Reklama

Reklama

Prokletí Salemu

(TV film)
  • Česko Salem's Lot (více)
Trailer

Zlověstné události svedou dohromady spisovatele (David Soul) fascinovaného starobylým domem na kopci, uhlazeného obchodníka se starožitnostmi (James Mason), jehož znalosti sahají daleko za staré harampádí a antikvářova záhadného bledého „společníka" (Reggie Nalder) v Prokletí Salemu. Drastický horor, při kterém tuhne krev v žilách, podle Kingova románu natočil Tobe Hooper (Poltergeist). (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Shit 

všechny recenze uživatele

Měl sem tu čest dát si tříhodinovej Director's cut, ale bohužel sem měl nakonec co dělat abych to dokoukal, sice je fakt, že scény s upíry jsou fantastický, obzvlášť ta ve vězení si mě podala a když to chce vytvořit hustou atmosféru, tak jí to prostě v klidu vytvoří, jenže během těch tří hodin je až příliš nudný omáčky a keců a opravdovej upírskej horor se objevuje jen místy, což zapříčiní někdy až neúnosnou nudu ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tříhodinová ubíjející nuda jen s několika málo povedenými okamžiky. Knižní předloha se mi už vykouřila z hlavy, ale s jistotou mohu prohlásit, že Hooper se svou adaptací rozhodně neuspěl. En gros každého Kingova románu je vždy dokonale provedená pitva lidské psychiky a jízda do pekel má pak až neuvěřitelný šmrnc, který nedovolí čtenáři se odtrhnout. Ještě si pamatuju ty probdělé noci nad Nezbytnými věcmi či Tím. Salem páně Hoopera má pak od samého počátku přesně opačný účinek. Bezduché postavy se plouží unyle vyprávěným příběhem ve světě tajemných sil. Zjevení Arthura C. Clarka s vysvětlujícím komentářem by nakonec bylo vítaným zpestřením. Upíři samotní se ale povedli, zejména děti levitující za oknem či zhmotnění alfaupíra Barlowa, tady skutečně všechna čest. Bohužel toho ke chválení bylo ve třech hodinách moc málo. Dvě hvězdy, a to i za zjištění, že někteří vampýři mají savé řezáky. Hm, hm. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tobe Hooper natočil film, který je dobrý, ale nedokázal mě ohromit. Jsou zde skvělé hororové okamžiky, jež jsou výborně natočené, nejsou zbytečně gradovány hudbou nebo zvukem, jak se to děje dnes. V tomhle film obstojí bez problémů, jenže celkové tempo je tak trochu příliš vlažné a nejsou zde vhodné výkyvy, které by vás dovedly ještě více vytrhnout. Na televizní produkci je ale tohle pořád velmi dobré. ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní televizní upířina, ve které přívádí Tobe Hooper diváka do malého městečka v Nové Anglii. Tím městečkem je Salem, který má jako spousta podobných měst svůj strašidelný dům opředený všelijakými historkami. Do městečka právě přijíždí Ben, spisovatel a rodák ze Salemu, kterého onen dům přímo fascinuje. Stavení má však nového majitele a ještě záhadnějšího než je samo. První polovina snímku velmi pozvolna představuje jednotlivé postavy, které se více či méně budou muset utkat se zlem pomocí křížů, svěcené vody či dřevěných kůlů. Kladné či méně kladné postavy mají dostatek času dostat se za pomoci uvěřitelného herectví divákovi pod kůži, aby s nimi následně mohl prožít v hrůze druhou polovinu snímku. Ta startuje mizením některých obyvatel městečka, a co pak dále následuje, není potřeba více rozpitvávat – vysátí na pokraj smrti, úmrtí a ožívání vládců noci. V této části dílko vytváří perfektní atmosféru za pomoci zdařilých masek, mlžných efektů a téměř úplné absence krve, což zde není vůbec na škodu. Pojetí paniky, kdy upíři začínají pohlcovat městečko a finální zúčtování jsou doslova na výbornou. Výsledný dojem je sice televizní, ale vydařená upířina s dobrým příběhem, přesvědčivými herci a pořádnou porcí pro žánr nezbytné atmosféry. Hodnotím čtyřmi poctivými hvězdami. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a místy hodně strašidelná upířina. Viděl jsem pouze tzv. director's cut, takže velmi dobře chápu, proč původně vznikla daleko kratší verze. I když, pravda, o celou hodinu bych to asi nesestříhal. V každém případě by u mě šla z kola ven hned úvodní spoilerová scéna, kompletně znovu-použitá v závěru. Poněkud slabší herecké výkony by na kratší ploše asi taky až tolik nevynikaly. Na druhou stranu, oba představitelé manželů Sawyerových (Julie Cobb a George Dzundza) byli výborní. Přitom je dobré si povšimnout, že celá ta linie s nevěrou neměla téměř žádnou opravdovou spojitost s hlavním příběhem. … Salem’s Lot je třetím nejlepším horrorem Tobe Hoopera - horrorem pořád dost dobrým, zdaleka však nedosahujícím průkopnické originality Texas Chain Saw Massacre nebo vybroušené dokonalosti Poltergeista. Moje největší výtka směřuje především k zastavování obrazu při prvních útocích upíra. Tato podivná vychytávka na mě působila jako studená sprcha - nemám rád, když mi někdo připomíná, že "je to přece jenom film". Naštěstí bylo v druhé půli snímku od laškování v tomto stylu upuštěno. Mohl bych vytáhnout ještě pár dalších mušek na kráse tohoto sedmdesátkového strašení - měl jsem dokonce připravenou slovní hříčku o tom, že by Hooper mohl občas přitlačit na pilu. Ale neudělám to, protože v podstatě jsem s Prokletím Salemu spokojený a Tobe občas na tu pilu dokáže přitlačit i zde. … To, co je na jeho Salem’s Lotu nejlepší, už ve svých komentech dostatečně vyzdvihli jiní (připomenu létající děti, působivé hlavní monstrum a přihodím scénu z márnice). Jen dodám, že pojetí upírů coby čistě zlých a skutečně strašidelných bestií, je z dnešního pohledu živou vodou. Připomíná nám totiž, že nemrtví nejsou jen doménou sladkobolných mládežnických fantasy, kde vystupují jako pohlední idolové pubertálních děvčat, a že v jiném (mnohem starším) žánru, umí být tyhle kreatury dokonalým ztělesněním plíživého děsu a nešizených nočních můr. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Původně byl Toobe Hooper osloven, aby natočil pouze celovečerní film podle Stephena Kinga. Během natáčení se však objevily zvěsti o natáčení Draculy Johnem Badhamem a výrobě remakeu Upíra Nosferatu Wernerem Herzogem. Vedení Warneru tedy bleskově přehodnotilo strategii a z původně plánovaného celovečeráku sešlo a začala se natáčet TV minisérie. (Rodriguez)
  • „Salem´s Lot“ napsal Stephen King jako poctu Stokerovu „Draculovi“. Tuto poctu chtěl vyjádřit i ve filmové verzi tím, že do filmu vpraví odkaz na Draculu. Odkaz byl realizován podobou upíra, který odpovídá Draculovi z filmu Upír Nosferatu (1922). (BrianStorker)
  • Kratší verze filmu se od té delší liší nejen stopáží, ale několik scén je uvedeno v jiném pořadí a jedna je dokonce natočena jinak. Když Cully Sawyer (George Dzundza) nachytá svou ženu Bonnie (Julie Cobb) s Larry Crockettem (Fred Willard), donutí Larryho namířit si na obličej pušku, kterou drží Cully v ruce. V kratší verzi si musí Larry strčit pušku do pusy. (fisus)

Související novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (více)

Reklama

Reklama