Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná dcera zchudlého kupce Julie se dobrovolně vydá do zakletého zámku uprostřed hlubokých lesů, aby zachránila svého otce. Zde prožije hrůzný i nečekaně láskyplný vztah s tajemným monstrem… (Magic Box)

Recenze (440)

Falko 

všechny recenze uživatele

Mal som asi 10 rokov, za oknami ciernocierna tma, su vianocne sviatky, dom prazdny, v telke bezia rozpravky, tak samozrejme Pannu a netvor som si nemohol nechat ujst. A kedze horory som mal vzdy rad, v tomto pripade to bola asi chyba, pretoze toto asi ani nebola pre mna rozpravka, ale skutocny horor. Strasne dlho som tento film nevidel, ale dodnes som na tu strasidelnu atmosferu nezabudol, ako som sa vtedy bal a teraz, ked ho opakovali na Barrandove, musel som si ho opät pozriet, aby som si pripomenul stare casy a je skutocne este stale tak napinavy a hrozostrasny, ale velku ulohu tu zohrala aj hororova organova hudba Petra Hapku. Z nostalgie plny pocet hviezdiciek. _______ Zdena Studenková - (Julie) +++ Vlastimil Harapes - (Netvor) +++ Václav Voska - (Otec) +++ Jana Brejchová - (Gábinka) +++ Zuzana Kocúriková - (Málinka) +++ Josef Laufer - (Ženich) +++ Vít Olmer - (Jezdec) +++ Jan Přeucil - (Jezdec) +++ ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pěkná československá pohádka na kterou se podívám kdykoliv. Skvělé kulisy, mistrovská maska i obrazy, geniální hudební doprovod. Herecké výkony všech zůčastněných si zaslouží rovněž pochvalu, hlavně tedy Z. Studénková. Byla prostě okouzlující jak svým vzhledem, tak i hereckým nadáním. Za devadesát dní natočil Herz dva skvělé filmy ( tento + Deváté srdce), klobouk dolů. 9/10 ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Umělecké a na percepci dětského diváka zřejmě záměrně rezignující dílo. Je vůbec otázkou, jestli je Panna a netvor ještě vůbec pohádkou, spíše se jedná o mýtus (dualita světa) natočený až s hororovou stylizací. Převažují tu lyrické pasáže plné popisných stísněných pocitů. Ponurá, temná atmosféra strachu je vystavěna na podstatě setkání s čímsi strašlivým, na co se nelze ani podívat - zjevná metafora politické situace u nás (Zajímavá je i podoba Netvora - Zla - tvor s ptačím zobákem, podobně jako třeba později Jan Švankmajer ve Spiklencích slasti stylizuje Netvora do podoby, v jaké ho známe od Hieronyma Bosche a jiných středověkých malířů a jejich zobrazení pekla...). Juraj Herz nesměl točit projekty, které zamýšlel, proto se asi uchýlil k tomuto obraznému podobenství... Panna a netvor také nabourávají zjednodušující pohled na českou filmovou pohádku jako na pohádku povětšinou laskavou a harmonickou, Juraj Herz tak navazuje na dnes již polozapomenutou pohádkovou tvorbu z let padesátých a šedesátých či třeba na Kachyňovu Malou mořskou vílu. (Absolutní hodnocení ale nedávám ze subjektivních důvodů - když jsem byl této ,,pohádce" vystaven jako malý kluk, způsobilo mi to nepěkné noční můry...) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No po opakovaném shlédnutí jsem přeci jenom musel lehce přehodnotit a jít o jednu hvězdu nahoru. Přes určité dílčí chyby je totiž tahle Česká verze Krásky a zvířete určitě perfektní atmosférickou hororovou pohádkou. No menším dětem bych to asi před spaním nepouštěl, ale taky je pravda, že dnešní generace už je holt odkojená něčím trochu jiným. Každopádně určitě velkolepá úvodní scéna podpořená jako vždy bezchybnou Hapkovou hudbou a výborný tah neodhalit tvář netvora hned v první scéně což rozhodně taky přispívá k budování hutné divákovi fantazie. Když je pak netvor na scéně tak už přeci jen tempo trochu upadá a ženská představitelka mi tu moc výrazná nepřišla, ale rozhodně vydařená záležitost a ty 4* si po právu zaslouží.70% ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Nikdo mi nevymluví, že tato adaptace interpretuje látku velmi psychoanalyticky a surrealisticky, kdy sexualita proniká i do názvu díla (samozřejmě, že psychiatrie zanechala v díle i další stopy: schizofrenní hlavní postava, zlo toužící po krvi lehce sklouzne k fašisticko-machistickému chování, mladá dívka touží po krásném princi a zároveň podvědomě po zviřeti etc.). ()

Galerie (15)

Zajímavosti (24)

  • Přejmenováním předlohy „Kráska a zvíře“ na Panna a netvor chtěl režisér Herz zdůraznit odklon od nevinné pohádkové předlohy. (Olík)
  • Několik záběrů v pohádcce bylo pořízeno na zámku Ploskovice. (LaCasita)
  • Natáčení probíhalo v zámecké zahradě Mnichovo Hradiště, v pražských Havlíčkových sadech, na faře u kostela sv. Vojtěcha v Praze-Novém městě a u Trojanova mlýnu v pražském Suchdole. (Cucina_Rc)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

15.02.2012

Včera jsme se divili nad soubojem tří různých Sněhurek. Inu, je tady další pohádka na roztrhání. Tentokrát Kráska a zvíře. Loni jsme viděli (nebo spíš neviděli) zmodernizovanou verzi Beastly, nedávno… (více)

Reklama

Reklama