Reklama

Reklama

Akční horor, který režisér Guilermo del Toro natočil podle známého Mignolova komiksu, vypráví o Chlapci z pekla, který přišel na svět v roce 1944. Tehdy se ho snažili využít spřeženci Zla v nacistických službách - nesmrtelný Rasputin (Karel Roden), gestapačka Ilsa a maskovaný zabiják Kroenen. Malého ďáblíka však zachránil a vychoval doktor Broom (John Hurt), který pracoval pro Američany. Dospělý Hellboy (Ron Perlman) žije v přísně utajeném Úřadu pro výzkum paranormálních jevů a spolu s žabím mužem Sapienem (Doug Jones) a dívkou Liz (Selma Blairová), která umí v rozčilení vyvolat výbuch či požár, jsou využíváni při mimořádných operacích FBI. Zlo se však nevzdává. Trojice pekelných vyslanců se vrací, aby dokonala své temné dílo, a Hellboy se jim musí postavit... (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (798)

Madison 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro je jeden z mála režisérov, ktorý si uchováva autorský rukopis, takže keď sa dívam na fantasy, ktoré disponuje priam hororovými prvkami, strašidelnou atmosférou a škaredými monštrami, zaručene viem, že sa dívam na jeho film, čo si na ňom najviac cením. Del Toro sa spolieha jedine na svoju bohatú fantáziu a vyslovene z nej ťaží. Jeho príšerky sú hrôzostrašné a roztomilé zároveň, postava Hellboya je groteskná a rovnako i dobrosrdečná, dej je napínavý a chvíľami zvláštne rozprávkový. Okrem toho, k hororovej látke vždy pristupuje s určitou láskou k filmovému dobrodružstvu, takže v jeho ponímaní nemôžeme žáner horor brať celkom ako horor. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

V tomto snímku jsem našel to, co u jiných filmových adaptací komiksů velmi postrádal, totiž jistou dávku režisérovo vlastní umělecké invence. Del Toro se sice drží komiksové předlohy, ale dodává filmu něco ze svého výtvarna a tak vzniknul vizualně velmi zajímavý film. V druhém díle Hellboye je Del Torova výtvarná signatura mnohem patrnější. Nejspíš se s jedničkou osvědčil a tak dostal na tu svou invenci mnohem víc prostoru. Typické výtvarné prvky, které nacházíme ve všech jeho filmech, přičemž největší gradace byla ve Faunově labyrintu, zde na diváky probleskují a má-li trochu pro to cit, hledí na film s jedním velkým paf výrazem v ksichtě. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Hellboy je komixová jízda přesně podle mého gusta. Disponuje ďábelsky temnou a místy zvrhle nechutnou atmosférou, humorem černým jak čerstvě zasypaný hrob a hrdinou tak sympaticky nesympatickým, že to dál nejde. Hlavní výhrou snímku Guillerma Del Tora je Ron Perlman, který svou maskovou kreací překonává vše, co jsem zatím v žánru komixových remaků viděl. Hellboy je hrdina s duší, který se nemusí vůči světu vymezovat tunami explozí a soubojů... je to malá velká báseň o věčném sváru pekelné moci a dobrých lidských stránek, které se v tom velkém červeném těle mění na něco téměř poeticky něžného. Scény, kdy Hellboy hladí svojí kamennou rukou koťátko či pojídá sušenky na střeše ve společnosti devíti letého chlapce, debatujíc s ním o lásce, jsou ozdobou filmu. Del Toro dokázal slušně vyvážit poměr akce a konverzaček, čímž se připojuje k chválihodnému trendu x-menovské dvojky. Je až s podivem, jak mě ten film o rohatém monstru dokázal dojmout... ale nejen to. Dokázal mě pobavit slušně zmáknutými akčními sekvencemi (které jsou však v dnešní době spíše lehce nadprůměrné a starosvětsky pojaté), dokázal mi vsugerovat atmosféru, která balancuje na hraně černé komedie a horroru. Škoda, že v závěru se poněkud vytrácí gradace a režisérská chytrost, s jakou je snímek až do té chvíle s lehkou nadsázkou veden. Hellboyův svět je mi velmi sympatický a blizký, pročež doufám, že "Red" tímhle snímkem nekončí svoje neomalené filmové putování. Byla by škoda, kdyby se tahle zablácená pekelná relikvie neměla dočkat nástupce... ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

