Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (169)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Môže byť anime pre dospelých? Áno, môže. Môže byť film, odohrávajúci sa v Taliansku 30. rokov, kde ľudia trpia povojnovou ekonomickou krízou, k moci sa dostávajú fašisti, vo fabrikách musia pracovať ženy (keďže muži odišli za prácou do Ameriky), vo vzduchu aj na vode ľudí ohrozujú odpadlíci letectva a piráti, a hlavným hrdinom je šarmantný pilot a sukničkár, pre deti? Áno, môže. A zabudol som dodať, že ten sukničkár je charizmatické prasa. Romantiku talianskej krajiny, dobré víno a krásne ženy strieda romantika letom vysoko medzi oblakmi nádherne modrou oblohou. Vášeň pre lietanie je skutočne rovnako ako pri Lapute jedna z vecí, ktoré vám najviac udrú do rypáka... pardon, do nosa. Konštrukčné návrhy, stavba strojov, reálna technika, modely menších aj väčších lietadiel, to všetko je robené s láskou a zápalom Mijazakimu vlastným. A on je to vlastne Mijazakiho film za a) najvernejší realite a motívom z histórie, ktoré reflektuje (téme vojny sa napríklad venuje často, ale nie v každom jeho filme je natoľko zreteľná, aby ste to hneď postrehli), a za b) pre mňa subjektívne bez debát najvtipnejším. Bavil som sa priam kráľovsky. Krásna, ale umiernená (v prospech realistického vyznenia) výtvarnosť a špičkový soundtrack od Hisaišiho sú železnou samozrejmosťou. 100% ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Trochu slabší Miyazaki, než obvykle - oceňuji krásné letecké souboje, typický "anime" humor, krásně protřelého a cynického Porca...a to je tak všechno. Děj je poněkud nejasný - tak trochu se plácáme odniikud nikam a najednou je konec - se silnější dějovou kostrou a trochu delší stopáží by Porco Rosso mohl být důkazem, že Miyazaki dokáže natočit i výborné civilní anime. Ne, že bych tomu po Porco Rossu nevěřil, ale přeci jen tohle nebylo "ono". ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najmenej typických Mijazakiho filmov, pretože je jeden z najviac civilných, ale zároveň je hlavnou postavou muž s prasačou tvárou. Napriek tomu, v akom období sa odohráva, pôsobí optimisticky, je vtipný a darí sa mu aj v únosnej miere dojímať. Po väčšinu stopáže sa ocitáme vo vzduchu alebo pri mori, čo je ale zmotivované aj "profesiami" postáv a zápletkou. Nemáme tu síce klasického antagonistu, piráti aj Američan sú skôr komickými figúrkami, ale v podobne ladenom filme absencia výraznejšieho konfliktu príliš neprekáža. Poteší záverečný súboj ale mám dojem, že ak by Mijazaki pridal 10 minút a niektoré veci (kliatba) by dovysvetľoval), bolo by tu menej trojhviezdičkových hodnotení. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ najdnudnejší animák od štúdia Ghibli, čo som videl. Vôbec ma neoslovil. Ani to historické a talianske zasadenie, ani postavičky, ktoré sú málo sympatické až nesympatické (vrátane hl. postavy), ani letecké súboje, ani nonšalantnosť imidžu leteckých pirátov. Nepochopil som ten prasačí ksicht hlavného hrdinu, iba čo ma to odvádzalo od hlavnej línie príbehu. Ale nebolo by to štúdio Ghibli, aby nemalo krásnu a do detailov prepracovanú animáciu - tie lietadlá, motory a krajina vôkol - to je na kochanie sa. Forma tak u mňa zvíťazila jasne nad obsahom. Len vďaka nej považujem tento animák za nadštandartný. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ovšem velmi pěkné ***, nevylučuju možnost růstu s dalšími shlédnutími, kterým, soudě podle nadšení obou potomků, rozhodně neujdu. Taková anime variace na Casablanku posunutá trochu do fantasy, milá, nápaditá a atmosférická, jen na Mijazakiho nezvykle civilní – bez ohňostrojů nespoutané fantazie se pro mě ztrácí podstatná část obvyklého půvabu – a myslím, že mi z ní toho v hlavě za pár týdnů moc nezůstane, ale třeba se taky pletu. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Základem pro Porco Rosso je manga Hikoutei Jidai (v překladu „Věk létající lodi“), jejíž autorem je Hayao Miyazaki. (HellFire)
  • Na motoru, který Porco Rosso dostane do nového letadla, je vyraženo Ghibli. Stejně se jmenuje studio, které za filmem stojí. (Rominator)
  • Předobrazem většiny letounů byly skutečné stroje, i když umělecky pozměněné. U Rossa létající člun SAI S.21, u jeho protivníka Curtiss R3C-2 a u vzdušných pirátů Dornier Do 18. Italské letectvo pak disponovalo Macchi M.52, dvoutrupými Savoia-Marchetti S.55 a Fiaty CR.20. Ve vzpomínkách z války se utkávají italské Macchi M.5 s rakousko-uherskými Hansa-Brandenburg CC. (p3tris)

Reklama

Reklama