Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 2

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (391)

larelay 

všechny recenze uživatele

Musim upimne priznat, ze tak ako som vela ocakavala od Fahrenheita a sklamal ma, tak som nic neocakavala od Bowlingu a uplne ma prevalcoval. Toto fantasticke, kvalitne a precizne spracovane dielo sa oplati vidiet. Vtipne, ale zaroven tragicke. Trosku ma obcas rusil hudobny podmaz ako z Teletubbies, ale pochopila som, ze aj to dotvara celkovy obraz. Nikdy ma USA nelakali, nelakaju ani ma lakat nebudu, ale cim dalej sa utvrdzujem v tom, ze su to cisti blazni. A Moore im nastavuje zrkadlo. A preto ho stale povazuju za kontroverzneho sialenca :) Ale ja ho uz teraz povazujem za tvrdeho realistu, ktory sice vyzera ako vytiahnuty z piatej cenovej skupiny, ale jeho kvality su nesporne... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Michael Moore je velice nápaditý filmař. Samotnou tragédii v Columbine se naštěstí nesnažil nijak odlehčovat, ale jinak to byla celkem zábava, ať už jeho vlastní (převážně komentář a střih) či vypůjčená (Chris Rock, South Park). Škoda jen té demagogie, pak když hází nějaké cifry bez uvedení jejich původu či roku platnosti, nejspíš bych si je radši někde ověřil. To víte, média občas zkreslují realitu. ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Velmi subjektivní dokument, pokoušející se přimět USA ke zpytování svědomí? Úlet... Proč se mi líbí? Protože říká nahlas mnoho věcí, které jsem jenom tušil, protože uvádí VELMI zajímavé statistiky a jejich vysvětlování na pravou míru, protože v něm Marilyn Manson ukáže, že je to chytrý člověk (což jsem netušil :o)), a protože je Michael Moore ve svém kritickém postoji vůči aroganci mocipánů USA stále aktuální. Proč ne 100%? Za zbytečnou teatrálnost. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

to je hrozba, ten moore, ale taká tá príjemná hrozba, ihneď som si zamiloval jeho zmysel pre humor, tú jeho bezočivú iróniu a keď sa k tomu pridá aj to, že vie veľmi dobre ČO a AKO chce povedať, tak niet o čom diskutovať - za tento naozaj silný dokument si 5* zaslúži, moja obľúbená pasáž Funy Facts About Kanada, animák (samozrejme) a veľmi príjemné poznanie, že ten Marylin Mansom je celko sympatický a inteligentný človek (na rozdiel od Charltona Hestona) ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Dokument, který vás nezaplavuje nudnými fakty. Dokument, který je dělaný pro mainstreamového diváka, který je dělaný zábavnou formou, a přesto má výpovědní hodnotu. Ne všechna fakta jsou podána zcela objektivně (například je chyba uvádět počet zabití střelnou zbraní v jednotlivých zemích a nepočítat přitom s počtem obyvatel, ať jsou ta čísla jakákoliv), Michael Moore na diváka působí rychlými hrozivými střihy a podmanivou hudbou, ale má to svůj účinek, který byl autorovým záměrem. Dokument vás zhrozí a přinutí přemýšlet. Výtečná práce. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (11)

  • Během děkovné řeči poté, co Michael Moore převzal Oscara za nejlepší dokument, zaútočil režisér na tehdejšího prezidenta Spojených států George W. Bushe kvůli válce v Iráku slovy: “Shame on you, Mr. Bush!“ (“Styďte se, pane Bushi!“) (ČSFD)
  • Nejvíce výdělečný dokumentární film všech dob. (Kulmon)
  • O rozhovor s Charlesem Hestonem se Michael Moore pokoušel dva roky, ovšem bez úspěchu. Scéna v Hestonově domě nakonec byla naprosto náhodná - jeden ze členů štábu určil polohu jeho domu podle hvězdné mapy a Moore se tam poté lstí dostal. (Othello)

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama