Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nukleární zkoušky prováděné v poušti severozápadní části Ameriky mají za následek zmutování mravenců, z nichž se stávají gigantické obludy. Hororový dav lezoucích a drápajících se mutantů z jejich obrovských katakomb může zastavit pouze specializovaný tým vědeckých profesionálů s pomocí zkušené a plně vyzbrojené vojenské armády... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

lamps 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší film svého druhu, z jehož dokonale vystavěné úvodní sekvence v texaské poušti doslova přebíhá mráz po zádech (vyděšená němá holčička je přímo mistrovským tahem), a ve zbytku stopáže neustále překvapuje originálními postupy a výměnou lokací. Jediný zádrhel vidím v tom, že dvakrát po sobě variované schéma, završené scénami z mravenčího doupěte, už podruhé ztrácí původní náboj a energii. Každopádně, chcete-li vidět typického zástupce komplexně zmáknutého monstr filmu, který začíná přepadením karavanu a ve finále řeší nadnárodní krizi a souvislosti, Them! je tou pravou volbou na krásný cinefilní večer při svíčkách. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dlouhých 55 let se na filmu podepsalo v dobrém i zlém. Efekty jsou velmi předpotopní, ale mají své kouzlo stejně jako herci a celá paranoidní myšlenka a příběh filmu. Chvílemi je atmosféra velmi kvalitní, ale prostě už nejsme v 50sátých letech a nebojíme se atomových zkoušek ani dopadů atomových zbraní... Them! je však ukázkou, že ne všichni byli přesvědčení o tom, že jaderné zbraně jsou to nejlepší pro budoucnost a vyjádření tímto filmem dostalo i zajímavou myšlenku dopadů, která se dříve často ignorovala. Film je velmi dobře a vkusně natočený, takže nepůsobí, pokud si odmyslíme efekty, vůbec zastarale a směšně. Tradiční krátká délka filmu je pouze ku prospěchu. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nejlepší monster film o mravencích, jaký jsem měl zatím tu čest vidět. Líbí se mi postupné poodhalování příběhu, kdy přestože víte již od začátku, kdo stojí za zmizením několika lidí – tak to tvůrci dokázali přesně načasovat a atmosféra se v tu chvíli začala ještě více stupňovat. V určitých chvílích jsem si sice říkal, že to je zbytečně natahováno, ale byl jsem odměněn finálním rozuzlením v kanálech pod Los Angeles. K trikům nemám nejmenší výhrady, protože na svou dobu jsou hodně dobré, což se nejspíš velkou měrou podepsalo i na tom, že z tohoto filmu měli někteří lidé v té době noční můry. Dneska se už sice většině záběrů jen zasmějeme, ale i tak to pro mě zůstává nadprůměrným filmem. 7/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejznámějších, nejvýznamnějších a nejáčkovějších padesátkových sci-fi, jehož monstry jsou gigantičtí, nukleárními testy zmutovaní mravenci. Film začíná celkem hezky kdesi v poušti Nového Mexika, kde dojde k podivným událostem a posléze je objeveno obří mraveniště, jehož obsah se tak úplně nepodaří vyhubit. Efekty už dnes prostě moc nezafungují; hmyzáci jsou sice velcí a šerední, ale také zoufale neohrabaní a zpomalení. Ale to by se ještě dalo s klidem přejít, narozdíl od nudy. Většinu filmu totiž probíhá nepříliš záživné policejní vyšetřování a pátrání po uprchlých mravencích, prostě žádná velká akce. Každopádně, je třeba si uvědomit čím byl asi tento snímek v období svého uvedení. Diváci, vytřepaní z tehdy aktuální hrozby ničivé nukleární apokalypsy, navíc zde vůbec poprvé představení přerostlým vražedným hmyzákům na plátně, měli docela dobrou příležitost sedět po celou dobu stopáže jak zařezaní - ten strach tam prostě byl. Ale bohužel, dnes už není. [projekce v Americkém centru, 27.4.'10] ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Heh. Armada, plamenomety, hniezdo, vajicka, kralovna. Ako spomenul POMO Cameron mal slusnu inspiraciu pri nakrucani Votrelcov. A to nielen vyssie spomenutymi spoznavacimi znakmi ale aj faktom ze samotne obrie mravce nastupuju az v tretine filmu zatial co v uvode sa buduje atmosfera a zbieraju sa dokazy potvrdzujuce spociatku absurdnu teoriu o vrazdiacich zmutovanych mravcoch. A taktiez tu mame vyplasene male dievca (akasi vzdialena parafraza na Newt). 80% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • Presne v duchu podobných filmov z 50. rokov minulého storočia, aj tento tu obsahuje scénu, kde vedec púšťa dokument a vysvetľuje odborné vedecké pozadie práve aktuálnej hrozby. (beso74)
  • Starého pána spievajúceho si pesničku "Make Me a Sergeant" si zahral Olin Howland. O 4 roky neskôr si zahral v inom sci-fi  filme, The Blob, kde sa stal obeťou nenásytnej hmoty. (beso74)
  • Them! se měl původně natáčet trojrozměrně. Některé 3D prvky byly ponechány, například velké detaily mravenců, které působily tak efektně, že prošly i konečným sestřihem. (Epistemolog)

Související novinky

Michael Giacchino našel nový projekt

Michael Giacchino našel nový projekt

05.01.2023

Oscarový skladatel a po nedávném debutu u Marvelu se snímkem Vlkodlak: Noční lovec taky režisér Michael Giacchino (Ztraceni, The Batman) se zdá se našel svůj příští tentokrát už celovečerní projekt.… (více)

Reklama

Reklama