Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

classic 

všechny recenze uživatele

Mr.Hitchcock je univerzálny rejža s množstvom činorodých filmových počinov,ktoré sú dôležitým faktom v kinematografii.Snímok pôsobí reálne najmä preto,že sa odohráva počas 2.svetovej vojny,ktorá práve prebiehala,a táto posádka preživších sa na člne konfrontuje so situáciou nielen na mori,ale taktiež svetový problém,ktorého efekt sa ich dotýka.Klaustrofobická réžia,kde majster využíva na dianie minimum priestoru,vďaka hercom z rôznych spoločenských pomerov pôsobia vierohodne a Tallulah(Connie) je ťahúnom snímku o situácii pár ľudí uväznených na šírom mokrom veľkom mori,kde bojujú o holé životy,ale stav núdze morálku nepozná.Vťahujúce kvalitné dielo. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím nejslabší Hitchcock. Je z toho dost cítit protiněmecká propaganda, což se u filmu natočeného za války dá očekávat. Určitě je zajímavý nápad použít tak malý prostor, jako je záchranný člun jako místo, kde se odehrává celý film. Postavy po cestě zažívají různé trable a ne všechny se dožijí do konce. Z toho filmu si člověk může odnést snad jen jednu věc, nevěřte Němcům. Po vizuální stránce je film rozhodně poutavý. "Někteří z mých nejlepších přátel jsou v koncentračních táborech." ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Aj na malom priestore sa dá natočiť pútavý film, čo Hitch už viac krát dokázal (Rope, Rear Window). Tentokrát si vybral ako kulisu záchranný čln a pár zaujímavých stroskotancov k tomu. Hoci miestami je dej značne hyperbolizovaný, jedná sa o zaujímavú "konverzačnú" drámu (ktorá síce nedosahuje ani zďaleka kvalít povedzme 12 Angry Men) ale v rámci skvelej Hitchovej tvorby sa jedná o nadpriemer. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Hodně letitá podívaná, která může být zpočátku i poněkud úmorná. Přesto se tam najde několik zajímavých momentů, které jsou veskrze nadčasové (úvahy nad kolektivní vinou apod.), a člověk se dočká i nějakého toho zajímavého zvratu, což v kombinaci se zajímavými postavami a kvalitními dialogy znamená, že to i po těch letech stále má něco do sebe (obzvláště je-li člověk Hitchcockův fanda, který chce od něj vidět taky něco jiného než 2-3 notoricky známé filmy). Btw. přijde mi zajímavé, že symbolické vyznění filmu (postavy v člunu coby státy v dobové Evropě proti Hitlerovi) zde má výrazně navrch nad okolnostmi děje - film kupříkladu nejenže nijak neřeší, jak postavy na člunu močí/defekují, ale nezáleží zde v podstatě moc ani na jídle, pití či času, který uběhl od ztroskotání, o výskytu nějakých žraloků nemluvě - současný divák tak může být překvapen, že v klasickém survival filmu nedostane to, na co je v tomto žánru v současnosti zvyklý (kupříkladu kontrast s Pí a jeho život je v tomto ohledu vyloženě do očí bijící). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý námět, který ale udržet tak dlouho zajímavý je sakra těžké. A tady se to vlastně... no... Takhle, ono to má momenty, kdy je to fakt poutavé a zajímavé, jenže pak jsou tu chvíle, kdy to nudí, vedou zbytečně řeči a mě osobně zklamal závěr, jelikož mi připadá takový utnutý. Jinak to ale zajímavé je, to téma je zde dobře vymyšlené, má to i zajímavé postavy, ale jsou tam chvíle, kdy jsem se docela dost nudil. Ale i tak 4* ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Během natáčení několik členů štábu zjistilo, že herečka Tallulah Bankhead nenosí spodní prádlo. Na to Hitchcock odpověděl, že neví, zda to má dát za úkol kostýmnímu oddělení, makeupu nebo česání vlasů. (Kulmon)
  • Tallulah Bankhead dostal během filmování zápal plic. Alfred Hitchcock jí za výdrž poté dal štěně, které ona pojmenovala Hitchcock. (Kulmon)
  • Příběh filmu napsal na Hitchcockovu žádost John Steinbeck. (Matty)

Reklama

Reklama