Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (169)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ovšem velmi pěkné ***, nevylučuju možnost růstu s dalšími shlédnutími, kterým, soudě podle nadšení obou potomků, rozhodně neujdu. Taková anime variace na Casablanku posunutá trochu do fantasy, milá, nápaditá a atmosférická, jen na Mijazakiho nezvykle civilní – bez ohňostrojů nespoutané fantazie se pro mě ztrácí podstatná část obvyklého půvabu – a myslím, že mi z ní toho v hlavě za pár týdnů moc nezůstane, ale třeba se taky pletu. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Nejméně fantazi a nejvíce dospělí snímek od Mijazaki co jsem zatím viděl. Přemýšlím teď jen nad tím jestli dát plné hodnocení nebo "jen" čtyři hvězdy. Takže si to rychle shrnu, hudba opět nádherná, příběh sice slabší, ale je tak pohodový s tak příjemnou atmosférou, že se nedá zlobit na tu jednoduchost, ale nesedlo mě to tak dobře jako Totoro či Mononoke. A tak prozatím .... HODNOCENÍ: 80% (4*) ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Tak pokračujeme v krasojízdě. A jak? No opravdu stylově, to se musí nechat. Porco Rosso jsem podcenil asi hlavně z toho důvodu, že mi přišel příběh o létajících praseti nějakým způsobem bizarní a nesmyslný. No, popravdě jsem se obrovsky spletl. Hned po první půlhodince filmu jsem nějak začal tušit, že mě film bude více než bavit a tahle předpověď mi nakonec i vyšla. Porco Rosso jako postava byl sympaťák od přírody a hnedky jsem si ho zamiloval. Stejně tak celou dějovou linku. Menší humor, nápor skvělé zábavy nemohl zabránit ničemu co mohlo přijít. Film perfektně začal a nadále si udržel tu samou notu, za což jsem byl neskonale rád. Tenhle film je opravdu něco. Podobný snímek jsem snad od Mijazakiho neviděl a musím říci, že tohle je film, který si zaslouží pozornost. Obrovská spokojenost a ještě obrovštější překvapení. ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Nejméně typický Miyazakiho snímek o italském nebeském lovci odměn, který se raději stal prasetem než fašistou. Původně se mělo jednat o půlhodinový film, který bude pouštěn na palubách letadel japonských aeroliníí. Byl popisován jako : „Pobaví v letadle unavené obchodníky, i přes jejich pomalé myšlení způsobené nedostatkem kyslíku.“ Miyazakiho vášeň pro aviatiku ale udělala své, a tak vznikl film celovečerní. Podle mého dojmu měl ale raději zůstat u plánované stopáže. Začátek, kdy vzdušní piráti unesou malá děvčátka, je naprosto bezchybný - milý humor, skvělá hudba, vše plyne hladce... S upovídanými dětmi ale mizí téměř celé Miyazakiho kouzlo. Zůstávají jen letecké scény a slabší scénář (pokulhávající především ke konci). Vše zachraňuje Porco svým cynickým humorem a málokdy se objevivší "piráti-nekňubové". Porco Rosso ale stále potvrzuje dobrou pověst svého autora i Studia Ghibli. 3 a ½* ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Jako kritika války příliš slabé a nic moc dalšího jsem ve filmu nenalezla. Takže ve výsledku moc netuším co se tím básník vlastně snažil říct. Né že bych vyloženě měla něco proti filmům ve kterých se vlastně nic neděje, ale tady opravdu za celou dobu nedošlo k žádnému posunu děje... Celkově silnější 3 *. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Předobrazem většiny letounů byly skutečné stroje, i když umělecky pozměněné. U Rossa létající člun SAI S.21, u jeho protivníka Curtiss R3C-2 a u vzdušných pirátů Dornier Do 18. Italské letectvo pak disponovalo Macchi M.52, dvoutrupými Savoia-Marchetti S.55 a Fiaty CR.20. Ve vzpomínkách z války se utkávají italské Macchi M.5 s rakousko-uherskými Hansa-Brandenburg CC. (p3tris)
  • Film měl mít původně délku 30-45 minut a připravoval se jako snímek, který se pouští cestujícím v letadle. (HellFire)
  • Američan létající na Curtissu představuje Jamese H. Doolittla, který vyhrál Schneiderův pohár se strojem Curtiss R3C-2 Racer v roce 1925. Doolittle se později stal legendou, když vedl první nálet Spojenců nad Japonsko v dubnu 1942, což byla tehdy téměř sebevražedná mise. (calculus)

Reklama

Reklama