první polovina téměř bezchybná, Perlman si krade celý film pro sebe (což vlastně při názvu filmu Hellboy zas tak divné není, ale někdy se musíte divit, jak moc to v jiných filmech nefunguje, takže jsem to zmínil), trousí suché hlášky, střílí z obřího kvéru a nosí stylový kabát.. Ostatní postavy, hlavně na nervy lezoucí Manning jsou taky docela vtipné, no na charisma hlavní postavy ztrácejí dost, pro Perlmana byla role jako stvořená.. del Toro taky samozřejmě nelenoší a zase v dostatečné síle prodává svoji fantazii a cit pro kompozici a vizuál, příšerky jsou úžasné, hudba divná, Roden nechutný a jde to dopředu velmi rychle ve stylu většiny komiksovek.. Snad bych měl výtku pouze na ukončování některých scén. No škoda odbytého finále, kdy šlo z toho boje jak psychického, tak fyzického vytěžit mnohem víc, včetně zapojení se těch potvor z jiné dimenze. Je k tomu špatně sestříháná, chybějí nějaké zapamatovatelné scény a žel dokonce tentokrát i hlášky.. Nudné, ale díky zbytku filmu to samozřejmě není nic tak strašného a ta první polovina, hlavně pak ten první boj je prostě úžasný.. I am fireproof, you're not :)) ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Medzi komixovými adaptáciami to vidím niekde medzi Hulka a Daredevila, t.j. okolo 60-70% na X-Menov a Spidermana to žial ani cez tie svoje zrezané rohy nevidí. Film podľa mňa jednoznačne trpí absenciou poriadného záporňáka. Tak ako je dobro jasne definované a môžeme sa s ním citovo zviazať, tak zlo je tu tak akoby do počtu a ani vlastne nieje koho nenávidieť. A aby sa Hellboy celý film mlátil so psom a na konci s ... (nechcem spoilerovať, ale je to bieda) ? Ináč potešia efekty a aj Karel Roden, ktorý začína v Hollywoode vyfukovať všetky záporňácke role. Nepripomína vám Garyho Oldmana ? ()

Galerie (123)

Zajímavosti (61)

  • Když Hellboye (Ron Perlman) přejede vlak v podzemce, má z něj nažhavené rohy. Když se jich poté dotkne, ucukne, jako by jej to pálilo. Ve skutečnosti je však Hellboy žáruvzdorný. (Innuendo1987)
  • Ve filmu je uvedeno, že Rasputin (Karel Roden) má mauzoleum na moskevském hřbitově. To je ale ale nesmysl, protože Rasputin nemá ani mauzoleum, ani není pochován v Moskvě. Předpokládá se, že jeho ostatky jsou uloženy v Kalininském regionu Petrohradu. (Proste..Jana)

Související novinky

Hellboy se brzy dočká dalšího rebootu

Hellboy se brzy dočká dalšího rebootu

19.02.2023

Po posledním Hellboyovi z roku 2019 od režiséra Neila Marshalla (epizody Hry o trůny) to vypadalo, že se rudý ďábel z pera Mikea Mignoly na pár let zase uklidí někam stranou. Snímek totiž narazil u… (více)

Hellboy sprintuje před kamery

Hellboy sprintuje před kamery

07.07.2017

V Hollywoodu obvykle trvá mnoho let dostat film před kamery, takže je vcelku šokující, jakou rychlostí se hýbe kupředu reboot Hellboye. Ještě na začátku roku to vypadalo, že máme šanci na klasickou… (více)

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Reklama

Reklama