Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Další mistrovská lekce v minimalismu - natočit film na člunu, aby ani za hodinu a půl nezačal nudit, tomu se říká opravdu umění. Celkové poselství, týkající se nutnosti spojit se proti velmi schopnému a rafinovanému nepříteli, se mi moc líbilo. Další z Hitchových filmů, který neztratil své kouzlo a kvality ani po více než půl století. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nie som si istý kurzom, zišiel by sa kompas..." Kto by povedal, že film z roku 1944 bude takto pozerateľný. Hitchock je proste talent a tento film asi nikdy nezostárne, pretože je hlavne o ľuďoch. Vystačíme si s posádkou na jednom záchrannom člne a nekonečnou morskou hladinou, ktorá je raz rozbúrená, inokedy pokojná a hladká ako zrkadlo. Postava samozvoleného, ale akceptovaného kapitána, ktorý je pôvodom z Československa je asi najsympatickejšia postava, ale absolútne všetky ostatné, tu majú svoje miesto a dostávajú priestor presadiť sa. Nemecký trosečník je popri kapitánovi nejlepšou postavou, hlavne pre svoju záhadnosť a nepredvídateľnosť. Jeho skutky sú raz ľudské , inokedy nepochopiteľné a vo filme to sedí, ale neviem si celkom predstaviť, že by sa v reálnom živote niekto takto zachoval. Na druhej strane ľudia sú všelijaký a Aláh vraj má rád rozmanitosť... "Dankeschon"80%. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Záchranný člun od Alfreda Hitchcocka je solidní konverzační drama odehrávající se po celou dobu pouze na onom malém plavidle, kde se odehrává boj o život, ale také se rozvíjí vztahy mezi trosečníky, ať už jsou kladné či záporné, představují výborné koření snímku. Nejvíce napětí však vyvolává německý trosečník, kterého ostatní přijali na svůj člun, aby mu bez ohledu na národnost zachránili kůži. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, u kterých ještě pět minut před koncem nemáte šajn jak to skončí. V roce 1944 to muselo určitě silně zapůsobit. Líbí se mi, jak je děj paradoxní - skupina Američanů se ocitne na záchraném člunu, protože jim loď zničili Němci. Na konci se kruh uzavře když na člun nastoupí Němec, kterému zničili loď Američani, tedy "ti naši". Válka je zkrátka příšerně nelogická. Výborné je i psychologické prokreslení postav. "Vnímáte válku jako hru na Broadwayi. Když všichni nakonec umřou, jste ochotná dát čtyři hvězdičky." Jsem ochotný dát čtyři hvězdičky, i když nakonec všichni neumřou. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Hitchcock+Steinbeck je silné kombo a na výsledku je to věru znát. Film už sice trochu zestárl (bodejť by ne, když vznikl před více než sedmdesáti lety), ale koncepce několika dramat odehrávajících se na stísněném prostoru jednoho člunu funguje perfektně a předznamenává všechny ty pozdější minimalistické thrillery typu Duel nebo Telefonní budka. Moc (ne)příjemné! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Příběh filmu napsal na Hitchcockovu žádost John Steinbeck. (Matty)
  • Během natáčení několik členů štábu zjistilo, že herečka Tallulah Bankhead nenosí spodní prádlo. Na to Hitchcock odpověděl, že neví, zda to má dát za úkol kostýmnímu oddělení, makeupu nebo česání vlasů. (Kulmon)
  • Když se Mary Andersonová během prvních natáčecích dní zeptala Hitchcocka, co považuje za její největší přednost, režisér suše odvětil "Sedíte na ni, má drahá." (Matty)

Reklama

Reklama