Reklama

Reklama

Svět zítřka

(festivalový název)
  • USA World of Tomorrow (více)
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama / Sci-Fi
USA, 2015, 17 min

Režie:

Don Hertzfeldt

Scénář:

Don Hertzfeldt

Obsahy(1)

Vizionářský film Dona Hertzfeldta Svět zítřka je příběhem malé holčičky, která se dostane na „exkurzi" po vzdálené budoucnosti. Film o přetechnizovaném světě je postavený na jednoduchém výtvarnu, které přitom nese jasný autorský rukopis. (Anifilm)

Recenze (14)

JFL 

všechny recenze uživatele

Malá Emilka a její vlastní klon z budoucnosti zoufale hledající smysl vlastního bytí a toužící po naplnění ve světě směřujícím vstříc záhubě. Nebo také animátor Don Hertzfeldt a jeho první krůčky na poli počítačové animace v doprovodu jeho čtyřleté neteře Winony. Dětská bezelstnost a hravost coby krásně děsivá propast, do níž hledí mysl tížená filosoficko-existenciálními úzkostí. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Čo ja viem. Akosi nedokážem zdieľať to všeobecné nadšenie ostatných, no možno budem jediný, koho tento krátky film v podstate ničím extra neoslovil - ani mizerná animácia, ani post-apokalyptický koncept, ani depresívny príbeh, no možno akurát tak to záverečné posolstvo o ocenení prítomnosti skôr ako sa z nej stane minulosť... ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* před časem jsem našel tento ukecaný kraťas v češtině na stránkách sosac.tv, tak jsem využil příležitost ho zkouknout po dlouhé době, co jsem ho měl ve svém hledáčku, kvůli svému vyššímu hodnocení i proto že byl nominovaný na Oskara. Bohužel mi nepřinesl očekávaný zážitek a dobrý námět nebyl využit. Od Hertzfeldtovi animace jsou to nečekal ... tu znám, ale ani očekávanou filozofickou hloubku jsem nenašel. Takže těsně pod hranou 3 hvězd. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 0 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak po dvou (nebo spíš čtyřech, jelikož Takový nádherný den jsou tři krátké filmy spojené do jednoho) mi konečně Hertzfeldt sedl. Ta strašně minimalistická animace se mi vždy na jeho filmech líbila a tady se mi konečně líbilo i to ostatní. Má to podmanivý vizuál, svět budoucnosti zaujme (byť vše už tady bylo, a ne jednou), obě Emily jsou celkem sympatické a dokonce to má i co říct. O to se Takový nádherný den snažil taky, avšak se nakonec utopil v nihilismu. Svět zítřka je sice taky depresivní, ale je v něm nějaká naděje (no vida, že to jde) a tím se pro mě stává mnohem realističtějším. Většina myšlenek je stejná, jako ty, co byly řečeny v Takovém nádherném dni, ale i když se Hertzfeldt opakuje, tady zapůsobily mnohem lépe a i hlouběji. Dokonce je zde i povedený humor a s finální myšlenkou se nedá nesouhlasit (i když je jednoduchá - užívej si přítomnosti, protože nevíš, jaká bude budoucnost (což je poměrně aktuální, vzhledem k té mediální pandemii s koronavirem - v souvislosti s tím jsem si vzpomněl, jak jsem den před zavřením restaurací, omezeného vycházení ven a povinného nošení roušek jel s tátou na výlet do Berouna a Řevnic a pak na to ty dva měsíce vzpomínal (a vzpomínám pořád), jak se ten den tehdy povedl). No, teď jsem trochu odbočil, každopádně Svět zítřka se mi - a vůbec jsem s tím nepočítal - líbil. Akorát větu "Jsem hrdá na svůj smutek, protože se díky němu cítím víc na živu." odněkud Hertzfeld ukradl, jelikož jsem ji stoprocentně už někde slyšel (že by v Takovém nádherném dni? To by pak vykrádal sám sebe). Slabé 4* ()

Kobitch 

všechny recenze uživatele

První film a první pocit „what the fu*k did I just watch?”. Říkal jsem si, že mě film totálně minul z důvodu únavy, druhý den jsem si jej tedy pustil znova. Ne, únavou to nebylo, i napodruhé mi film přišel jako slátanina a litoval jsem, že jsem mu věnoval zbytečných 15 minut navíc. Film má dobré hodnocení (na ČSFD pěkných 77 %), názory jsou ale hodně polarizované a já patřím ke skupině diváků, které se film nelíbil. Možná by filmu pomohla větší střídmost, protože od začátku do konce se zde objevují nové a nové motivy. Chvílemi jsem měl problém držet pozornost a všechny věci vnímat a přemýšlet o nich. V jednu chvíli se nastíní důležitá myšlenka, ale hned o moment později je přebita novou, zcela nesouvisející věcí. A takto se to opakuje několikrát, po chvíli mě to přestalo zajímat a jen jsem čekal na konec. Některé z těch motivů jsou například cestování časem, upload svého myšlení do nového, zdravého těla, problém teleportace apod. Pokud by se film zaměřil na jeden motiv, ocenil bych to více, než být od začátku zavalen nesmyslným množstvím rádoby filosofických otázek. Žádná závratná krása neleží ani v animaci — jednoduchý vizuál by pro mně normálně nebyl překážkou. To by však musel zbytek filmu fungovat na jedničku, což se zde neděje, a proto film hodnotím negativně. [Oscary 2015] ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama