitán družstva, člen reprezentačního týmu, populární i ve svém bydlišti, už nepodává špičkové výkony. Funkcionáři, kteří ho až dosud využívali, až vykořisťovali, se s ním chtějí rozejít. V rozhodujícím zápasu chce trenér postavit Hendrycha jako náhradníka s perspektivou až pro druhý poločas, což mu sdělí těsně před začátkem. Hendrych se rozčílí a odejde z hřiště. Aureola slavného sportovce je rázem rozbita. Hendrych cítí, že skončil nejen na hřišti, ale že se z jeho života vytrácí i pohodlná a přepychová rodinná idyla, cesty do ciziny, tuzexové poukázky atd. Během fotbalové kariéry se nepřipravil na žádné zaměstnání a nevidí teď pro sebe žádnou perspektivu. Prochází obrovskou osobní krizí... Hlavní roli s temperamentem a vcítěním ztělesnil Jan Tříska. Bylo to před jeho emigrací do USA, takže snímek se v repríze objevil až po roce 1989. Příběh o konci kariéry špičkového sportovce vznikl podle povídky spisovatele, novináře a sportovního redaktora Oty Pavla. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Jsem z toho v rozpacích, ale těch 70% moc nechápu. Výprava je vskutku jednoduchá, to by nevadilo, ale ty kecy typu "balón je kulatej a hra je hra", to mě tedy nebavilo. Tříska jako čutálista, kterej v rámci hysterickýho záchvatu tříská pohárama o zem, mi připadal dost směšnej. A ten monolog na závěr, že byl jak artistka v cirkuse, tedy pardon, ale to fakt ne. Uznávám, že jako žena, která fotbalu neholduje (miluju ragby :-)) asi nejsem schopna kvality tohoto díla docenit. Jedna hvězda pro Libuši Štědrou. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

V diskusi to film dost schytává, já mohu přispět pohledem dětského diváka, který to viděl už hodně dávno. Ale je jisté, že někco na tom dramatu fotbalisty, jenž se těžce vyrovnává s tím, že plácání po zádech a slavné góly jsou minulostí, zatímco současnou realitou je zahřívání lavičky náhradníků, určitě bylo, jinak bych si po tolika desetiletích nepamatoval název filmu a nešel ho sem vyhledat. Rád bych to viděl znovu. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tohle je zfilmovaná povídka Oty Pavla, POHÁR OD PÁNABOHA. Film se jí věrohodně drží. Je o tom, co čeká každého skvělého sportovce (zde fotbalistu) na konci kariéry. A to strmý pád, kdy už nestačí mladším. Povídka obsahuje, jak se s tím nechce smířit a také jeho pocity o tom, jak to přijme jeho rodina, až nebude vydělávat jako doposud. Jan Tříska toho končícího fotbalistu zahrál přesně tak, jak to Ota Pavel napsal. Bohužel celkově mi ale i tak přijde mnohem lepší ta psaná povídka než tento černobílý televizní film. [93. hodnocení, 10. komentář, 64%] ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Maličkost, spíše jen takové zamyšlení nad koncem kariéry jednoo fotbalisty. Ovšem skvělý námět Oty Pavla a výborný výkon Jan Třísky, ovšem i krásná Libuše Štědrá, tomu dávají vyšší level. Když si vzpomenu na nedávno zhlédnutý Správnej dres s Mádlem, tak to je prostě ne nebe a dudy, ale NEBE a peklo, přičemž peklo je samozřejmě ten film s Mádlem. ()

panslav 

všechny recenze uživatele

Vynikající psychologická studie jednoho čerstvě vysloužilého profesionálního fotbalisty (i když za socialismu oficiálně žádný profesionální sportovec u nás neexistoval). Příběh je překvapivě i po téměř padesáti letech nadčasový, neboť až na několik nul navíc u fotbalových platů se v dilematu většiny vrcholových sportovců, co bude s jejich životem po ukončení kariéry, zas tolik nezměnilo ani dnes. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama