Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Panovníci sousedních království si na bitevním poli slíbili, že se jejich rody jednou spojí. Příběh začíná po letech. Princ už dosáhl plnoletosti, a tak nastal čas, aby se oženil s dcerou krále sousední země. Dávný slib musí být naplněn! Do ženění se mu však chce pramálo. Spíše ho zajímají okolní lesy, ptáci a především volnost. Své chování nezmění ani ve chvíli, kdy přijede krásná princezna. A i ta záhy pochopí, že se k sobě s princem vůbec nehodí. Oba se proto chtějí královskému slibu vzepřít. Ovdovělý král je neústupný a – byť je mu je princezna více než milá – prosbě o zrušení sňatku nemíní vyhovět. Navíc jej opouští jej i rádce Bohdan, jenž se vrací na svou tvrz. Čím dál bezradnější král usiluje o jeho návrat, nebo alespoň o příchod jeho syna, o němž Bohdan často vyprávěl – věřil, že jistě bude stejně tak moudrý. Bohdan ovšem žádného syna nemá, má jen dceru Dinu, která přichází v přestrojení a jednoho dne s princem ze zámku uteče. V panošovi princ neomylně pozná půvabnou dívku Dinu a chce si ji vzít. Setkání s králem, který je nakonec najde v lese, je plné napětí! Král stále trvá na svém. Princezna, která se mezitím pohybovala stále častěji po králově boku, je stejně moudrá jako krásná a přichází s překvapivým řešením. Královský slib bude naplněn a ti, co se milují, se budou moci vzít. (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Hodně utahaná štědrovečerní pohádka, která je postavena pouze na tom, že si kdysi dávno dali králové dvou zemí slib, že až princ dosáhne zletilosti, tak si vezme princeznu ze sousedství. A jak tomu už tak bývá, mladí jsou proti tomu a brání se. Zatímco prince to více táhne do lesů, za zvířaty, za koňmi, tak se začíná zamilovávat do panoše. Ačkoliv vůbec netuší, že ten klučina s roztomilou tvářičkou a líbezným hlasem je převlečená Lucka Vondráčková. Nakonec to ale vše dopadne a Lucka Vondráčková svoji identitu odhalí, a tak David Kraus nemůže být obviněn, že coby princ je gay. A pro koho bije srdce Kláry Issové, coby princezny vedlejšího království? Tak ta překvapí ještě více. [4068. hodnocení, 127. komentář, 54%] ()

envision1 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem tento film viděl na festivalu v Ostrově a tenkrát se mi vůbec nelíbil. Nicméně po letech náhodné shlédnutí v televizi znamená příjemné překvapení. A není se čemu divit, vždyť autorem scénáře je František Pavlíček. Pravda, děj nijak složitý, ovšem zápletka poměrně neotřelá. Komické výstupy Wilhelmové a Krause (Jana) mohly být promakanější, stejně jako některé dialogy. (Ne)herec Kraus ml. ušel (žádný zázrak, ale nevadil).Dobře podané charaktery hlavních postav. Jindy by mi vadilo, jak král nesmyslně trvá na svém slibu, ale tady je jasné, jak je pro něj dané slovo důležité a pře to zkrátka nejede vlak. Stejně tak princ, nakloněn víc toulání přírodou než učení a etiketě, nepůsobí popisně, jak je obvyklé v podobných případech v televizních pohádkách. Plusy - Exteriéry - krásná krajina, příroda, to si mě naklonilo a taky tvrz Cuknštejn. Hudba - velmi povedená (až na závěrečnou písničku - hudebně ani textově nic moc a ještě nechápu, proč ji zpívají neznámí zpěváci, když ve filmu hrají Vondráčková s Krausem - ať už si o jejich zpěvu myslíme, co chceme, přece jen by to bylo zajímavější) Minus - střih (nerytmizuje, chvílemi mě vyloženě štval). Verdikt: oproti jiným pohádkám posledních deseti let čtyřhvězdičkový nadprůměr. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Na této "pohádce" (o žánru by se dalo trochu pochybovat) jsem byla jako malá holčička v kině a nadšená jsem vůbec nebyla, protože mi zkrátka přišlo hrozně zvláštní, že si princezna za muže nevybere prince, ale jeho královského otce. Dnes už mi tento zvrat vůbec divný nepřijde, protože Kramár byl vážně fešák :). Musím také pochválit hudbu. Menší děti se ale u "Královského slibu" určitě bavit nebudou. ()

Soupalka 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od ostatních nedokážu hodnotit méně než 4. Potěšilo mne, že konečně někdo natočil filmovou pohádku s trochu jiným a méně klasickým tématem, nešetřil na výpravě ani na dialozích a herecky se jednalo o kvalitní a uvěřitelné představení s dospělými herci, kteří nepůsobí trapně. Děti hodnotí pohádky jinak, ale dospělí se také občas na nějaké chtějí podívat a tuto pohádku ráda vidím i opakovaně. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vůbec největší chybou celé pohádky je...že to není pohádka. Nebojuje se proti žádnému zlu, nejsou tu kouzla, čáry a vlastně ani láska. Zůstal tu jen slib a tak více než pohádku film připomíná historický TV film. Nerozumím tomu, jak si tvůrci mohli myslet, že by tohle mohlo zaujmout děti, pro které by pohádky primárně měly být určeny. A hlavně, jak by tohle mohlo zaujmout vůbec někoho. Vždyť snímek nemá žádný děj. Pořád dokola se žvaní o tom, že král něco slíbil a musí to dodržet a po Krausově nacpávání se kuřetem a jedné vtipné hlášce opět slib, přestávka, slib...atd. Přičemž zhruba po třiceti minutách je jasné, kam film směřuje a aby toho nebylo málo, rozřeší se vše v poslední minutě. A tak nebýt právě Jana Krause, kterého jsem měl na mysli i výše, nebyl by zde zastoupen ani humor, kterého i tak je zde jako šafránu. Zbývá se už jen ptát, zda tvůrci alespoň tuší, čím by měla být pohádka pohádkou. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Když princezna (Klára Issová) vyráží na koni společně s králem (Maroš Kramár) hledat králova syna, má na čele perlu ve tvaru slzy, jejíž velikost neodpovídá té, která se objevuje ve finální konfrontaci. (Malory)
  • Natáčení probíhalo na zámku Žleby, vidět je pak možné i tvrz Cuknštejn. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama