Reklama

Reklama

Prokletí Salemu

(TV film)
  • Česko Salem's Lot (více)
Trailer

Zlověstné události svedou dohromady spisovatele (David Soul) fascinovaného starobylým domem na kopci, uhlazeného obchodníka se starožitnostmi (James Mason), jehož znalosti sahají daleko za staré harampádí a antikvářova záhadného bledého „společníka" (Reggie Nalder) v Prokletí Salemu. Drastický horor, při kterém tuhne krev v žilách, podle Kingova románu natočil Tobe Hooper (Poltergeist). (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Kangax 

všechny recenze uživatele

Zabudnite na Draculu a jeho nespočetné spracovania, remaky a pod. Najlepší upírsky horor je Salems Lot (1979) !Zatiaľ čo početné spracovania Draculy sú vo vetšine prevarené romantické pseudohorory, pri tomto vás bude mraziť zaručene v chrbte! Teda pokiaľ tomuto filmu dáte šancu a nezhrozíte sa obrovskej minutáže - 184 min. Videl som tú dlhú - trojhodinovú verziu, ktorá bola spracovaná z TV seriálu, a napriek na dnešnú dobu neúnosnej minutáži a minime akcie som sa ani chvíľu nenudil.... Tobe Hooper patrí jasne k americkej hororovej špičke, v tých rokoch bol v TOP forme a v tomto filme to jasne dokázal. Tam kde by vás iný tvorca unudil dlhou stopážou k smrti, tam Tobe Hooper exceluje. Dlhá minutáž mu dáva dosť času na pracné budovanie skvelej, špičkovej a hlavne oldschoolovej atmosféry. Charaktery hrdinov sú skvele vykreslené, a lietajúce mŕtve deti vznášajúce sa za oknami nezabudnuťelné ! Spev mrtvých - nemŕtvych, a zákerné pomalé likvidovanie všetkého živého v mestečku je vrcholom tohto žánru - upírskeho hororu.... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hooper zfilmoval slušivě mistrovskou předlohu S.Kinga, která se od filmu výrazně liší. Kingův příběh je nejen více propracován po stránce psychologické (což on umí opravdu skvěle), ale celkově je mnohem brutálnější a krvavější (pro rudé gejzíry se nechodí daleko, stačí jen vzpomenout vysvobozování Susan...). Přese všechno patří tenhle upírský kousek do oné malé skupinky filmů podle Kinga, které se povedly. Příchod upírů, noční cesta lesem, tajemná bedna a zavěšení na parohy... Atmosférická hudba (Harry Sukman) jakoby vypadla z horrorů 60.let. Tichá luna vše sleduje mrtvolným zrakem a v jistou chvíli se nakrátko promění v lidskou tvář...Susaninu?...možná. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Salem´s Lot jsem si potřeboval osvěžit, tudíž po dlouhé době jsem si dal nutnou opakovačku. A to hned s prodlouženou, tříhodinovou verzí. Nutno podotknout, že bez přestávky a na jeden zátah, což je u mě dneska spíš výjimkou. I přes tu dlouhou stopáž jsem se vůbec nenudil. Hooper alespoň nechal vyniknout charaktery, dnes už klasických, všech hlavních i vedlejších postav (chlapec se zálibou v hororech, co se rozhodne postavit zlu, naproti němu zbabělý policajt, co nevěří na upíry). Atmosféru to má výbornou a spousta momentů dokáže vyděsit i zkušeného rajcovníka, obzvlášť ty s hlavním upírem Barlowem. No a gradující finále ve sklepení domu, co svojí zatuchlinou a špínou připomene hnízdo Leatherfaceovy rodiny, pak jen potvrzuje, proč se film stal upíří klasikou. Pro mě je tak Salem´s Lot spolu s To nejlepší televizní kingovka. ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tu čest zhlédnout původní tříhodinovou verzi a musím říct, že bych z toho klidně 40 minut dal do pryč. Rozdělil jsem si to na dvě části a i tak jsem se místy solidně nudil, jindy zase uchechtával. Je to už hodně starý a upíři tu spíš působí jak zombie. Hlavní kápo je šašek jak z maškarního, co dělá furt jen hů, hé, hó a mrmli mrmli, takže vůbec neděsí. Své momenty to určitě má, ale ty tři dávám spíš z úcty k předloze. Ne úplně špatný, ale už se na to nikdy dívat znovu nemusím. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Přiznám se bez mučení, knihu jsem nečetl. Možná proto jsem si film dost užil. Viděl jsem tříhodinovou verzi a musím říct, že ani na chvíli mi herci, příběh a film jako celek nepřišli otravní. Tobe Hooper mě již podruhé (po Texaském masakru) přesvědčil, že horory prostě točit umí. A Kurt Barlow? To je kapitolka sama o sobě... Doteď ho vídám při nočních cestách tmavým bytem na záchod. A příjemný zážitek to ani v nejmenším není. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • „Salem´s Lot“ napsal Stephen King jako poctu Stokerovu „Draculovi“. Tuto poctu chtěl vyjádřit i ve filmové verzi tím, že do filmu vpraví odkaz na Draculu. Odkaz byl realizován podobou upíra, který odpovídá Draculovi z filmu Upír Nosferatu (1922). (BrianStorker)
  • Kratší verze filmu se od té delší liší nejen stopáží, ale několik scén je uvedeno v jiném pořadí a jedna je dokonce natočena jinak. Když Cully Sawyer (George Dzundza) nachytá svou ženu Bonnie (Julie Cobb) s Larry Crockettem (Fred Willard), donutí Larryho namířit si na obličej pušku, kterou drží Cully v ruce. V kratší verzi si musí Larry strčit pušku do pusy. (fisus)
  • Původně byl Toobe Hooper osloven, aby natočil pouze celovečerní film podle Stephena Kinga. Během natáčení se však objevily zvěsti o natáčení Draculy Johnem Badhamem a výrobě remakeu Upíra Nosferatu Wernerem Herzogem. Vedení Warneru tedy bleskově přehodnotilo strategii a z původně plánovaného celovečeráku sešlo a začala se natáčet TV minisérie. (Rodriguez)

Související novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (více)

Reklama

Reklama